Am cautat cateva luni bune un rucsac pentru drona mea DJI Phantom 4 si, dupa ce am incercat mai multe modele (unele in care nici nu incapea Phantom 4 – desi scriau sa sunt facute pentru el!), am decis sa astept si sa cumpar unul abia cand voi fi sigur de achizitie. Cautam un rucsac bun, rezistent, care sa nu fie prea voluminos (deci ideea de a purta cutia dronei P4 in spate, asa cum sunt husele pentru ea, a picat din start…) dar care sa asigure si o protectie eficienta a dronei. Iata ca a trebuit sa ajung in Germania, la Photokina, ca sa il gasesc: Manfrotto D1 Aviator. Acum, pentru ca a ajuns in Romania de cateva zile, l-am testat, l-am cumparat si vi-l pot recomanda si voua.

Manfrotto D1 Aviator este un rucsac proiectat special pentru transportul dronelor DJI din seria Phantom. Este compatibil cu toate modelele lansate pana acum, inclusiv cu Phantom 4, cea mai mare dintre ele. Incap in rucsac, pe langa drona, toate accesoriile (telecomanda, incarcator, cabluri, parasolar etc) dar si 3 acumulatori (doi in spatiile speciale din rucsac si unul in drona).

In plus, are compartiment pentru un laptop si o tableta (da, un laptop si o tableta simultan) dar si un spatiu pentru lucruri personale, in care poate incapea usor un aparat foto, fie el DSLR cu un obiectiv nu foarte voluminos sau un mirrorless cu 1-3 obiective.

Iata un scurt review video:

Rucsacul Manfrotto D1 este destul de voluminos, dar nu atat de mare precum ma asteptam. OK, dimensiunile sunt relative, dar tineti cont ce intra in el. Cu toate astea, este la fel de mare ca un rucsac foto profesional de dimensiunii medii! In plus, vine dotat si cu suport de fixare a unui sistem de roti (trolley), iar separat, i se poate monta un sistem de prindere a unui trepied foto, pe partea din fata.

In plus, desi este confectionat dintr-un material rezistent la apa (Nylon, RipStop, Synthetic Fabric), in rucsac am gasit si o husa de ploaie, numai buna pentru zilele de toamna in care nu stii daca te va prinde ploaia sau nu, cu drona „in actiune”…

Pe scurt, ce imi place la D1 si ce ma face sa vi-l recomand:

  • ofera protectie suficienta pentru o drona DJI Phantom 4, este impermeabil
  • are spatiu pentru inca doi acumulatori si toate accesoriile dronei
  • poti transporta in el inclusiv un aparat foto dar si un laptop si o tableta
  • interiorul este modular
  • baretele de sustinere pe umeri sunt confortabile si are inclusiv barete laterale pentru fixare pe solduri
  • optional se poate monta pe al un trepied

Ce nu mi-a placut? Un singur lucru: drona DJI Phantom 4, fiind cea mai mare dintre ele, intra destul de fix in interior, iar motoarele posterioare vin fix pana in fermoarul rucsacului. Asadar, necesita un pic de atentie la inchidere/deschidere, pentru a nu le lovi.

Suplimentar, pentru cei care au DJI Phantom 1/2/3, Manfrotto D1 ofera si un mod de a introduce drona in rucsac cu eliciile montate, dar doar pentru transportul pe distante scurte (eliciile raman in afara rucsacului, ca in imaginea de mai jos). Totusi, nu recomand acest mod de transport…

Asadar, acesta este, pe scurt Manfrotto D1.

Pentru mine rucsacul asta e suficient si este exact ce cautam de cateva luni. Rezolva problema transpotului dronei DJI Phantom 4 si imi va fi util mai ales in calatorii si deplasari lungi. Numai eu stiu cat m-a incomodat caratul dronei in cutia ei originala, prin Grecia… In plus, are si un pret corect si garantie 5 ani (mai mult decat vei folosi drona, cu siguranta!).

Rucsacul Manfrotto D1 pentru drone DJI Phantom 4 (3, 2 si 1) costa 670 de lei si il gasiti aici.

Galeria foto completa: