Tokina 12-24 f/4 AT-X PRO
Tokina 12-24 f/4 AT-X PRO

Obiectivul Tokina 12-24 f/4 AT-X124 Pro DX II face parte din gama profesionala a producatorului Japonez. Este un obiectiv ultra-wide-angle, special conceput pentru a fi utilizat pe aparate foto DSLR cu senzor in format APS-C (format redus).

Distanta focala variabila, intre 12 si 24mm, are ca chivalent 18-36mm echivalent in format full-frame.

Noul obiectiv de la Tokina beneficiaza de motor AF propriu (acum si pentru aparatele foto Nikon) si un sistem nou de lentile si tratamente, pastrand calitatea imaginii spre superlativ.

Este, pe buna dreptate, unul dintre cele mai populare obiective din clasa sa si asta datorita constructiei solide, a pretului relativ mic si a calitatii foarte bune a imaginilor. Distorsiunile se situeaza in limitele acceptabile pentru un asemenea obiectiv iar aberatiile cromatice nu sunt suparatoare. Sincer, am intalnit probleme mai mari la alte obiective cu „pretentii”.

Tokina 12-24 f/4 se evidentiaza intre obiectivele din aceeasi clasa prin luminozitatea constanta (diafragma maxima f/4) pe toata plaja de distante focale! Diafragma minima este f/22.

Din punct de vedere al utilizarii, este de notat modul de selectie intre auto si manual focus. Prin simpla „tragere” a inelului de focus spre aparat se face trecerea la modul manual-focus iar „impingerea” inelului in pozitia initiala setand din nou modul de lucru auto-focus. Punerea la punct a claritatii se realizeaza intern, astfel inelul de focus nu se roteste in timpul autofocusului si nici prima lentila, facilitand utilizarea filtrelor. Vorbind de filtre trebuie sa mentionam faptul ca Tokina 12-24 f/4 are diametrul filetului pentru prinderea filtrelor de 77mm, acesta fiind un standard in lumea obiectivelor profesionale.

Inca din primul moment am ramas placut surprinsi de calitatea constructiei si finisarii. Este un obiectiv cu “greutate” si la propriu si la figurat, mai ales datorita constructiei corpului din metal. Prima impresie “hands-on” a fost de soliditate, un obiectiv care promite sa reziste suficient de bine oricarui nivel de “stres” fizic dat de utilizarea profesionala de zi-cu-zi. Este un obiectiv semi-voluminos, dar acest lucru este normal avand in vedere calitatea materialelor, a componentelor interne si a opticii.

Astfel, Tokina 12-24 este alegerea si recomandarea noastra in materie de obiectiv wide-angle pentru DSLR-uri cu senzor in format APS-C!

Tokina 12-24 F/4 este disponibil atat pentru Nikon cat si pentru montura Canon:

Tokina 12-24 F/4 pentru NIKON |   Tokina 12-24 F/4 pentru CANON

Lasă un răspuns