Adobe a anuntat astazi, in cadrul Mobile World Congress la Barcelona, noua versiune a aplicatiei Lightroom pentru Android. Noutatea absoluta: acum aplicatia permite fotografierea si editarea fotografiilor in format RAW. Aplicatia Adobe Lightroom pentru Android este gratuita si poate fi descarcata de aici. Totusi, e bine sa stiti ca functia de fotografiere si editare RAW este accesibila doar celor care au un abonament activ la Adobe Creative Cloud CC (Lightroom CC sau Photoshop CC). Ceilalti, se pot bucura de functiile de editare standard ale aplicatiei Lightroom pe mobil, exceptand lucrul cu fisiere RAW, gratuit.

Citeste si: 10+1 cele mai bune aplicatii foto pentru smartphone (Android si iOS)

Adobe Lightroom pentru Android
Adobe Lightroom pentru Android

Updateul de astazi al aplicatiei Adobe Lighroom pentru Android adauga functii de care utilizatorii variantei pentru smartphone-urile si tabletele cu iOS se bucurau deja de ceva vreme. Mai mult, acum se poate utiliza camera telefonului direct din aplicatia Lightroom pentru Android, imaginile realizate astfel fiind salvate in format Adobe DNG, nu JPEG, cum e defaultul telefonului, functie pe care aplicatia pentru iOS nu o are. Alte functii noi ale versiunii 4.0 Lightroom pentru Android sunt:

  • posibilitatea de a previzualiza filtrele creative inainte de a fotografia (utilizand aplicatia de fotografiere integrata in Lightroom)
  • functia Split Toning isi face acum debutul si pe mobile, alaturi de Dehaze, deja populara in versiunea standard, pentru Windows/Mac, a aplicatiei
  • functia Target Adjustment Tool permite editarea nivelului saturatiei si a luminozitatii selectiv, pe anumite portiuni ale imaginilor
  • functia Video Slideshow permite realizarea unor scurte prezentari video cu imaginile din librarie

Alte functii de editare ale Adobe Lightroom pentru Android sunt, printre altele: contrast, luminozitate, saturatie, balans de alb (preseturi sau in grade Kelvin), filtre si efecte speciale, crop, rotate etc. Nu lipsesc nici functiile de ajustare automata si nici modificarea expunerii, functii pentru recuperarea detaliilor din umbre sau din zonele supra expuse (highlights & shadows), clarity si vibrance.

Adobe afirma ca noul workflow RAW este nedestructiv, fotografiile fiind procesate si editate intr-un mod similar lucrului pe desktop. Functia RAW suporta atat inregistrarea imaginilor (cu camera telefonului sau tabletei) cat si editarea si apoi distribuirea imaginii prin e-mail sau pe retelele sociale. Totusi, e bine sa tineti cont ca editarea RAW necesita un smartphone sau o tableta cu hardware performant, pentru a functiona cursiv, fara probleme.

Totusi, e bine sa tineti cont de faptul ca functia de fotografiere si editare RAW este accesibila doar celor care au un abonament activ la Adobe Creative Cloud CC (Lightroom CC sau Photoshop CC). Ceilalti, se pot bucura de functiile de editare standard ale aplicatiei Lightroom pe mobil, exceptand lucrul cu fisiere RAW, gratuit. Abonamentul ofera acces si in Cloud, ceea ce inseamna ca orice editare aplicati unei imagini, aceasta va fi automat preluata si sincronizata cu toate dispozitivele pe care le aveti conectate in Adobe Cloud.

Citeste si: 10+1 cele mai bune aplicatii foto pentru smartphone (Android si iOS)

Adobe Lightroom pentru Android
Adobe Lightroom pentru Android