Canon a dezvaluit astazi informatii despre un nou tip de senzor CMOS, dedicat exclusiv camerelor video. Este un senzor de 35mm, Full Frame, cu fotocelule de 19 microni, de 7,5 ori mai mari decat cele din care este compus senzorul lui Canon 1D X. Astfel, compania se lauda cu performante mult imbunatatite in ceea ce priveste inregistrarea video in low-light la valori ISO mari.

Noul senzor CMOS Canon pentru camere video Full Frame
Noul senzor CMOS Canon pentru camere video Full Frame

Practic, noul senzor „sacrifica” numarul de megapixeli in favoarea calitatii imaginilor. Este un senzor ce ofera o rezolutie mult mai mica (dar suficienta pentru a inregistra imagini Full HD 1980x1080px, aproximativ 3 Megapixeli) dar care poate inregistra imagini chiar si in incaperi a caror luminozitate nu depaseste 0.03 Lucsi. Canon afirma ca noul senzor va putea fi utilizat cu succes in diferite dispozitive, de la camerele de supraveghere, camere video Full HD (precum EOS C100) si pana la dispozitive dedicate inregistrarii imaginilor din Spatiul Cosmic. Senzorul prezentat astazi este dedicat aparatelor cu montura Canon EF. Formatul imaginilor este – evident – 16:9.

Reducerea numarului de pixeli pentru a imbunatatii calitatea imaginilor este o veste buna, o gura de aer proaspat intr-o perioada in care producatorii „forteaza” din ce in ce mai mult senzorii de imagini cu rezolutii cat mai mari. Ar fi momentul ca un producator precum Canon sa spuna „stop” si sa lanseze pe piata echipamente alternative, pentru cei interesati de calitatea imaginilor nu de rezolutii gigant. Am vrea sa vedem noul senzor intr-o gama de DSLR-uri Canon care sa permita fotografierea cu valori ISO extrem de ridicate dar cu un zgomot de imagine cat mai mic, chiar daca rezolutia efectiva nu depaseste – sa zicem – 7-8 megapixeli, nu? Cred ca sunteti de acord cu mine….

Canon va prezenta noul senzor cu ocazia expozitiei Security Show 2013 care incepe pe 5 Martie la Tokyo.

Compania a publicat si o scurta inregistrare care demonstreaza performantele noului senzor in lumina slaba. Utilizand un prototip, specialistii Canon au reusit sa surprinda imagini in timpul „Geminidelor”, ploaia de meteori ce a avut loc in luna decembrie a anului trecut. Detalii in comunicatul oficial Canon.

4 COMENTARII

    • Din partea mea daca scot unul cu 5-6 megapixeli ar fi suficient. Majoritatea n-avem nevoie de o rezolutie mai mare de 7-8 megapixeli. 95% dintre noi sau mau multi, mai bine zis. Prefer 3 megapixeli buni, usor acoperiti de orice obiectiv, performante remarcabile in lumina slaba si dynamic range superior in umbre, decat 24 megapixeli „praf”.

      M-am uitat la poze facute cu primul aparat foto digital, Sanyo S4, 4 megapixeli, m-as putea acomoda din nou, fara probleme, cu acea rezolutie. Imagini aproape la fel de clare ca cele cu un DSLR, doar DoF-ul face diferenta.

  1. Pentru cei care chiar au nevoie de o asemenea sensibilitate la lumina slaba, o sa fie o mare usurare, diferenta la imaginea cu luna plina a fost exceptionala

Lasă un răspuns