Leica a anuntat astazi primul mirrorless APS-C cu obiective interschimbabile si autofocus din istoria companiei. Denumit simplu „Leica T”, noul aparat este construit in jurul unui captor de 16,2 megapixeli, are un design simplu, minimalist si se lauda cu body-ul solid, complet din metal, construit dupa standardele cu care posesorii celebrelor Leica M sunt deja obisnuiti. Leica T vine cu doua obiective, un 18-56mm f/3.5-5.6 si un prime de 23mm cu diafragma maxima f/2 (echivalent 35mm in formatul full frame). Calitatea are totusi un pret pe masura: Leica T va costa aproximativ 1800 de Euro doar body. Impreuna cu obiectivul fix de 23mm si vizorul electronic optional, pretul ajunge pana la aproape 4000 de Euro. Asadar, se apropie de pretul unui Leica M8…

Leica T

Leica T, mirrorless APS-C cu autofocus
Leica T, mirrorless APS-C cu autofocus

In ciuda logo-ului rosu caracteristic, camera are cateva neajunsuri importante: nu are vizor, ecranul LCD nu este rabatabil iar butoanele sunt putine, toate setarile fiind disponibile doar de pe ecranul sensibil la atingere. Totusi, cei care isi doresc vizorul electronic suplimentar vor primi bonus si receptorul GPS. Cei de la Leica au considerat oportuna integrarea receptorului GPS in vizor si comercializarea lor „la pachet”.

Cu siguranta noul Leica T va fi un aparat interesant dar, ca toate lansarile Leica din ultimul timp, pretul sau este greu de justificat in acest moment. Este, pana la urma, un mirrorless care nu se diferentiaza foarte mult de modelele lansate de Fuji sau Sony in ultimii ani. Din contra, aparate precum Fuji X-T1 sau Sony A6000 ofera mai multe ‘dotari’ la jumatate din pret sau mai putin. Cu exceptia logo-ului rosu, bineinteles. Dar, este posibil ca tocmai acest detaliu sa faca diferenta dintre o camera „de serie” si una care isi va gasi loc in trusa foto a vanatorilor de produse – sa le zicem – exclusiviste….

Cateva videclipuri hands-on cu noul Leica T si un interviu cu David Bell, director in cadrul companiei Leica:

O galerie cu imagini realizate cu noul Leica T puteti vedea aici.

Alte imagini cu noul Leica T:

Leica T are un body construit in totalitate din aluminiu
Leica T are un body construit in totalitate din aluminiu
Leica T
Leica T
Leica T design minimalist si body din metal
Leica T design minimalist si body din metal

1 COMENTARIU

  1. Leica inca straluceste la capitolele „claritate” (sharpness) si intensitatea culorilor, mai putin la utilizarea luminii scazute. Totusi, la un asemenea pret, saracie de comenzi directe manuale, lipsa unui vizor si oferta modesta de lentile, nu poate trece de X-T1 sau A6000 sau OM-D sau… Mie imi pare prea scump. Cu asemenea bani, cine vrea performanta, poate achzitiona un sistem DSLR performant.

Lasă un răspuns