Surprinde culorile toamnei!
Culorile toamnei!

Iata ca a sosit si momentul mult asteptat de catre toti cei peste 600 de participanti care s-au inscris la concursul foto cu tema “Culorile Toamnei” organizat aici in perioada 15 Octombrie – 30 Noiembrie 2012. Alaturi de partenerii nostri de la Think Tank Photo Romania, le multumim tutoror participantilor si va prezentam mai jos cele doua fotografii castigatoare ale etapei a XIII-a a concursului foto de pe ClubulFoto.com!

Nu uitati ca pana pe 18 Decembrie puteti sa participati si la concursul nostru de aici!

Cateva cuvinte din partea juriului, dl. Dan Dinu:

Nu stiu cum se face, insa mai mereu mie imi revin temele cele mai greu de jurizat, sau ma rog, cele mai interpretative. Asa cum spuneam si anul trecut, la acelasi concurs si la aceeasi tema, uneori este foarte greu sa gasesti exact fotografiile care sa se incadreze perfect, insa daca nu le gasiti, mai bine asteptati o tema mai la indemana, decat sa incercati cu tot dinadinsul. Va scuteste pe voi de o munca suplimentara si pe noi de o rasfoire indelungata printre imagini pentru a le gasi pe cele relevante. Autoevaluarea este foarte importanta atunci cand va inscrieti la un concurs si este foarte utila si ca proces de invatare. Sa nu credeti ca aceasta este numai problema fotografilor incepatori, este a noastra a tuturor, indiferent de nivelul de cunostinte. Acestea fiind spuse, sa mergem la imaginile care s-au remarcat.

Marele Premiu

Castigatorul marelui premiu va primi din partea Think Tank Photo Romania o geanta Think Tank Retrospective Lens Changer 3 .

Fara Titlu de Salagean Constantin
Foto: Salagean Constantin

Castigator: Salagean Constantin.

Dintre toate imaginile din concurs, aceasta nu s-a remarcat prin culorile duse la extrem ale toamnei, ci mai degraba prin folosirea subtila a acestora. Reflexia colorata de pe apa, intra foarte bine in echilibru cu zona aproape monocroma din prim-plan. O imagine frumoasa, care nu numai ca este compusa cu atentie, dar este si aleasa cu un ochi sensibil la detalii si la elemente mai subtile. Probabil multi dintre noi ar fi preferat sa fotogarfieze reflexiile mult mai colorate ale padurii din spate. Il felicit pe castigator, a reusit sa surprinda toamna intr-o ipostaza mai aparte si a reusit sa se remarce in concurs cu aceasta fotografie!

Premiul Publicului

Premiul pentru cea mai apreciata fotografie prin vot public este format din: toc foto Think Tank Digital Holster V2.0

Fotografia "Dimineata de toamna" de Trifu Ion
Fotografia „Dimineata de toamna” de Trifu Ion

Aceasta fotografie a reusit sa adune cel mai mare numar de “voturi” in timpul desfasurarii concursului si astfel castiga Premiul de Popularitate. Felicitari! Imaginea a adunat 4407 voturi pe perioada desfasurarii concursului foto. Pe locul al doilea ca numar de voturi se situeaza fotografia „In pas cu toamna” de Atena Gradinaru (4214 voturi).

Alte imagini care s-au remarcat:

Fotografia conceptuala nu este usor de realizat si asta pentru ca se pleaca de la o idee si se ajunge la o realizare interesanta. Imaginea de fata este frumoasa atat din punct de vedere al conceptului, dar si datorita realizarii foarte bune. O imagine simpla ce se remarca usor. Probabil ca nu este neaparat o idee originala, am mai vazut o imagine asemanatoare in concurs, insa chiar si atunci cand copiezi ceva, trebuie sa o faci foarte bine, sa fie chiar mai interesant decat originalul.

Autumn de Susa Dan-Stefan-Nicolae
„Autumn” de Susa Dan-Stefan-Nicolae

Imaginea de mai jos avea potentialul unei imagini castigatoare, si asta pentru ca este spectaculoasa, are o atmosfera interesanta si un subiect bine conturat. Singura problema aici, este ca pentru un format panoramic, rezolutia aleasa pentru afisare, este mult prea mica. Regulamentul concursului va permitea si o dimensiune mai mare, asa ca data viitoare cand alegeti un astfel de format ar fi bine sa tineti cont ca este nevoie de mai mult detaliu pentru a putea sa intelegem pe deplin o panorama. Daca as fi putut vedea mai bine detaliile din imagine probabil ca fotografia ar fi avut sanse mai mari la un loc fruntas.

Foto: Marius Moraru
Foto: Marius Moraru

Imagini interesante care necesitau mai multa atentie la compozitie:

Imi place sa vad potentialul acolo unde exista, asa ca o sa va prezint si cateva imagini care au surprins momente interesante, insa care ar fi putut fi imbunatatite cu mai multa grija la compozitie.

Prima dintre ele se remarca prin atmosfera speciala si prin ceturile, probabil matinale, specifice zilelor de toamna. Lumina este filtrata de aceste ceturi si capata parca o consistenta aparte. Fotograful a vazut bine tot acest peisaj, insa probabil usor euforic, a realizat o compozitie ce are nevoie de cateva ajustari. In primul rand trebuia pus mult mai mult accent pe zona bisericii, iar compozitia poate ca ar fi fost bine sa fie mutata cu totul mai spre stanga, pentru a elimina din cadru partea din dreapta cu copacii din planul mediu. Aceasta zona nu mai ajuta la compozitie, ci din contra, o aglomereaza putin. Uneori cu un minim de efort pentru un unghi diferit, se pot obtine rezultate mai bune.

Ceturi de Toamna de Dan Dumitrache
Ceturi de Toamna de Dan Dumitrache

A doua imagine are putin mai mult prim-plan decat ar fi fost necesar. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit ca fotograful sa se axeze mai mult pe linia felinarelor si pe sirul de banci. Pentru o imbunatatire evidenta, trebuie decupata partea de jos, proportional cu partea din stanga, pana se reduce prim-planul la jumatate. Atmosfera din imagine si cromatica sunt foarte frumos redate.

"Toamna Pe Alee Cu Flori" de Fasola Lucian
„Toamna Pe Alee Cu Flori” de Fasola Lucian

Alte imagini interesante:

Aceasta fotografie este interesanta din punct de vedere cromatic, insa pe mine unul nu ma duce neaparat cu gandul la toamna. Este totusi o imagine frumoasa, ce s-a remarcat intre celelalte fotografii cu oameni din concurs. Pozitia subiectului, faptul ca are loc in cadru sa priveasca si fundalul estompat, neaglomerat de alte elemente, ajuta la redarea unui compozitii simple si armonioase.

"In Culori De Toamna" de Stancioiu Alina
„In Culori De Toamna” de Stancioiu Alina

Fotografia de mai jos are o atmosfera deosebit de interesanta si o cromatica buna. Imi place modul cum lumina mai calda din fata scoate in evidenta pata de culoare din spate unde se afla podul. Poate este un pic prea mult prim-plan, ce nu aduce neaparat informatii interesante in compozitie si parca ii lipseste un pic de actiune. Din pacate chiar daca avem lumini calde si o cromatica interesanta, imaginea nu se incadreaza in tematica aleasa pentru concurs.

"Dumbrava Minunata" de Alexandru Isbasoiu
„Dumbrava Minunata” de Alexandru Isbasoiu

Astfel se incheie editia cu numarul XIII a concursului foto organizat de . Felicitari tuturor participantilor!

Acum ne pregatim de sfarsitul anului asa ca va uram de pe acum „Sarbatori Fericite” si sa ne revendem cu bine la urmatoarele editii ale concursului foto in 2013!

Nu uitati ca pana pe 18 Decembrie puteti sa participati si la concursul nostru de aici!


9 COMENTARII

  1. Cred ca este foarte greu sa arbitrezi un concurs de tehnica,frumusete,originalitate.Pentru ca fiecare participant a fost la inaltime.Felicitari participantilor si tuturor nu uitati dictonul „Fotografiile mele poate nu sunt cele mai bune,dar reprezinta o parte din viata mea pe care o impart cu cei care cu adevarat le pasa!”

  2. Toate fotografiile din concurs au fost foarte reusite,dar cum detaliile fac diferenta,pot spune ca Salagean Constantin a reusit cel mai bine sa le puna in valoare si asta l-au facut ''castigator''.felicitari…

Lasă un răspuns