Am participat astazi la prezentarea oficiala a noilor DSLR-uri Canon. Este vorba, bineinteles, despre Canon 100D si 700D, lansate pe 21 martie care au ajuns intre timp si Romania. Cele doua DSLR-uri se adreseaza in primul rand fotografilor entuziasti si celor care fac primii pasi in fotografia cu un DSLR. Se caracterizeaza prin modul simplu de utilizare, functia ghid (la EOS 100D) si dimensiunile compacte. Din punct de vedere al specificatiilor tehnice, ambele DSLR-uri includ senzori CMOS APS-C de 18 megapixeli, sunt compatibile cu obiectivele cu montura EF si EF-S de la Canon, au ecrane LCD touch (rabatabil la 700D) si vizor optic cu acoperire 95% a cadrului.

Canon 100D, cel mai nou si mai mic DSLR Canon, a ajuns in Romania si poate fi comandat. Vezi aici detalii si pret.

Canon 100D
Canon 100D cu obiectivul Canon 40mm f/2.8 STM Pancake

Canon 100D

Desi am fost destul de sceptic atunci cand am primit anuntul despre noul Canon 100D, cel mai mic si mai compact DSLR din lume, dupa evenimentul de astazi cand am avut ocazia sa il tin in mana si sa fac cateva fotografii cu el cred ca este un model care ar putea avea succes. Desi pretul este cam piperat (3.599 lei in Romania cu noul obiectiv de kit STM – pret actualizat aici), Canon 100D vine cu functii care nu sunt include nici in modelele mai avansate, precum 700D sau chiar „batranul” 60D. Ma refer aici in primul rand la functia Ghid, care ajuta incepatorii sa faca primii pasi in fotografia cu ajutorului unui DSLR (deoarece aproape nimeni nu mai citeste in ziua de azi manualul aparatului, nu-i asa?) si este un aparat special conceput pentru cei care isi doresc mai mult decat un compact, dar prefera avantajele unui DSLR compact in fata unui mirrorless. In interior, Canon 100D este la fel de performant ca si 650D/700D datorita senzorului similar, de 18 megapixeli, principala diferenta fiind data de sistemul AF care are 9 puncte din care unul este de tip „cruce” (fata de 9 tip cruce la 700D). Este un aparat DSLR compact, entry-level, care isi va putea gasi usor adepti, mai ales daca pretul sau va mai scadea. Spun asta deoarece Canon 100D va costa 3.499 lei in Romania, iar cel mai ieftin DSLR Canon, modelul 1100D costa 1599 lei acum si se adreseaza unui target similar – fotografii aflati la inceput de drum. Asadar, diferenta de pret este mare, dar si performantele (si dimensiunile :)) sunt altele.

Canon 700D

Canon 100D vs Canon 700D
Canon 100D vs Canon 700D

Urmasul modelului 650D lansat in vara anului trecut, Canon 700D vine tot cu un senzor de 18 megapixeli dar include un sistem AF cu 9 puncte, toate tip „cruce” si cred ca este unicul DSLR entry-level de pe piata care se poate lauda cu un astfel de sistem autofocus. Senzorul de 18 megapixeli se lauda cu performante mai bune in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate, iar pixelii dedicati pentru detectia contrastului realizeaza punerea la punct in mod continuu in modul Live View si in timpul filmarii mai repede decat eram obisnuit de la aparatele mele Canon. Desi la prima vedere diferentele dintre generatia anterioara (Canon 650D) si noul 700D nu sunt chiar atat de evidente, imbunatatiri exista si – poate cel mai important – pretul noului model ramane „pe loc”: aproximativ 3.799 lei (pret actualizat aici) cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM (focalizare continua pe video). Disponibil din Aprilie, odata cu Canon 100D.

Canon 100D si 700D lansate astazi in Romania
Canon 100D si 700D lansate astazi in Romania

10 COMENTARII

  1. Din primele impresii citite istoria laui 100D se repetă ca și a lui 6D: specificațiile pe hârtie nu impresionează, însă în practică se găsesc multe situații în care se vede diferența de abordare în avoarea Canon. Test focus în lumină slabă spre inexistentă – 6D focalizează!

Lasă un răspuns