Pentax se alatura sistemului mirrorless odata cu lansarea noului Pentax Q, devenind al cincilea producator care adopta acest sistem (pe langa Olympus, Panasonic, Samsung si Sony).

Noul Pentax Q utilizeaza un senzor CMOS „iluminat din spate” de 12 mega pixeli (1/2.3 inch) si, alaturi de procesorul de imagine rapid poate inregistra fotografii in rafala cu pana la 5 cadre pe secunda, la valori ISO intre 100 si 6400. Functia de filmare poate inregistra clipuri Full-HD 1080pi cu pana la 30cps. Pentax Q adopta un sistem de stabilizare a imaginii integrat in body. Optional va fi disponibil si un vizor optic, care se va putea monta pe patina pentru blitz extern.

La prima vedere, Pentax Q arata foarte bine si pare a fi un model interesant. Desi personal nu sunt un ‘fan’ al obiectivelor argintii, sper ca din punct de vedere al calitatii imaginii, Pentax Q sa nu dezamageasca, deoarece are un senzor de dimensiuni mult mai mici decat ceea ce ofera aparatele similare de pe piata (Sony Nex, de exemplu, are senzor APS-C).

Sistemul Pentax Q
Sistemul Pentax Q

Pentax Q ofera o muntura noua pentru obiective, cu 6mm mai scurta decat sistemul Pentax K. Odata cu noul aparat au fost lansate si trei obiective special concepute pentru sistemul „Q”, un „prime” de 47mm (in sistemul 35mm), un zoom cu distanta focala echivalenta 27-83mm si un obiectiv fish-eye care asigura un unghi de cuprindere de 160 de grade.

Pentax Q va fi disponibil in toamna, la un pret de aproximativ 800$ cu obiectivul de kit SMC Pentax f/1.9 8.5mm (echivalent 47mm).

Ce inseamna noul Pentax Q?

Lansarea noului Pentax Q inseamna in primul rand diversificarea sistemului mirrorless si inca o dovada ca acest sistem este unul solid, care conteaza! Am mai scris despre asta si aici. In al doilea rand – pe termen lung – adoptarea noilor tehnologii va duce la scaderea preturilor si lansarea unor echipamente din ce in ce mai compacte si mai performante. Pentax Q, cel putin prin design si culori ataca modelele Pen de la Olympus si, poate, modelul X100 de la Fuji, care desi (in prezent) este un rangefinder cu obiectiv fix, zvonurile spun ca viitorul model Fuji, X200, va fi primul membru al noului sistem mirrorless al producatorului japonez.

Pentax Q
Pentax Q

Pentax Q (spate)
Pentax Q (spate)

Asteptam cu interes si sistemul mirrorless de la Canon si Nikon…

DISTRIBUIȚI
Articolul anteriorNoul Sony NEX C3
Articolul urmatorPanasonic FT3. Un review… subacvatic!
Fotograf profesionist si fondatorul siteului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 14 ani, iar portofoliul meu il gasesti pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriana - se gaseste aici: www.TheDrone.ro

3 COMENTARII

Lasă un răspuns