Anul trecut, Canon iesea in evidenta la CES cu modelul PowerShot N (testat de noi aici) care se vroia un fel de aparat foto ‘modern’, un hibrid fara buton de declansare, cu o forma cubica si comenzi doar pe ecranul LCD secundar. L-am testat in vara si, din pacate, nu prea s-a ridicat la inaltimea asteptarilor….

Acum, Canon lanseaza PowerShot N100, care cel putin la prima vedere vine si remediaza multe din aspectele care i-au adus critici modelului de anul trecut. Totodata PowerShot N100 este primul compact de la Canon care include nu unul ci doua module optice si doi senzori de imagine: unul conventional, aflat in partea din fata a aparatului si unul pe spate, asemanator camerelor pentru apeluri video integrate in smartphones.

Canon PowerShot N100
Canon PowerShot N100

Canon PowerShot N100 revine la forma clasica ce caracterizeaza aparatele foto compacte si rezolva una din principalele probleme ale lui PowerShot N: vine cu buton de declansare hardware, nu doar cel ‘virtual’ de pe ecranul tactil. In plus, zoom-ul poate fi actionat acum in mod conventional, cu ajutorul inelului aflat in jurul butonului declansator si, pe spatele aparatului si-au facut loc si cateva butoane pentru accesul rapid in meniu.

PowerShot N100 pastreaza conectivitatea Wi-Fi cu care s-a laudat si modelul anterior dar ii adauga functia NFC, pentru o conectare mai rapida cu orice smartphone sau tableta compatibila. Senzorul a ramas acelasi: un CMOS de 12 megapixeli dar acestuia i se adauga un al doilea senzor, de doar 3 megapixeli, care este integrat in camera foto secundara, aflata pe spatele aparatului. Motivul? Canon PowerShot N100 se doresta a fi ” a story telling camera”, o camera foto inteligenta care poate surprinde simultan atat cadrul fotografiat cat si starea fotografului, combinand cele doua cadre intr-o singura imagine. Va suna familiar? Probabil, smartphone-urile fac asta inca de anul trecut… (Samsung Galaxy S4 de exemplu…).

Asadar, Canon PowerShot N100 aduce un suflu nou in categoria camerelor foto compacte, intr-o perioada in care piata lor este in declin, datorita avansului tehnologic al smartphone-urilor. Canon incearca sa contracareze tendinta consumatorilor de a renunta la aparatele foto compacte clasice in favoarea smartphoneurilor lansat (inca) un aparat foto care se pliaza cat mai mult posibil pe conceptul „fotografiaza si trimite mai departe”. In plus, prin introducerea camerei foto secundare, Canon se asteapta ca utilizatorii care s-au obisnuit cu aceasta functie pe smartphone-uri vor achizitiona noua camera compacta, pentru ca le este deja familiara. Permiteti-mi sa fiu reticent. Probabil cei care s-au obisnuit cu utilizarea celor doua camere de pe S4 (de exemplu) vor ramane in continuare adeptii fotografiei cu mobilul. Ceilalti, pot gasi aparate foto chiar mai interesante….

Canon PowerShot N100 cu ecran rabatabil
Canon PowerShot N100 cu ecran rabatabil

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns