Cat de departe sunteti dispusi sa mergeti pentru o fotografie reusita? Fotograful Alessandro della Bella si-a testat limitele, atat cele fizice cat si pe cele ale aparatelor foto participand la proiectul One Day on Earth. Pentru a surprinde intr-un mod inedit o data unica, 12.12.2012, Alessandro a ales sa creeze un film time-lapse in zona varfului St. Moritz din Aplii Elvetieni. Principala problema: temperaturile extrem de coborate din timpul celor doua nopti, care au ajuns si pana la -25 de grade.

Desi producatorii se lauda cu performantele camerelor din gama profesionala in conditii extreme, putini fotografi ajung sa le testeze limitele. Alessandro este unul dintre ei si a fotografiat peste 10.000 de cadre cu DSLR-urile sale Canon 1Ds Mark III si 1Dx pe varful St. Morriz la temperaturi greu de suportat chiar si de cei obisnuiti cu astfel de aventuri extreme. Imaginile si filmul rezultat in urma acestei experiente pot fi vizualizate mai jos.

Cum arata aparatul foto la -25 de grade?

Canon EOS-1 Mk III inghetat
Canon 1 Ds Mk III la -25 de grade
Canon EOS-1 Mk III inghetat
Canon EOS-1 Ds Mk III la -25 de grade
Canon 1D Mark III la -25 de grade
Canon 1D X la -25 de grade
Canon 1D mark III pe trepiedul Manfrotto la -25 de grade
Canon 1Ds Mk III pe trepiedul Manfrotto la -25 de grade

Pentru acest proiect, Alessandro a lucrat cu 5 DSLR-uri simultan. Desi acestea au trecut cu brio testul temperaturilor extreme, nu acelasi lucru se poate spune despre obiective. Allesandro afirma ca a fost nevoit sa aduca mai multe obiective similare, pentru a le putea schimba imediat ce obiectivul de pe aparat se bloca datorita ghetii acumulate. Totusi, asa cum poate era de asteptat, acumulatorii au fost cei care au „cedat” primii. La temperaturi atat de scazute, autonomia acestora rar asigra doua ore de functionare si trebuiau schimbati in mod constant, readusi la o temperatura de lucru normala si reincarcati.

In ultima fotografie de mai sus se poate vedea cum aparatele au fost montate pe trepiede de carbon Manfrotto 190CXPRO3, despre care v-am povestit aici.

Ce a fotografiat Alessandro in aceea noapte?

Pe varful St. Morriz. Foto: Alessandro della Bella
Pe varful St. Morriz. Foto: Alessandro della Bella

Nu doar experienta sa este interesanta ci si filmul time-lapse pe care l-a pregatit. De vazut in Full Screen! 😉

Foto si film Copyright Allesandro dela Bella. Via PetaPixel.

3 COMENTARII

  1. Nu vad ceva deosebit. Am tras eu la sub -15-16 cu 60D-ul, as trage si la -25 daca voi avea ocazia, un prieten acum tot cu 60D, cand avea 1000D a tras la sub -20. Fara husa pe aparat. Nu stiu cum se comporta intr-o perioada mai lunga de timp, nu doar cateva zeci de minute sau cateva ore, dar nu vad ceva deosebit. Mai cunosc un prieten cu un Olympus vechi, E-520, a fotografiat la sub -20 fara husa, cam 2-3 ore a stat afara cu aparatul in mana si poza.
    Doar am enumerat cateva exemple, nu stiu cum s-ar comporta in cateva zeci de ore sau zile, la aceasta temperatura, dar eu nu vad nimic deosebit.

    Intrebare: De ce nu se vad aparatele pornite, in poze?! Asa il las si eu OFF peste o noapte rece sa se adune bruma pe el, si vai ce scule am!… :)) …evident, trepiedul Manfrotto si el la putere! :))

    Cat despre time-lapse, superb!

Comments are closed.