Cei de la Nikon au lansat acum cateva ore primele aparate foto digitale Mirrorless (de sistem) ale companiei. Modelele Nikon V1 si Nikon J1 sunt dotate cu senzor CMOS de 10.1 mega pixeli (factor de crop 2.7x) si noua montura Nikkor pentru obiectivele didicate noului sistem. Asa cum era de asteptat, cu aceasta ocazie au fost lansate si trei obiective dedicate noilor aparate:  un pancake 10mm f/2.8, 10-30mm f/3.5-5.6 VR (obiectivul de kit), un 10-100mm f/4.5-5.6 VR si 30-110mm VR.

Lansarea de astazi, asteptata de ceva vreme atat de fanii brandului dar si de fotografii entuziasti vine sa confirme tendinta generala a producatorilor de a acorda mai multa atentie segmentului Mirrorless si, intr-un fel, confirma ceea ce spuneam in articolul de aici referitor la aparatele foto DSLR: viitorul este Mirrorless! 

Nikon 1 V1
Nikon 1 V1

Nikon V1 vs. Nikon J1

Ambele modele sunt aproape identice, cu cateva diferente minore si cu exceptia faptului ca Nikon V1 are un vizor electronic incorporat ce ofera o rezolutie de 1440.000 de pixeli si , bineinteles, o acoperire a cadrului de 100%. O alta diferenta este blitzul incorporat in cazul modelului J1. Nikon V1 nu are blitz incorporat dar este prevazut un conector pentru blitz ca accesoriu extern. Nici unul dintre modele nu are conector traditional pentru blitz extern (hot-shoe). Practic cei de la Nikon ne pun sa alegem: vrem vizor electronic incorporat sau blitz? Voi ce ati alege? 🙂

Senzorul CMOS de 10.1 mega pixeli are dimensiuni 13.2 x 8.8 mm si, bineinteles, aparatele sunt dotate si cu functie de auto-curatare a senzorului de imagine, similar modelelor DSLR are companiei. Daca tot vorbim de DSLR-uri, acestea mai au si alte caracteristici in comun cu noile modele lansate astazi. Ambele aparate vor putea inregistra filme Full HD 1080pi si fotografii in format atat JPEG cat si RAW (pe 12 biti). Performantele nu se opresc insa aici: viteza maxima de fotografiere in rafala este de 60 de cadre pe secunda in modul foto iar daca filmam la rezolutie mai redusa (VGA), se pot inregistra filme cu pana la 400 de cadre pe secunda.

In ceea ce priveste sistemul de masurare a expunerii, acesta functioneaza in modul TTL, direct cu ajutorul senzorului de imagine CMOS. Exista trei optiuni in ceea ce priveste masurarea expunerii: Matric, Center-Weighted si Spot (masurand expunerea pe o suprafata d 2mm in jurul punctului de focus). Sistemul de focalizare automata bazat pe contrast asigura timpi relativi scurti pentru punerea la punct. Sistemul auto-focus este compus din 73 de puncte AF, si o combinatie perfecta a sistemelor AF detectie de faza si AF detectie de contrast pentru o focalizare extrem de rapida si precisa chiar si in timpul filmarii.

Ambele aparate au o constructie similara si sunt au body-urile din plastic. Asa cum spuneam, nici V1 dar nici J1 nu are patina pentru blitz extern.

Odata cu cele doua aparate, sunt lansate 4 noi obiective: 1 NIKKOR VR 10-30 mm, ce va fi disponibil in kit impreuna cu aparatele, 1 NIKKOR VR 30-110 mm, 1 NIKKOR 10 mm si 1 NIKKOR VR 10-100 mm PD-ZOOM, proiectat special pentru filmare, cu zoom power-drive asemanator camerelor de filmat.

Nikon 1 J1
Nikon 1 J1

Nikon V1/J1 vs. concurenta…

Din punctul meu de vedere, Nikon V1 si J1 reprezinta doar inceputul. Mi-e greu sa cred ca specialistii de la Nikon nu au in vedere si o solutie mirrorless cu senzor APS-C, un adevarat rival pentru Sony NEX. Probabil se „joaca de-a soarecele si pisica”. Urmeaza Canon si apoi vor veni din nou cei de la Nikon, in toamna anului viitor, cu un model Mirrorless nou, cu senzor APS-C (in gama Coolpix frecventa de lansare a modelelor noi este de 12 luni). La prima vedere, pe langa Sony NEX-7, recent lansat si el, Nikon V1 pare o compacta cu ambitii mari mai mult decat o camera foto care sa reprezinta o „concurenta” serioasa modelului de la Sony.

Ramane de vazut in ce masura performantele senzorului CMOS de la Nikon, de 10 mega pixeli, reuseste sa combata in teste varianta de 24 de mega pixeli aleasa de Sony. Cel putin teoretic, stim deja castigatorul, dar – din fericire – senzorul nu este totul. Apropo, stie cineva daca senzorul de 10 mega pixeli de pe Nikon V1 este produs de Nikon (in-house) sau este livrat tot de Sony, asa cum se intampla si in cazul modelului D7000? 🙂

Acum avem camere de sistem de la PanasonicSony, Olympus, Pentax si – incepand de azi – Nikon. Asteptam si de la Canon. Cele mai multe zvonuri spun ca un model mirrorless de la Canon este asteptat in primavara. Vom vedea!

Noile aparate Nikon vor fi disponibile in Romania incepand din 20- Octombrie.

Preturile estimative pentru Romania vor fi:

Nikon 1 V1 – 3599 de lei

Nikon 1 J1 – 2499 de lei

Nikon J1 Roz :)
Nikon J1 Roz 🙂

Nikon V1 si J1, specificatii tehnice:

  • Senzor CMOS de 10.1MP
  • Factor crop 2.7x (CX)
  • ISO: 100-3200 (extins pana la 6400)
  • Ecran LCD de 3 inch
  • Vizor electronic cu rezolutia de 1440k (Nikon V1)
  • Blitz incorporat in cazul modelului Nikon J1
  • Blitz sau modul GPS disponibil ca accesoriu pentru NIkon V1
  • Filmare Full HD si fotografiere in rafala
  • Procesor de imagine EXPEED 3

4 COMENTARII

Lasă un răspuns