Formatul RAW in urmatoarea generatie Android?
Formatul RAW in urmatoarea generatie Android?

Smartphone-urile cu camere foto din ce in ce mai performante au acaparat aproape in totalitate piata aparatelor foto compacte si se pare ca ofensiva nu se opreste aici: in curand smartphoneurile vor „ataca” exact cu una din „armele” cu care inca se mandresc compactele de top: formatul RAW.

Daca ultima generatie de smarrtphone-uri include senzori CMOS similari ca performante cu cei integrati in aparatele foto compacte, iar obiectivele au devenit mai luminoase, Google pregateste o noua functie in sistemul de operare Android: posibilitatea de a prelucra si salva fotografii in format RAW, pe 16 biti, utilizand camera integrata in smartphone. Conform Dpreview aceasta facilitate este deja integrata in noul Android 4.4 Kitkat dar a fost ascunsa deoarece este inca in faza de testare, urmand sa fie dezvaluita public incepand cu urmatoarea versiune a sistemului mobil de operare.

Bineinteles, procesarea RAW necesita resurse hardware performante, asadar va fi o facilitate de care se vor bucura doar cei care poseda smartphone-uri de top. Dar, avand in vedere ca ultimele modele lansate sunt poate la fel de performante ca un laptop de acum cativa ani, nici acest aspect nu mai reprezinta chiar o problema. Este clar ca nici tehnologia hardware nu va sta pe loc si pana la lansarea urmatoarei versiuni Android, camerele foto integrate in smartphone vir avea senzori chiar mai performanti decat cei ai generatiei actuale, iar suportul si procesarea fisierelor RAW va fi optimizata de producatori.

Chiar daca este, cu siguranta, o functionalitate care naste controverse (de exemplu, ce utilitate ar avea formatul RAW atunci cand 90% din fotografiile surprinse cu un smartphone au ca destinatie finala retelele de socializare, la rezolutii mici si calitate redusa…?), este un pas inainte pentru telefoanele mobile inteligente si inca o „lovitura” data camerelor foto compacte, la care deja unii producatori cu traditie au inceput sa renunte

In plus, suportul pentru fisiere RAW ar putea fi util si pentru gadgeturi precum Sony QX100 sau QX10 (care nu au acum supor RAW desi QX100 este realizat pe platforma lui Sony RX100 II) noua generatie de camere foto destinate utilizarii exclusive alaturi de un smartphone (despre care zvonurile spun ca nu doar Sony lucreaza la o astfel de gama de produse ci si Samsung…).

Formatul RAW in urmatoarea generatie Android?
Formatul RAW in urmatoarea generatie Android?

 

1 COMENTARIU

  1. RAW de 16 biti ? na aia da ceva, DSLR-ul meu (Canon 550D) nu are decat 14biti.

    M-as bucura cu ceva setari mai de dslr ca modurile PASM.
    (Da stiu unele smartphone-uri deja au asa ceva, al meu, Samsung S3, nu are)

Lasă un răspuns