Actorii si Fotograful, expo foto Simion Buia
Actorii si Fotograful, expo foto Simion Buia

Portretistul Simion Buia revine cu o expozitie de fotografie din seria „Actorii si Fotograful” in care protagonisti sunt 17 actori de exceptie din Craiova, Cluj, Brasov si Bucuresti. Expoziţia este deschisa publicului in perioada 21 ianuarie – 2 februarie, in ceainaria librariei Carturesti din Bucuresti, str. Arthur Verona nr. 13-15. Vernisajul are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00. Portretele expuse completeaza galeria marilor actori romani pe care artistul Simion Buia ii fotografiaza, ii expune si ii va cuprinde intr-un album de arta.

Actorii si Fotograful este un proiect personal al fotografului Simion Buia. A pornit la sfarsitul anului 2007, cand, spune fotograful Buia: „Au murit doi mari actori, Adrian Pintea si Florian Pittis. Am observat atunci ca la televizor si in mass-media nu erau prezentate fotografii de portret, ci mai degraba imagini „rupte” din scene de teatru sau film. M-am gandit la utilitatea unor portrete gen CINÉ-VERITÉ (metoda in cinematografie care isi propune sa surprinda o realitate cat mai nealterata, mai putin artificiala – conform DEX). Asa ca in micul meu studio din Ecaterina Teodoroiu am invitat, rand pe rand, marii actori romani la sesiunea foto. Printre primii i-am portretizat pe: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Florin Zamfirescu, serban Ionescu, Dan Condurache, Coca Bloos, Alexandru Repan, Maia Morgenstern, Horatiu Malaele, Dorel Visan, Oana Pellea, Dorina Lazar. Alti actori au fost fotografiati la ei acasa: Constantin Codrescu, stefan Radof, Valentin Uritescu, Mircea Andreescu, Senkálszky Endre, Csíki András, iar pe cativa dintre ei la teatrul de care apartin, inainte sau dupa repetitii: George Mihaita, Valentin Teodosiu, Virginia Itta Marcu, Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Anton Tauf. Pe doamna Melania Ursu am fotografiat-o intre doua cursuri pe care le tinea la Facultatea de Actorie din Cluj. Interesul meu este sa prezint actorul in oglinda cotidianului, nu pe scena, nu in luminile rampei. Omul-actor, actorul-om.”

Simion Buia a organizat, pana acum, 8 expozitii de fotografie in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, portretele actorilor aparand in printuri mari realizate pe Fine Art Canvas sau pe hartie Baryta. in 2010, proiectul „Actorii si Fotograful” a fost premiat cu Mentiune la Gala Societatii Civile, fapt ce l-a determinat pe autor sa continue portretizarea celor mai cunoscuti actori din Romania.

Acum, in ianuarie 2013, Simion Buia aduce in fata publicului viziunea sa asupra unor actori populari din Bucuresti, dar si a altora la fel de talentati insa mai putin cunoscuti, deoarece ei joaca in teatrele dinafara capitalei. Actorii craioveni sunt: Valer Dellakeza, Emil Boroghina, Ilie Gheorghe si actorul papusar Alexandra Davidescu, cei brasoveni sunt: Mircea Andreescu si Virginia Itta Marcu. Clujenii sunt reprezentati de Melania Ursu, Anton Tauf, Miriam Cuibus, Senkálszky Endre, iar bucurestenii de: Vladimir Gaitan, Radu Gheorghe, Dumitru Rucareanu, Valentin Uritescu, George Mihaita, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu.

Expozitia este deschisa publicului in ceainaria Carturesti intre 21 ianuarie – 2 februarie. Vernisajul are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00. Portretele celor 17 actori sunt de vazut pe simeze cu sprijinul Leykom si Romanian Paper Distribution si online pe www.actoriisifotograful.ro

Despre Simion Buia
Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakadémie Düsseldorf si jurnalismul la Faculté Libre de Paris et d’Ile de France. indrageste portretul ca gen fotografic, organizeaza periodic expoziţii prezentand mari actori romani – „Actorii si Fotograful”, si  masti veneţiene realizate la Carnavalul de la Veneţia – „Maschere di Venezia” ( www.mascheredivenezia.ro ). Ca mentor, impartaseste din experienţa sa profesionala altor fotografi amatori sau avansaţi in workshopuri si cursuri de fotografie, iar din 2010 coordoneaza Academia de fotografie.