Spyder 3 Elite
Spyder 3 Elite

Saptamana trecuta v-am prezentat Spyder 3 Pro, o solutie utila celor care vor sa isi calibreze monitoarele pentru editare foto/video. Asa cum spuneam, cei de la Data Color ofera trei pachete cand vine vorba de calibrarea PC-urilor pentru fotografi: Spyder 3 Express, Spyder 3 Pro si Spyder 3 Elite. Am vorbit despre versiunile Express si Pro, iar acum e timpul sa vedem care sunt atuurile versiunii Elite.

Cele trei versiuni Spyder sunt disponibile aici: Spyder 3 Express, Spyder 3 Pro si Elite.

Versiunea „Elite” a pachetului de calibrare Spyder 3 se adreseaza cu precadere fotografilor profesionisti si celor care lucreaza in studiouri foto. Desi calibratorul este acelasi indiferent de versiunea pe care o alegeti (Express, Pro sau Elite), diferenta este data de optiunile disponibile in software-ul de calibrare. Spyder 3 Elite ofera o multime de functii si optiuni pe care utilizatorii profesionisti le vor aprecia mai mult decat cei entuziasti sau amatori. Procedura de calibrare este asemanatoare cu cea pe care am prezentat-o in cadrul pachetului Spyder 3 Pro si puteti obtine aceleasi rezultate utilizand doar functia de calibrare complet automata, dar puterea pachetului Elite sta in optiunile avansate pe care utilizatorii profesionisti le pot controla.

Spyder 3 Pro vs. Elite

Pentru cei care lucreaza intr-un mediu in care lumina ambientala de modifica pe parcursul zilei, Spyder 3 Elite ofera posibilitatea monitorizarii nivelului de iluminare din camera/birou/studio la intervale de timp care pot fi setate din program si va anunta pe ecran daca este necesar sa ajustati setarile monitorului sau sa parcurgeti din nou etapele de calibrare sau de modificare a setarilor precedente daca diferenta de nivel a luminii ambientale influenteaza prea mult conditile optime de lucru atunci cand prelucrati imagini. In varianta „Pro” nu puteti seta manual intervalul de timp intre doua masuratori succesive ale luminii ambientale.

Cu Spyder 3 Elite puteti calibra ecranul pentru orice temperatura de culoare dorita, nu doar cele standard – fixe in versiunea „Pro” a softului de calibrare. Mai mult decat atat, Spyder 3 Elite va poate arata grafic curba de raspuns a profilelor de culoare si puteti creea si compara diferite profile pentru monitorul pe care il utilizati.

Spyder 3 Elite: Comparatie intre profilele de culoare
Spyder 3 Elite: Comparatie grafica intre profilele de culoare

Pe de alta parte, daca lucrati intr-un studio sau aveti mai multe calculatoare si ecrane pe care le folositi pentru prelucrare foto/video, Spyder 3 Elite va poate ajuta sa calibrati toate aceste dispozitive pentru a obtine acelasi rezultat in ceea ce priveste reproducerea culorilor, contrastului si luminozitatii ecranelor, chiar daca acestea sunt modele diferite sau de la producatori diferiti. Consola „Expert”, asa cum este denumit panoul cu setari avansate in software-ul versiunii Elite va ofera posibilitatea de a modifica toate valorile inregistrate de program in timpul calibrarii automate, dupa bunul plac. Astfel, puteti interveni manual asupra oricarui parametru din procesul de calibrare, lucru care nu este disponibil in varianta „Pro” a programului de calibrare.

Consola cu setari avansate din Spyder 3 Elite
Consola cu setari avansate din Spyder 3 Elite

Varianta „Elite” va permite chiar sa setati remindere care va vor avertiza atunci cand trebuie sa recalibrati monitorul, la intervale de timp prestabilite si chiar puteti urmari istoricul etapelor de calibrare, pentru a vedea daca monitorul isi pastreaza aceeasi parametrii in timp, sau da semne de imbatranire… 🙂

Care versiune Spyder 3 este mai potrivita pentru tine?

  • Spyder 3 Express: este destinata utilizatorilor amatori / entuziasti care vor rezultate mai bune in privinta calibrarii decat ar putea sa obtina prin calibrarea ochiometrica.
  • Spyder 3 Pro: este o solutie de calibrare destinata fotografilor entuziasti/profesionisti care vor rezultate consistente si mai multe optiuni pentru calibrarea monitoarelor. Foarte important, versiunea Spyder 3 Pro utilizeaza si senzorul de lumina ambientala in masuratori!
  • Spyder 3 Elite: este destinat fotografilor profesionisti si celor care lucreaza in studiouri foto sau pe statii grafice performante, care au nevoie de rezultate considente intre mai multe sisteme si monitoare diferite si care vor control total asupra parametrilor de culoare/lumina/contrast.

Mai jos, o scurta comparatie intre cele versiunea Elite si Pro (detalii aici).

Comparatie Spyder 3 pro vs. Elite
Comparatie Spyder 3 pro vs. Elite