Tamrac Adventure 75
Tamrac Adventure 75

Fiind tot timpul presat de limitele impuse de spatiu si de greutate, fiecare plecare in vacanta reprezinta pentru mine un moment de reflexie asupra echipamentului foto pe care as putea sa il iau cu mine, dar mai mult decat atat, asupra echipamentului pe care trebuie sa il las acasa… De multe ori, fiecare dintre noi are tendinta de a lua cat mai multe accesorii foto, obiective si alte elemente pe care le consideram necesare pentru fotografiat, dar, la intoarecere, ajungem la concluzia ca nu am folosit nici jumate din tot ce ne-a umplut geanta sau rucsacul foto.

De cele mai multe ori alegerea depinde de modul de deplasare. Daca plec cu masina, imi permit sa iau cu mine mai multe obiective si accesorii, dar fiecare plecare cu alt mijloc de transport ma pune in fata unor alegeri foarte dificile. Totusi, aproape de fiecare data deznodamantul este acelasi: o parte din aceste accesorii nu le voi folosi niciodata pe parcursul vacantei.

De ce am scris asta? Pentru ca ma apropii iar de acest moment crucial 🙂 … trebuie sa aleg ce voi lua cu mine in rucsacul foto si la ce voi renunta. De aceea vreau sa va intreb pe voi: ce considerati indispensabil pentru o calatorie (din punct de vedere foto, bineinteles)? La ce ati renunta si ce accesorii sau obiective ati lasa in sertar?

In general aleg filtrele de polarizare / ND, acest obiectiv wide si gasesc indispensabil si teleobiectivul pentru iesirile la munte. Bineinteles, cel putin trei acumulatori incarcati si pregatiti pentru drumetie au locul lor deja stabilit in rucsac. Desi pentru multi poate parea incomod, aleg sa am la indemana si un trepied, deoarece…. cel mai sharp obiectiv e un trepied zdravan! 🙂

Asadar, voi ce aveti in geanta foto atunci cand plecati in concedii? Ce experiente placute (sau neplacute) ati avut cu echipamentul foto si la ce ati renuntat? Sau, din contra, ce ati ales sa aveti tot timpul la indemana, chiar daca va poate incomoda?

P.S. Deviand (poate) putin de la subiect, cred ca ar fi interesant sa discutam si despre ce sfaturi pentru fotografia de vacanta ati putea oferi, bineinteles, tot pe baza experientei? Eu am scris cateva sfaturi pentru fotografia de vacanta in vara trecuta, dar mi se pare interesant subiectivul, mai ales ca ponturi noi pot apare tot timpul (meseria se fura, dar parca e mai bine cand te mai si indruma cineva…). 🙂

 

7 COMENTARII

 1. Da, complicata treaba mai ales ca eu fac fotografie de eveniment si se strange echipament destul de mult in timp.
  Asadar, primul lucru pe care il las acasa este asistentul 🙂 dar in schimb imi i-au sotia si copii!
  Spre exemplu ultima oara in Grecia mi-am luat asa: body + trepied + tokina 12-24 + 4 baterii + 1 flash + tele + toate cardurile + laptopul. Adica tot ce incape intr-un rucsac mic.
  Si o fotografie: https://lh5.googleusercontent.com/-5HxRyhAUmdA/TCdm7Q2k4YI/AAAAAAAAGs0/HeKlWo53PFA/s1440/panorma4.jpg
  Spor!

 2. well … drum pana la Cabana diham si de la diham am lasat mare parte a bagajului am luat doar strictul necesar pana la – malaiesti.
  Rucsac foto:
  laptop + body + tokina 12-24 + canon 70-200 2.8 + canon 50 1.8 (obiectiv foarte bun si usor parerea mea) + blitz + trepied + apa. 5 baterii pt body 2 seturi pt blit si 4 carduri de 8 giga. La intoarcere mi-am dat seama ca laptopul era in plus :))

 3. Calatoresc cu un 18-55 si de obicei duc cu mine un 35mm 2.0 (pt ca e usor si face poze superbe), un Sigma 8-16mm (de care nu pot lipsii) si un 75-300 pe care de cele mai multe ori nu il folosesc. Acum mi-am comandat deja un Canon 15-85 si sper ca atunci cand spatiul e limitat sa nu am nevoie de celelalte. Acuma depinde, daca merg sa fotografiez peisaje, e normal ca duc cu mine un 8-16mm. Totusi cred ca Canon 35mm il voi duce cu mine peste tot. Urmeaza sa iau si un 50mm 1.8. Nu stiu daca 15-85mm de la Canon va face poze la fel de bune ca 35mm de la Canon.
  In fine, in rest am cateva filtre (polarizator si un ND4). Mai duc cu mine un cablu USB, o baterie de rezerva si mai am 2 x SD de 2Gb de rezerva.

  • Sigma 8-16 e foarte tare! Mi-a placut enorm atunci cand l-am avut pentru p scurta perioada la teste. Ai vazut reviewul si pozele din Croatia facute cu el, aici pe site?

Comments are closed.