Anul acesta aparatele Nikon D4, sistemul Nikon 1 si compactele cu design retro Fuji X10 si Fuji X-F1 se numara printre produsele apreciate de juriu la IF Design Awards 2013. Prin aceasta distinctie a fost recunoscut design-ul inovator al acestor dispozitive, fiind luate in considerare aspecte precum calitatea imaginii, functionalitatea si forma.

Decernarea premiilor pentru design si functionalitate IF Design are loc in fiecare an la Hamburg, in Germania. Premiile sunt organizate inca din anul 1954 de catre International Forum Design GmbH. Anul acesta peste 4000 de produse din toate domeniile au fost inscrise la preselectia organizata de International Forum Design. Printre criteriile care au fost luate in considerare in decernarea premiilor se numara inovatiile in design, functionalitatea produselor, calitatea materialelor si a constructiei, functionalitatea si forma dar si valoarea brandului si implicarea companiilor in dezvoltarea de solutii inovatoare in domeniul in care activeaza.

Nikon D4 si Nikon 1 castigatorare la IF Design Awards 2013
Nikon D4 si Nikon 1 castigatorare la IF Design Awards 2013

Nikon D4

Nikon D4 este varful de gama in categoria DSLR-urilor companiei nipone si are un senzor CMOS de 16.2 megapixeli (Full-Frame, 24x36mm), ISO 100-12800 (si extins in intervalul 50-204800) si 51 de puncte de focalizare. Vizorul optic asigura o acoperire a cadrului in proportie de 100% (pentaprisma, grosisment 0.7x). Pentru fotografia de actiune, Nikon D4 poate inregistra cadre in rafala cu pana la 12fps. Noul sistem de masurare a expunerii are la baza un senzor cu 91000 de pixeli (matrice 3D) ce poate detecta automat fetele persoanelor din cadru fara a fi necesara fotografierea in modul Live View. In Romania Nikon D4 se gaseste aici.

Nikon 1

Sistemul Nikon 1 reprezinta varianta Nikon de aparat foto mirrorless, cu obiective interschimbabile, compact si usor de utilizat. Cu patru modele lansate pana in prezent si o gama variata de obiective, aparatele foto mirrorless din gama Nikon 1 pot fi alegerea ideala pentru cei care cauta un aparat capabil sa surprinda imagini „DSLR-like” intr-un body compact, fara a renunta la versatilitatea oferita de un sistem cu obiective interschimbabil. In Romania gama de aparate, obiective si accesorii Nikon 1 poate fi gasita aici.

Fuji X10 si XF1 la IF Design Awards 2013
Fuji X10 si XF1 la IF Design Awards 2013

Fuji XF1

Fuji XF1 este un aparat foto compact care include acelasi senzor CMOS-EXR de 12 megapixeli pe care l-am intalnit si in Fuji X10, principala diferenta fata de acesta fiind data de dimensiunile compacte si lipsa butoanelor dedicate pentru functii si a rotitei de selectie pentru compensarea expunerii. Fuji XF1 include un senzor CMOS EXR 2/3″ de 12 megapixeli (acelasi de la X10), un obiectiv cu zoom optic 4x care ofera o focala echivalenta 25-100mm si diafragma f/1.8 – 4.9, control manual complet (P/A/S/M) si posibilitatea de a salva fotografiile atat in format JPEG dar si RAW, ISO 100-3200 si un ecran LCD de 3 inch cu rezolutie de 460.000 de pixeli. In Romania Fuji X-F1 se gaseste aici.

Fuji X10

Despre Fuji X10 ati avut ocazia sa cititi in mai multe randuri aici, la Clubul Foto, in primul rand datorita faptului ca este aparatul pe care ma bazez eu la fiecare eveniment care particip. L-am achizitionat in luna August si v-am prezentat pe larg impresiile mele despre el aici. In continuare este unul dintre cele mai reusite compacte cu un raport/calitate pret excelent. Aparatul este dotat cu un senzor CMOS EXR de 2/3”, ce poate inregistra imagini la o rezolutie de 12 mega pixeli, obiectiv cu zoom optic 4x si o deschidere maxima a diafragmei f/2 – f/2.8 (la capatul tele al distantei focale). In Romania Fuji X10 se gaseste aici.

Nikon D4
Nikon D4

Via NikonRumors si Fujifilm.com

4 COMENTARII

  1. Nikon 1 n-are ce cauta in acest top, nu e vreun aparat stralucit, sunt compacte high-end mult superioare acestuia. Dar na, e Nikon, nu puteau pune pe unii ca Oly cu OM-D-ul lor in topuri de genul asta. D4 da, este intr-adevar bun.

  2. Cu atat mai mult la design. OM-D e retro, seamana cu un SLR clasic, te unge la suflet. D4 ce are la design? Cam toata seria D3, D3S, D4, sunt cam la fel. Ca si 1D-urile, difera putin la butoane, display, in rest la fel. OM-D chiar era de mentionat in acest top.

  3. Nu m-as mira sa vedem o companie ca General Electric luand diverse premii in cativa ani. In acest moment doar $$$ vorbesc.

Lasă un răspuns