Ieri am avut ocazia sa testez pentru prima data o camera de la BlackMagic. Este vorba despre BlackMagic Cinema Camera 2,5k, comercializata in Romania de Photosetup. Fiind vorba despre un produs nou, dar despre care am mai scris aici, la ClubulFoto, asteptarile au fost foarte mari. Sa vedem acum care sunt primele impresii, „hands-on”, urmand sa revin cu un articol extins atunci cand voi avea ocazia sa o testez mai in amanunt.

BlackMagic Cinema Camera 2,5K - Senzorul
BlackMagic Cinema Camera 2,5K – Senzorul

Caracteristici, constructie si utilizare

BlackMagic Cinema Camera are dimensiuni reduse, conectori universali, este compatibila cu accesoriile profesionale pentru cinematografie, salveaza pe SSD si – poate cel mai important – poate inregistra video necompresat CameraDNG. Streamul video este salvat pe SSD cu o viteza de pana la 150MB/s (5MB/frame la rezolutie full), iar asta inseamna ca pe un SSD de 256GB se pot inregistra pana la 30 de minute video.

Ecranul LCD de mari dimensiuni este sensibil la atingere (5 inch, 800 x 480px, touch-screen), setarile camerei fiind realizate aproape exclusiv pe ecranul interactiv.

Meniul este stufos dar foarte bine organizat, cu pictograme mari (vezi foto mai jos), care amintesc oarecum de conceptul interfetelor de la Apple… De fapt, toata camera pare a fi realizata in stilul: design simplu, placut, cu materiale de calitate si un concept de utilizare foarte bine gandit, cu butoane amplasate logic, la indemana si un meniu usor de inteles, chiar si pentru cineva care acum utilizeaza prima data o camera de la BlackMagic…

Constructia este solida, camera are o greutate mai mare (1,7KG) decat pare la prima vedere si se bucura de un finisaj cu materiale premium.

BlackMagic Cinema Camera 2,5K si Sigma 18-35mm f/1.3 Art
BlackMagic Cinema Camera 2,5K si Sigma 18-35mm f/1.3 Art
BlackMagic Cinema Camera 2,5K - Ecranul LCD touch
BlackMagic Cinema Camera 2,5K – Ecranul LCD touch

Avantaje si … dezavantaje

Camera de la BlackMagic are cateva avantaje importante: este compatibila cu toate obiectivele Canon EF (exista si o varianta cu montura MFT), inregistreaza la rezolutie maxima 2,5k (2432 x 1366px) la 23.98p, 24p, 25p, 29.97p si 30p, are o gama dinamica de 13 trepte de expunere si are functii dedicate pentru cameramani. Din acest punct de vedere, este mai performanta decat un Canon 5D Mark III (pe video), salveaza video RAW si face focus peaking fara a avea nevoie de firmware custom cum se intampla la Canon.

Ecranul LCD-ul de 5 inch este suficient de mare pentru monitorizarea inregistrarii, fara a mai avea nevoie de un ecran LCD suplimentar (achizitionat separat de cei care aleg sa filmeze cu un DSLR conventional…).

La capitolul „dezavantaje” lipsa autofocusului ar putea fi o bila neagra, doar diafragma fiind controlata electronic de camera. Tot aici, autonomia acumulatorului Li-Ion este de doar 90 de minute, dar camera dispune de conector pentru alimentare de la o sursa de curent de 12V.

BlackMagic Cinema Camera 2,5K - Meniul
BlackMagic Cinema Camera 2,5K – Meniul
BlackMagic Cinema Camera 2,5K - Meniul
BlackMagic Cinema Camera 2,5K – Meniul

Raportul calitate/pret

Atuurile camerei sunt sustinute si de pret: la 8.128 lei, BlackMagic Cinema Camera 2,5K e mult mai accesibila decat un body de 5D Mark III (aprox. 12.999 lei). Acum vine partea si mai interesanta: BlackMagic Cinema Camera cu tot cu noul obiectiv Sigma 18-35mm f/1.8, costa 9.199 lei (pachet promo) – o combinatie mai mult decat ideala pentru filmari…

Asadar, pentru un cameraman dedicat, camera de la BlackMagic are cu sigurnata un raport calitate/pret mult mai bun decat un pachet alternativ, format din DSLR si accesorii specifice…

BlackMagic Cinema Camera 2,5K – specificatii tehnice pe scrut:

 • Senzor: CMOS 15.81mm x 8.88mm, 2.5K
 • Montura: Canon EF
 • Rezolutie video: RAW – 2432 x 1366, ProRes si DNxHD la 1920 x 1080
 • Framerate: 23.98p, 24p, 25p, 29.97p, 30p
 • Format: RAW 2.5K CinemaDNG
 • Durata inregistrare (est.): 30min pe SSD 256GB, cu 5MB/cadru in format RAW 2.5K
 • Control manual: Da
 • Difuzor incorporat: Da (mono)
 • Microfon incorporat:: Da (stereo)
 • Conector intrare: 1 x Analog Audio
 • Conectori iesire: SDI Video, SDI Audio, Analog audio, Telecomanda
 • Dimensiuni: 166 x 113 x 66mm
 • Greutate: 1,7KG
BlackMagic Cinema Camera 2,5K - Slotul SSD
BlackMagic Cinema Camera 2,5K – Slotul SSD

5 COMENTARII

Lasă un răspuns