Iata ca a sosit si primul review al unui laptop la Clubul Foto. Astazi vorbim despre Sony VAIO S15, un laptop care, conform producatorului, face parte din clasa Business.  Este construit in jurul unui procesor Intel i5 cu patru nuclee, 6GB RAM si a unui ecran LCD IPS Full HD 1980x1080p. Sony VAIO S15 S1512X9E, pe numele sau complet, ar putea fi o alegere buna pentru cei care isi doresc un laptop cu o configuratie foarte buna pentru prelucrare foto. Este varianta mai noua, lansata in toamna, al unuia dintre modelele recomandate in clasamentul laptopurilor pentru prelucrare foto.

Sony VAIO S15

Sony VAIO S15
Sony VAIO S15 S1512X9E

De la primul contact, Vaio S15 iese in evidenta datorita carcasei din aluminiu si a greutatii relativ reduse (chiar si pentru un laptop de 15 inch). Este robust si ar putea fi folosit foarte bine in deplasari sau la sedinte foto in aer liber. Mai mult decat atat, Sony VAIO S15 S1512X9E este dotat cu un slot pentru SIM, ceea ce permite conectarea permanenta la internet printr-o conexiune 3G, iar asta nu poate decat sa ma duca cu gandul la utilizarea lui pentru a transmite rapid fotografiile de la evenimente.

Slotul pentru SIM:

La interior, S15 este construit in jurul unui procesor Intel Core i5 Ivy Bridge cu patru nuclee si 6MB cache Level 3. Frecventa standard este de 2.4Ghz dar procesorul este dotat cu functie Intel Turbo Boost pana la 3.10Ghz. Este un procesor cu performante bune chiar si daca vorbim de prelucarea fisierelor video. In configuratia testata de mine, Sony S15 are 6GB de memorie RAM DDR3L PC3L-10600. Desi este o cantitate de memorie suficienta pentru aplicatiile de zi cu zi, pentru prelucrare foto/video nu as ezita sa utiliez la maxim capacitatea placii de baza cu un upgrade pana la 12GB RAM, atat cat suporta sistemul. In plus, placa video cu procesor grafic NVIDIA GeForce GT 640M LE GPU cu 2GB RAM este mai mult decat suficienta pentru editare.

Ecranul LCD cu rezolutie Full HD este principalul atuu al acestui model, daca vorbim strict de prelucrare foto sau video. Am facut cateva teste cu grilele de calibrare pe care vi le recomandam aici iar rezultatele au fost foarte bune. Imaginile sunt clare iar ecranul, desi este lucios, reuseste sa redea bine diferentele de contrast si tonurile de culoare. Este un panou de tip IPS, care asigura un unghi de vizibilitate optim. Sigur, avand in vedere ca display-urile laptopurilor nu sunt calibrate din fabrica pentru prelucrare foto, utilizarea unui dispozitiv de calibrare este mai mult decat recomandata, indiferent de ce model de laptop sau monitor alegeti.

In plus, Sony Vaio S15 are unitate optica integrata, HDMI, trei conectori USB (din care unul de tip USB 3.0 Hi Speed) si unul cu functie de incarcare (va poate incarca smartphone-ul chiar si cand laptopul este oprit). Are nu unul ci doua cititoare de card integrate, unul pentru cardurile SD/SDHC/SDXC si unul pentru formatul proprietar Sony Memory Stick Duo iar din punct de vedere al concetivitatii, pe langa slotul pentru SIM de care v-am spus de la inceput (pentru ca mi se pare foarte util), are Wireless, Ethernet, si Bluetooth.

Sony Vaio S15 se lauda cu o autonomie a acumulatorului de pana la 6.5 ore, in modul Stamina si 4.5 ore in modul standard.

Asa cum spuneam si la inceput, Sony VAIO S15 S1512X9E face parte din clasa Business si nu este un laptop dedicat si proiectat special pentru prelucrare foto/video. Totusi, se remarca prin performante si prin ecranul LCD de calitate. Din punct de vedere al pretului se situeaza tot in clasa “business”, daca vreti, avand un pret de aproximativ 5499 lei la Emag si vine cu Windows 8 Pro preinstalat. Da, e destul de scump pentru un i5 dar compenseaza prin constructia robusta si rezistenta, conectivitate si ecranul LCD Full HD IPS de calitate.

Sony VAIO S15 S1512X9E

2 COMENTARII

  1. Multumim pt. review chiar aveam nevoie de niste informatii pt. un nou PC ! deocamdata si eu folosesc un Vaio VPCEB4B4E se descurca bine cu lightroom la nivelul meu de amator si un uz normal pe net !

Leave a Reply