Aplicatia foto 645 Pro pentru Iphone
Aplicatia foto 645 Pro pentru Iphone

Daca tot va spuneam ieri ca am inaugurat o noua categorie in meniul siteului dedicata telefoanelor inteligente si aplicatiilor iOS / Android utile fotografilor, iata ca azi avem o stire care se incadreaza foarte bine in noua categorie: tocmai am aflat despre o aplicatie care se lauda ca poate transforma orice iPhone intr-un aparat de fotografiat cu inregistrare RAW.

Stirea nu este chiar noua. Cei care urmaresc zvonurile care circula pe internet au putut auzi prima data despre aceasta aplicatie acum cateva saptamani, dar incepand de ieri aplicatia 645 PRO este disponibila pentru download in Apple Store, la pretul de 2.33 Euro. Ei bine, 645 PRO nu ofera suport pentru RAW, asa cum spuneau zvonurile, dar poate salva fotografiile in format TIFF (denumite “dRAW” in aplicatie), cu o compresie mult mai mica decat cea aplicata unui fisier JPEG obisnuit (pe site-ul dezvoltatorului scrie asa: 5-8 MB TIFF w/lossless LZW compression). Desi nu inregistreaza “true-RAW” iar salvarea fisierelor TIFF dureaza cateva secunde bune (desi in tot acest timp aplicatia este functionala si puteti surprinde alte instantanee), este totusi un pas inainte. Cel mai probabil aplicatia va fi apreciata de cei care obisnuiesc sa prelucreze fotografiile surprinse cu iPhone-ul.

Interfata aplicatiei 645 Pro
Interfata aplicatiei 645 Pro

Aplicatia in sine este chiar deosebita. Ofera control avansat asupra parametrilor de expunere, valorile ISO (intre 80 si 1000) si balansul de alb pot fi ajustate manual, are grila si orizont virtual, afiseaza histograma (cu 256 de nivele) in timp real, iar interfata arata mai “PRO” decat cea a multor aparate foto compacte cu pretentii… Exista mai multe formate si chiar si cateva tipuri emulsii ce pot fi utilizate: F4, H5, T3, C42, E6K, FC5 si K14. Daca vi se pare complicat, am gasit chiar si un manual de utilizare cu 32 de pagini.

Nu stiu daca aplicatia exista si pentru Android sau daca exista ceva asemanator pentru fanii acestui sistem de operare…

O scurta prezentare a aplicatiei, ca sa stiti pe ce dati banii.

 

3 COMENTARII

Leave a Reply