Succesul seriei de aparate foto mirrorless Sony A7 se pare ca inspira si alti producatori de obiective sa lanseze game noi. Este randul nemtilor de la Voigtlander, care au anuntat astazi lansarea a trei obiective super-grandangulare, cu focala fixa, pentru sistemul Sony A7 / E-Mount. Este vorba despre:

  • Voigtlander 10 mm F/5,6 Hyper-Wide-Heliar
  • Voigtlander 12 mm F/5,6 Ultra-Wide-Heliar
  • Voigtlander 15 mm F/4,5 Super-Wide-Heliar
Noul obiectiv Voigtlander 15mm f/4.5 Sony E-mount
Noul obiectiv Voigtlander 15mm f/4.5 Sony E-mount

Cele trei obiective fac parte dintr-o gama noua si – din pacate pentru fanii Sony – nu vor fi disponibile comercial inainte de primavara anului 2017. Deocamdata nu cunoastem prea multe informatii despre specificatiile tehnice ale noilor obiective, dar comunicatul de presa Voigtlander ofera cateva detalii interesante: obiectivele vor avea diafragma cursiva, pentru a veni in ajutorul celor care filmeaza cu camerele Sony A7 (similar, as putea spune, gamei de obiective Zeiss Loxia), iar obiectivele de 12 si 15mm sunt similare din punct de vedere al formulei optice cu modelele cu montura VM disponibile deja in gama producatorului german.

Obiectivul de 10mm este nou, avand o formula optica noua Hyper-Wide-Heliar si va fi disponibil simultan atat in versiune pentru Sony E cat si cu montura VM, incepand din primavara anului viitor.

In plus, cele trei obiective destinate camerelor Sony includ contacte electrice pe montura, transmitand body-ului informatii despre focala, valoarea diafragmei setata de fotograf si distanta planului de focus.

Mai multe detalii despre noile obiective Voigtlander vor fi oferite presei inainte de lansarea comerciala din primavara anului viitor. In Romania obiectivele Voigtlander se gasesc aici.

Ca o curiozitate pentru voi, Voigtlander este cea mai veche companie din domeniul foto din lume, fiind infiintata de Johann Christoph Voigtländer in anul 1756 la Viena. Atelierele Voigtlander au fabricat primul obiectiv pentru fotografie – faimosul Petzval – in 1840 si prima camera pentru dauguerrotipie confectionata in intregime din metal (pana atunci, camerele foto erau din lemn).