Pana nu de mult, piata aparatelor foto cu obiective interschimbabile dar fara oglinda (Mirrorless) era destul de restransa. Olympus PEN a fost primul aparat care a pus bazele acestui nou tip de camere foto, urmat la scurt timp de modele asemanatoare de la Panasonic si Samsung. Totul s-a schimbat insa, odata cu lansarea modelelor NEX de la Sony, care au devenit in scurt timp extrem de populare si au trasat noi standarde in domeniul camerelor foto de sistem. In tot acest timp, producatorii si-au diversificat oferta de obiective si, recent, chiar firmele independente precum Sigma sau Tamron au anuntat ca vor lansa pe piata obiective pentru camerele foto mirrorless. Acest lucru nu poate decat sa ne bucure, un semn clar ca piata aparatelor foto mirrorless a inceput sa se „maturizeze” , fiind adoptate in numar din ce in ce mai larg de consumatorii finali.

Totusi, pana cand vom avea modele mirrorless de la Canon sau Nikon, este clar ca „batalia” se va da intre cei patru mari producatori actuali: Panasonic, Sony, Olympus si Samsung. Recent, Fuji a lansat modelul dotat cu senzor APS-C Fuji X100, dar care nu este inclus in acest clasament datorita obiectivului fix cu care este dotat.

Asadar, sa vedem in continuare care sunt cele mai performante modele de aparate foto de sistem, la ora actuala:

Locul 5: Samsung NX-100

Samsung NX-100
Samsung NX-100

Samsung NX100 incorporeaza un design inovator, functii avansate si calitate profesionala intr-o camera foto compacta, dar care este dotata cu un senzor CMOS APS-C de 14 mega pixeli. Samsung NX-100 are un raport calitate/pret bun dat fiind faptul ca se adreseaza fotografilor cu un buget scazut, dar are si cateva lipsuri importante: nu are vizor electronic iar calitatea imaginilor nu se apropie de cea a unui DSLR chiar si entry-level. Chiar si asa, reprezinta o optiune buna pentru cei care doresc un aparat compact, dar care poate utiliza obiective interschimbabile. Cat despre functia video, Samsung NX100 poate inregistra filme HD cu rezolutia de 720p si formatul de compresie video avansat H.264.

Vezi aici detalii si pret.

Locul 4: Panasonic GF2

Panasonic GF-2
Panasonic GF2

Panasonic GF2 este un aparat foto extrem de versatil, cu senzor Micro 4/3 si obiective interschimbabile, perfect pentru cei care vor imagini de calitate apropiata cu cea a unui DLSR, dar de la un aparat cu dimensiuni compacte. Comparativ cu modelul anterior, Lumix GF1, este cu 19% mai mic si cu 7% mai usor. Aparatul foto pastreaza senzorul de 12.1 MP cu o sensibilitate ce poate atinge ISO 6400. Ecranul LCD este de tip „touch-screen” si permite setarea aparatului prin simpla atingere a suprafetei ecranului. Panasonic GF-2 are vizor electronic ce poate fi montat pe patina blitului, fiind o componenta optionala. Carcasa aparatului este fabricata din aluminiu, fiind  robusta si compacta. Click pentru detalii si oferta curenta.

Locul 3: Olympus E-P2

Olympus E-P2
Olympus E-P2

Olympus E-P2 este campionul creativitatii: inversati culorile utilizand „Cross Process”, sau creati iluzia unui univers miniatural tridimensional cu filtrul „Diorama”.

Avand posibilitatea de a alege dintr-o selectie ampla de obiective, Olympus E-P2 cu al sau senzor de 12 mega pixeli poate fi camera de sistem (Mirrorless) ideala pentru cei obisnuiti cu sistemul Olympus. Fie ca este o fotografie sau un film video HD, trecerea de la imagini statice la modul video se face foarte usor si puteti inregistra imagini sau filme de calitate, printr-o singura apasare a unui buton.

Vezi aici detalii si pret.

Locul 2: Sony NEX-5

Sony NEX-5
Sony NEX-5

Asa cum spuneam si in introducere, Sony NEX (modelele NEX-3 si NEX-5) au revolutionat practic piata camerelor de sistem. Fiind adoptate in numar din ce in ce mai mare de fotografii entuziasti din toata lumea, Sony NEX merita locul II in clasamentul nostru datorita calitatii foarte bune a imaginilor si a versatilitatii si modului de utilizare intuitiv.

SonyNEX-5 este dotat cu un senzor CMOS de 14 mega pixeli, in format APS-C, este robust, elegant si compact, destinat atat fotografilor profesionisti cat si celor amatori ce nu vor sa transporte un aparat voluminos. Probabil singurele  lipsuri majore ale sistemului NEX sunt lipsa vizorului electronic si a patinei pentru blitz extern.

Locul 1: Panasonic GH2

Panasonic GH2
Panasonic GH2

Asa cum spuneam si in testului dedicat, Panasonic GH2 este dotat cu un senzor “Live MOS” de 16 megapixeli si posibilitatea de a inregistra filme in format Full HD 1080pi (la 24fps) sau 720pi la 50/60 fps si  ofera un pachet de dotari complet, care poate concura cu aparatele DSLR mid-level din aceeasi clasa de pret.

Calitatea imaginilor foarte buna, alaturi de utilizarea intuitiva si posibilitatile de configurare extinse il recomanda pe GH2 pentru fotografii care doresc tot ce e mai bun din ambele lumi: foto-video. Din punct de vedere al optiunilor si dotarilor oferite Panasonic GH2 este, probabil, cel mai complex aparat foto de sistem la ora actuala.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns