Atunci cand credeam ca anul 2015 nu ne mai surprinde cu nimic, iata ca sfarsitul anului ne pune in fata a doua achizitii importante in lumea foto: Nikon cumpara divizia mirrorless Samsung, iar producatorul de aparate foto medium-format Phase One achizitioneaza Mamiya, intr-o tranzactie istorica.

Nikon cumpara divizia mirrorless Samsung
Nikon cumpara divizia mirrorless Samsung

Nikon cumpara divizia mirrorless Samsung. E o informatie inca neconfirmata oficial de catre nici unul dintre cei doi producatori, dar cel mai probabil este adevarata (via MirrorlessRumors). Daca ma intrebati pe mine, as crede ca este asa, si asta din doua motive: Samsung a retras de pe multe piete aparatele foto mirrorless inca de acum cateva luni bune (inclusiv Romania, Germania, UK), iar pentru Nikon o astfel de achizitie ar fi un bun „restart” in gama Mirrorless. Mai mult, aceeasi sursa spune ca Samsung a realizat deja un prototip al unei camere foto mirrorless cu senzor Full Frame, pe care Nikon o va prezenta, sub brand propriu, in luna Ianuarie!

Update: Se pare ca Samsung USA dezminte zvonurile care spun ca divizia NX (mirrorless) a fost vanduta catre Nikon. Foarte intresant. Ce-i drept, o eventuala colaborare intre Nikon si Samsung nu implica, neaparat ,”vanzarea” gamei NX japonezilor. La fel de bine pot produce camere pentru Nikon in paralel, o gama separata.

Pana la urma, Nikon este interesata de tehnologia si expertiza celor de la Samsung in productia de aparate foto mirrorless. Acestia faceau camere bune, cele mai recente fiind la acelasi nivel de performanta cu cele similare de la alti producatori (Samsung NX1, de exemplu), dar cumva „brandul”, lipsa de „traditie” in domeniul foto si poate marketingul deficitar nu le-au adus succesul dorit. Daca divizia mirrorless Samsung ar trece sub tutela Nikon, beneficii ar fi pentru ambele companii. Si, in plus, era momentul ca macar unul din cei doi „giganti” (Canon/Nikon) sa faca pasul cel mare si sa ia in serios intrarea pe piata aparatelor foto „fara oglinda”. Pana la urma, imi este greu sa cred ca atat Nikon dar si Canon ar putea ramane indiferenti in fata succesului pe care il are Sony cu aparatele lor foto mirrorless Full Frame.

Conform acelorasi zvonuri, este de asteptat ca Samsung si Nikon sa faca un anunt in ceea ce priveste aceasta vanzare/parteneriat, undeva in luna Ianuarie, la CES.

A doua achizitie importanta a zilei s-a ‘consumat’ in industria camerelor foto de format mediu: Phase One cumpara Mamiya, atat divizia de back-uri digitale cat si cea de obiective intrand acum sub tutela producatorului Phase One. Colaborarea dintre cele doua companii nu este noua, obiectivele Phase One fiind produse in fabricile Mamiya de ceva timp. Detalii pe Dpreview.

Ce sa mai zic: urmeaza vremuri interesante! Sa vedem care va fi raspunsul Canon…

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns