Luna Octombrie, mai exact in a doua jumatate a ei, ne ofera cele mai bune momente pentru a imortaliza anotimpul preferat al fotografilor: toamna. In functie de altitudine, exista o perioada de aproximativ doua saptamani (care incepe dupa 1 octombrie in Romania) in care copacii, plantele si natura – in general – ofera cel mai frumos „spectacol” al culorilor. Totusi, pentru a putea face fotografii cat mai reusite, sunt necesare cateva cunostiinte tehnice de baza. Am pregatit, mai jos, zece dintre cele mai utile sfaturi care sa va ajute sa fotografiati toamna pe care o vedeti doar in povesti!

1) Utilizeaza un filtru de polarizare

Cea mai buna metoda de a surprinde culori accentuate in fotografii nu este post-procesarea imaginilor ci utilizarea unui filtru de polarizare, care accentueaza culorile si reda mai bine specificul cromatic al toamnei. Am vorbit aici, pe larg, despre tipurile de filtre si despre filtrul de polarizare.

Toamna pe Rucar-Bran, cu filtru de polarizare
Toamna pe Rucar-Bran, cu filtru de polarizare

2) Alege momentele din zi cele mai interesante pentru a fotografia

Fotografia fara lumina nu ar putea exista. Dar, pentru ca o fotografie sa fie cat mai reusita, de cele mai multe ori avem nevoie de o lumina deosebita. Pentru fotografii de toamna cat mai inedite, cele mai bune momente ale zilei le reprezinta apusul si rasaritul, atunci cand lumina cade razant pe sol si umbrele sunt mai accentuate.

Dimineata, la ora 7 pe lac.
Dimineata, la ora 7 pe lac.

3) Utilizeaza trepiedul

Daca vrei sa fotografiezi la apus sau la rasarit, cel mai bine este sa ai si un trepied pe care sa te poti baza. De cele mai multe ori sunt necesari timpi lungi de expunere pentru a inregistra imagini cu expunere corecta si este pacat sa sacrificam din calitatea imaginii prin utilizarea unor valori ISO mult prea ridicate. Desigur, trepiedul va poate ajuta si in alt context: incercati sa fotografiati cu timpi de expunere de cateva secunde indreptand aparatul catre frunze si inegistrand miscarea lor in bataia vantului. Efectul s-ar putea sa fi se para foarte interesant! Experimentati! Ghid practic: alegerea unui trepied. Eu folosesc un Manfrotto 190 CXPROB3.

Trepiedul e "de baza" la astfel de fotografii
Trepiedul e „de baza” la astfel de fotografii

4) Macro: o noua lume este la picioarele tale!

Desi cei mai multi fotografi aleg sa surprinda peisajele de toamna, nu trebuie sa uitati de fotografia macro. Chiar si o banala frunza uscata poate reprezenta un subiect interesant, daca este surprinsa intr-o fotografie care sa o puna in valoare. Nu avem nevoie de insecte sau vietati de dimensiuni mici, specifice primaverii, pentru a face fotografii macro interesante. Incercati sa surprindeti ce va ofera toamna, din punct de vedere al detaliilor! Am vorbit aici, pe larg despre obiectivele macro si despre accesorii: burduful si inelele de extensie. Eu folosesc un obiectiv Tamron 90mm f/2.8 Macro de care sunt foarte multumit si pe care vi-l recomand.

O lume noua, la picioarele tale :)
O lume noua, la picioarele tale 🙂

5) Triseaza: Cum iti poti regiza propria „toamna”?

Desigur, este nevoie doar de multa imaginatie pentru a improviza. O scurta plimbare in parc poate reprezenta un prilej perfect pentru a aduna cateva frunze colorate, de preferat in culori complementare, pe care apoi le poti aseza in aranjamente cat mai abstracte pentru a le fotografia, la caldura sobei! 🙂 Imaginatia este limita!

Dintr-o joaca: in 10 de minute, pe balconul hotelului in care stateam
Dintr-o joaca: in 10 de minute, pe balconul hotelului in care stateam

6) Cauta contrastele

Indiferent de genul foto abordat, de subiect sau de momentul zilei, contrastele pot oferi cel mai bun efect vizual intr-o fotografie.

Culori si contraste
Culori si contraste

7) Triseaza: foloseste setarile balansului de alb pentru un plus de culoare

Un mic truc pe care l-am descoperit experimentand: vrei culori si mai accentuate? utilizeaza filtrul de polarizare (de care am vorbit mai sus) si seteaza balansul de alb pe „Cloudy” sau „Shade”, chiar daca afara este soare…. In fell acesta, desi setarea balansului de alb nu va fi cea corecta (din punct de vedere strict tehnic) vei avea niste fotografii cu culori mai calde si mai accentuate! Daca fotografiezi in format RAW poti experimenta cu diverse valori ale balansului de alb, din programul de conversie.

Toamna pe Rucar-Bran
Toamna pe Rucar-Bran

8 ) Nu ignora vremea „urata”

Vremea urata este sursa celor mai bune fotografii de toamna. De ce spun asta? Ploaia, vantul, ceata sau orice alte interperii specifice anotimpului ploios pot reprezenta ingredientul perfect pentru fotografii reusite de toamna. Cerul senin, specific verii, nu este de dorit.

Fie vremea cat de rea ... tot mai buna-i poza mea! :)
Fie vremea cat de rea … tot mai buna-i poza mea! 🙂

9) Portrete de toamna? Desigur, dar experimenteaza!

Portrete poti realiza in orice anotimp, indiferent de locatie. Dar, toamna poate sa iti ofere pretextul perfect pentru a experimenta. Chiar daca v-am invitat sa experimentati de cel putin trei ori in acest articol pana acum, vreau sa repet: experimentati, experimentati, experimentati! 🙂

10) Fotografiaza in format RAW…

Da, stim ca e deja un sfat ce a devenit cliseu, dar e mai important ca oricand sa poti edita si procesa fotografiile tale dupa bunul plac atunci cand cauti sa fotografiezi „Culorile Toamnei”. Asadar, „trage” RAW si prelucreaza fotografiile in Adobe Photoshop sau Lightroom (tutoriale aici) pentru a fi avea o toamna asa cum iti doresti! 🙂

Spor la fotografiat! Apoi, postati aici, in comentarii, linkuri catre fotografiile facute de voi in aceasta toamna! Nu uitati sa participati la concursul nostru de luna aceasta!

9 COMENTARII

Lasă un răspuns