Fotograful Jacob Aue Sobol (Magnum) a calatorit cu trans-siberianul din Moscova pana in Ulan Bator si Beijing pentru a surprinde imagini din zonele defavorizate ale Rusiei, Mongoliei si Chinei. A fotografiat doar cu Leica M Monochrom, aparatul foto lansat de compania germana cu putin timp in urma si un obiectiv fix, 50 mm APO-Summicron-M.

Leica M Monochrom este un aparat foto digital care inregistreaza fotografiile doar alb-negru. Desi la prima vedere poate parea ciudat, senzorul CCD integrat in Leica M Monochrom este capabil sa redea pana la 65.000 de tonuri de gri. Comparati aceasta valoare cu senzorul lui Leica M9 (color) care este capabil sa redea doar 14.000 de tonuri de gri…

Specialistii de la Leica au obtinut o astfel de performanta prin modificarea senzorului CCD si renutarea la filtrele de culoare RGB de pe suprafata acestuia. Astfel, in ceea ce priveste tonurile de gri, noul senzor ofera de aproximativ patru ori mai multa informatie in fisierele RAW, cu care fotograful poate lucra in post-procesare iar eliminarea filtrelor RGB ofera si un avantaj in ceeea ce priveste acutanta imaginilor rezultate (sharp-ul).

Cu Leica M-Monochrome. Copyright: Jacob Aue Sobol (Magnum Photos)
Cu Leica M-Monochrome. Copyright: Jacob Aue Sobol (Magnum Photos)

In aceasta calatorie, fotograful a realizat peste 1000 de cadre zilnic. Mai multe despre experienta sa cu Leica M Monochrome puteti citi in articolul de aici.

Pagina oficiala despre Leica M Monochrome este aceasta.

Leica M-Monochrome:

Leica M-Monochrom
Leica M Monochrom

6 COMENTARII

  1. is sigur ca exista aparat aproape unicate de la leica care au asa o performanta de nici nu iti imaginezi…. si poate costa sute de mii de euro… dar nu is aici pe net sau etc..

Lasă un răspuns