Cum stam cu mirrorless-urile?
Cum stam cu mirrorless-urile?

Oarecum binevenita lansarea de ieri a lui Sony NEX-F3, in contextul acestui articol pe care il scriu acum. Initial vroiam sa incep altfel dar, in orice caz, am aflat recent cateva zvonuri legate de lansarea primului mirrorless de la Canon. Nimeni nu stie inca ce denumire va purta, unii spun ca vor fi doua aparate, altii ca va fi doar unul – orientat catre profesionisti… oricum, zvonurile sunt zvonuri si mai avem destul de mult de asteptat pana la vesti oficiale. Cert e ca majoritatea zvonurilor spun ca primul aparat foto mirrorless Canon va avea un senzor CMOS de dimensiuni APS-C, precum modelele similare de la .

Panasonic GX1
Panasonic GX1

Ei bine, aici vroiam sa ajung. Din punctul meu de vedere, in prezent nu exista decat doua mari optiuni daca vrei sa iti iei un mirrorless. Sony sau Panasonic. Atat si nimic mai mult. Olympus m-a dezamagit (nu am testat inca Olympus OM-D, care sper sa imi schimbe parerea despre ei…), iar Nikon 1 este un aparat situat la limita dintre compact si mirrorles (si promovat ca atare), nicidecum un aparat serios pentru fotografii semi-profesionisti sau pro. De Pentax nici nu cred ca mai e cazul sa amintesc… Mai avem pe lista Fuji, dar cu un singur model cu obiective interschimbabile Fuji X-Pro1, cam scump pentru preferintele mele, sincer…

Sony NEX F3
Sony NEX F3

Revenind la cele doua de mai sus, Sony sau Panasonic. Ce sa alegi? NEX-urile (toate in afara de NEX-7) au butoanele pozitionate ciudat si un mod de control atipic fata de aparatele conventionale (vorbesc din punctul de vedere al unui fotograf obisnuit cu DSLR). Panasonic le “ia fatza” cu body-urile SLR-like dar ramane in urma din punct de vedere al senzorului. nu poate sa ofere aceeasi calitate a imaginilor ca un APS-C, oricat de mult s-ar stradui (si aici au facut progrese imense). Asadar, daca vreau sa imi iau un mirrorless (si as vrea!), optiunile imi sunt destul de limitate: control SLR-like sau senzor de dimensiuni generoase?

Olympus PEN E-PL3
Olympus PEN E-PL3

Ei bine, aici vroiam sa ajung. Daca zvonurile se confirma si Canon va lansa in luna Iunie un aparat foto mirrorless cu senzor de dimensiuni APS-C, vom avea in sfarsit o concurenta destul de serioasa si inca o optiune in categoria aparatelor fara oglinda. Sincer nu stiu ce a asteptat Canon si nu a lansat deja un model mirrorless, dar asta e alta poveste. Probabil pregatesc un aparat care va fi chiar deosebit. Probabil va avea un senzor ASP-C (nu cred in varianta full-frame vehiculata acum cateva luni…) cu maxim 18 megapixeli – probabil acelasi senzor folosit acum pe Canon 7D si sper (!!) sa fie cu montura EF (desi zvonurile spun ca nu va fi EF dar va exista un adaptor…).Cu un design decent (de ce nu, putin retro?) Canon ar putea combina ce e mai bun din ambele modele de la concurenta: control facil dar si un senzor care sa inregistreze imagini de calitate DSLR. Aici pariez eu pe Canon. Si deocamdata nu pot decat sa astept si sa sper ca vor prezenta luna viitoare un model care sa incline balanta in favoarea lor pe piata Mirrorless.

Voi ce credeti? Va reusi Canon sa devina o concurenta serioasa pentru brandurile care au deja o traditie in segmentul mirrorless?

Apropo, care sunt recomandarile mele in acest moment in clasa mirrorless? Click mai jos pentru detalii:

 

Cum stam cu mirrorless-urile?

2 COMENTARII

Leave a Reply