Camerele foto compacte pierd din ce in ce mai mult teren in fata telefoanelor mobile si gadgeturilor cu camera foto integrata. O cercetare de piata realizata de compania NPD releva faptul ca in 2011 numarul fotografiilor realizate cu aparate foto compacte a scazut cu 17%, in detrimentul celor inregistrate cu telefoane mobile tip „smartphone” cu camera foto/video integrata. Practic, utilizatorii aparatelor foto compacte care costa pana in 250$ renunta sa mai achizitioneze alte modele deoarece telefoanele mobile inregistreaza deja fotografii si filme la o calitate apropiata de acestea.

In acest fel, este clar ca producatorii de aparate foto sunt nevoiti sa vina cu o noua strategie care sa le permita mentinerea cotelor de piata in ceea ce priveste aparatele foto compacte. Eu as paria pe Sony sau Nikon sa vina primii cu aparate foto compacte cu sistem de operare Android? Pare o idee trasnita, dar avand in vedere „caderea libera” de pe piata compactelor, nu m-ar mira ca intr-un an sau doi sa vedem asa ceva pe piata. Sunt curios ce ne va aduce expozitia CES de anul acesta. E clar ca „batalia megapixelilor” nu mai are rost, iar acum consumatorii vor altceva (sa va reamintesc ca Sony a lansat anul acesta, in Ianuarie, nu mai putin de 8 compacte cu senzor de 16 mega pixeli?).

Voi ce credeti? Vor fi inlocuite aparatele foto compacte ieftine de telefoanele mobile tot mai performante?

Numarul fotografiilor realizate cu aparate foto compacte este in scadere, in favoarea telefoanelor mobile
Numarul fotografiilor realizate cu aparate foto compacte este in scadere, in favoarea telefoanelor mobile

7 COMENTARII

  1. Sunt convins ca aparatele compacte vor pierde teren in continuare. Oamenii sunt tentati sa aiba un singur aparat care sa faca de toate. Pentru multi este mai putin important ce dimentsiune are senzorul unui telefon (clar mai mic decat al unei compacte) si care sunt performantele in lumina slaba sau in diverse conditii, cat faptul ca nu cara mai multe aparate iar camera ii va fi mereu la indemana pentru a surprinde momentul. Pe de alta parte DSLR-urile vor avea mereu clinetii lor care, de asemenea, nu vor cumpara compacte („sapuniere” pentru avizati 🙂 ). Deci acest tip de aparate foto s-au trezit undeva in mijloc si vor trebui sa o apuce pe un drum, alfel vor disparea. Cel mai probabil vor avea ecran tactil, sistem de operare, optiune de redare muzica etc, plus zoom optic (care lipseste telefoanelor) etc. Ramane de vazut.

  2. eu nu cred ca vor cadea din contra cred intr-o crestere eu de exemplu vreau sa imi iau un compact pentru mine si unu cadou de ziua tatalui meu … sa tin compactu ca aparat de carate ai peste tot doar nu o sa car DSLR-ul dupa mine la baschet …
    parerea mea !

  3. Nu sunt de acord. Camera foto n-o sa se compare niciodata cu cea de pe un telefon. Mai bine dai 5-600 de lei pe o compacta buna decat 20 de milioane pe un smartphone care oricum are camera slaba.

Lasă un răspuns