M-am intalnit prima data cu seria de trepiede 290 de la Manfrotto, acum mai bine de un an atunci, cand am incercat pentru cateva ore modelul 294A3. Anul acesta „familia” Manfrotto 290 are un nou membru, trepiedul Manfrotto 294A4. Care este diferenta? Terminatia „A4” din denumirea modelului specifica numarul de segmente ale picioarelor trepiedului. Astfel, noul model are picioarele telescopice compuse din 4 segmente in loc de 3. Care sunt avantajele? Este mai compact si mai usor de transportat.

Manfrotto 294A4 cu cap tip bila 496RC2 poate fi achizitionat de aici (Click pentru detalii si pret).

Manfrotto 294A4 cu cap tip bila Manfrotto 496RC2
Manfrotto 294A4 cu cap tip bila Manfrotto 496RC2

Am decis sa renunt pentru cateva zile la trepiedul meu favorit, Manfrotto 190CXPRO3 si sa folosesc noul model din gama mid-level, Manfrotto 294A4 impreuna cu capul tip bila Manfrotto 496RC2.  Este un kit care se comercializeaza in Romania de putina vreme si are un avantaj in ceea ce priveste pretul, foarte competitiv si apropiat de cel al modelelor asiatice, ale caror fan nu am fost niciodata.

Un trepied compact precum 294A4 impreuna cu un cap tip bila ii ajuta in primul rand pe fotografii care calatoresc foarte mult si au nevoie de echipamente usoare. Multi stiu, probabil, ce inseamna sa cari un trepied greu timp de 6-8 ore prin padure, in cautarea locului perfect pentru a fotografia apusul. Ei bine, tocmai la acesti fotografi s-au gandit producatorii lui 294, atunci cand au lansat pe piata acest kit. Este compact si foarte usor, dar in  acelasi timp este suficient de versatil pentru a fotografia cu el orice.

Cu Manfrotto 294A4
Cu Manfrotto 294A4

Picioarele rabatabile va ajuta sa fotografiati aproape de sol, la o inaltime minima de 37cm, iar coloana centrala se poate intoarce invers, pentru a fotografia la nivelul solului, in pozitie macro. Din pacate, exista doar doua pozitii pentru rabatarea picioarelor trepiedului si sincer as fi vrut sa am posibilitatea de a le utiliza si intr-o pozitie intermediara, a treia. Dar na, trebuie sa avem ce scrie si la capitolul „bile negre”, nu?

Click pe imaginile de mai jos pentru a derula toate sliderurile.

Altfel, am ramas placut surprins de stabilitatea trepiedului chiar si atunci cand l-am extins la maxim. Inaltimea, cu tot cu capul 496RC2 si aparatul foto montat este de aproape 1.80m, suficienta chiar si pentru Ghita Muresan, daca era fotograf. 🙂

Click pe imaginile de mai jos pentru a derula toate sliderurile.

Daca din poze e mai greu sa va dati seama de versatilitatea acestui trepied, am inregistrat filmul de mai jos pentru a va arata posibilitatile de fotografiere cu trepiedul Manfrotto 294A4 si capul 496RC2. Veti vedea trepiedul „la lucru” atat in pozitia normala dar si macro, cu coloana centrala inversata. In film veti vedea ca am folosit un aparat Canon 5D Mark II si obiectivul Tamron 90mm f/2.8 Macro 1:1. De remarcat varietatea de grade de libertate permise de capul tip bila pentru pozitionarea aparatului:

Pentru cei mai tehnici din fire, cateva specificatii ale trepiedului Manfrotto 249A4 si a capului tip bila 496RC2:

  • Greutate suportata: 4Kg
  • Greutate proprie: 1.8Kg
  • Constructie din aluminiu, in 4 sectiuni
  • Capul este detasabil, ofera pozitii pe tilt vertical si panoramare (placuta quick-release inclusa)
  • Capul are posibilitatea de ajustare a frictiunii (mai stransa sau mai usoara)
  • Dimensiuni cand este strans: 52,6cm
  • Inaltime maxima (fara cap, fara aparat si cu coloana centrala ridicata): 147,6cm
  • Inaltime minima: 37,9cm

In loc de concluzie

Desi nu este modelul de varf Manfrotto 190 (pe care sunt sigur ca toti fotografii si-l doresc), trepiedul acesta are multe din atuurile gamei „pro” de la Manfrotto. Este compact, are o greutate redusa si este foart versatil. Poti face cam orice tip de fotografie doresti. Chiar si macro, cu coloana intoarsa invers. Cum am mai spus si alta data, imaginatia este limita! 🙂

Kit-ul complet poate sustine cu usurinta un DSLR cu un obiectiv zoom de pana la 300mm, oferind stabilitate maxima, fara vibratii la focale lungi. Mai mult, utilizarea capului cu bila il recomanda pentru fotografia de actiune sau de sport, acolo unde repozitionarea aparatului intr-un timp cat mai scurt poate face diferenta dintre o poza si o fotografie. Da, Manfrotto 294A4 cu capul 496RC2 poate face aceasta diferenta! Asadar, mare atentie cand va alegeti trepiedul. Il puteti achizitiona de aici. 🙂

 

Lasă un răspuns