Astazi s-a incheiat si cea de-a patra editie a concursului de fotografie organizat aici, la Clubul Foto. A sosit momentul mult asteptat de catre toti participantii: anuntarea castigatorilor concursului cu tema “Atmosfera Orasului”. Desfasurat in perioada 6-30 Iunie 2011, concursul s-a bucurat de participarea a peste 350 de fotografi pasionati, care au incercat sa surprinda intr-o singura fotografie atmosfera orasului!

Multumim participantilor si felicitari castigatorilor! Puteti vedea fotografiile participante aici.

Va asteptam si la editia a V-a a concursului foto! Tema este ”1 An de Fotografie“! In luna Iulie puteti castiga unul dintre cele doua premii puse in joc: o geanta foto sau un voucher de cumparaturi. Mult Succes!

In continuare, fotografiile castigatoare alaturi de cateva cuvinte despre  jurizare:

Surprinde atmosfera orasului!
Surprinde atmosfera orasului!

De aceasta data, concursul a avut o tema pe cat de generala pe atat de dificila. Surprinderea atmosferei unui oras, intr-o singura fotografie se poate realiza in multe moduri, dar nu conteaza atat de mult tehnica sau stilul abordat pe cat conteaza ca fotograful sa cunoasca orasul si sa rezoneze cu viata, lumea si atmosfera sa. Fotografia de strada, prin definitie, pune la incercare spiritul de observatie al fotografului si modul in care acesta percepe lumea din jurul lui, fiind  spectatorul unei piese de teatru fara sfarsit: spectacolul strazii. Cel mai interesant aspect al fotografiei de strada este insusi hazardul. Ceea ce se intampla pe strada reprezinta un moment unic, care nu se va mai repeta si este priceperea fotografului care poate sa surprinda momentul potrivit, sa fie martorul unui eveniment irepetabil si sa il imortalizeze asa cum se cuvine.

Cele peste 350 de fotografii inscrise in concurs au abordat subiecte diverse: peisajul, arhitectura, detaliile (chiar macro!), imagini nocturne si cadre cu subiecte in dinamice si, chiar, fotografie conceptuala. Pana la urma, jurizarea a fost dificila deoarece din 350 de fotografii a trebuit sa alegem 10 care sa intre in  „finala”. Dintre acestea am ales una singura – castigatoarea marelui premiu: trepiedul GorillaPod SLR Joby oferit de F64. Incepand cu editia din luna Iunie am schimbat si modalitatea de jurizare si alegere a premiului: acum fotografia castigatoare este aleasa de catre juriu dintre toate imaginile inscrise in concurs (fara a tine cont de voturi) iar imaginea care reuseste sa adune cele mai multe voturi primeste Premiul de Popularitate, constand intr-un voucher de cumparaturi. Asadar, sa vedem care sunt castigatorii:

Marele Premiu: Trepied GorillaPod SLR Joby, oferit de catre F64

"City" de Vlad Eftenie
"City" de Vlad Eftenie

Probabil, cel mai important lucru in fotografia de strada este hazardul. Fotograful asista la o insiruire de evenimente unice, din care trebuie sa surprinda un moment aparte intr-o fotografie in care de cele mai multe ori, cel care o priveste poate descoperi mai multe decat a vazut insusi fotograful. Desi strada poate fi subiectul principal al fotografiei, cele mai reusite fotografii de strada sunt cele care surprind viata cotidiana, cu personaje reale, strada devenind astfel „scena teatrului vietii”, iar oamenii sunt simpli actori. Fotograful Vlad Eftenie reuseste sa surprinda toate acestea in imaginea de mai sus, lasand celui care priveste fotografia sarcina de a continua povestea… Este o imagine care nu surprinde doar orasul si atmosfera (si la propriu si la figurat), dar il provoaca pe privitor sa descopere si alte elemente si intelesuri, care nu sunt evidente la prima vedere. Felicitari Vlad!

Premiul de Popularitate: Voucher de cumparaturi in valoare de 75 Ron la F64

"STR33T LIFE - Bucuresti, Centrul Vechi" de Popa Natalia
"STR33T LIFE - Bucuresti, Centrul Vechi" de Popa Natalia

Aceasta imagine a reusit sa adune cele mai multe voturi in perioada desfasurarii concursului si primeste din partea Clubului Foto Premiul De popularitate, constand intr-un voucher de cumparaturi in valoare de 75 de Ron la magazinul F64 Studio.

Alte imagini din selectia finala

Urmatoarele cadre fac parte din selectia de fotografii din care a fost aleasa imaginea castigatoare a Marelui Premiu. Sunt fotografii care merita toata atentia, care spun o poveste si sunt reusite atat din punct de vedere artistic dar si tehnic.

"Decembrie-Timisoara" de Putan Cornel Alin
"Decembrie-Timisoara" de Putan Cornel Alin

In aceasta editie a concursului, reflexiile au fost subiecte foarte populare printre fotografi, dar aceasta imagine a reusit sa se apropie cel mai mult de tema impusa. Fotografia reda atmosfera dintr-un oras, pe timp de ploaie, avand un subiect puternic, un prim-plan interesant dar si o serie de elemente in planurile secundare care, impreuna, compun o imagine plina de atmosfera.

"Agentul Imobiliar" de Bousca Bogdan
"Agentul Imobiliar" de Bousca Bogdan

O imagine care a fost la un pas de a fi aleasa castigatoare, care are o incadrare reusita (matematica as putea spune…) si care conduce privirea in cadru cu ajutorul strazii serpuite. Aceasta fotografie are un subiect puternic, dar sugereaza mai mult universul personajului si drama vietii sale, mai mult decat atmosfera specifica orasului. Aici, prezenta panoului din partea de sus a cadrului are un rol extrem de important in a sugera privitorului povestea personajului din planul secund.

"Wirreless" de Adrian Petrisor
"Wirreless" de Adrian Petrisor

O imagine reusita, care nu are ca subiect oamenii dar care surprinde viata orasului intr-o lumina aparte. Din pacate, masina din coltul din dreapta-jos este un element care ar fi putut lipsi din cadru, dar care ne reaminteste un aspect important al fotografiei de strada: unicitatea momentului, faptul ca fotograful trebuie sa surprinda cel mai bun moment, indiferent de conditiile date. Oricum, este o fotografie reusita! Felicitari Adrian!

"Oras Dupa '89-Bucuresti" de Ionescu Ina
"Oras Dupa '89-Bucuresti" de Ionescu Ina

O alta imagine reusita, care surprinde atmosfera unui oras cu o istorie nu intotdeauna fericita. Pozitia elementelor din cadru, zidul si chiar imbracamintea personajului contribuie la localizarea si creearea unei atmosfere aparte. Cred ca fotografia ar fi putut castiga de pe urma unei incadrari, daca nu ar fi surprins si cladirea moderna in constructie din partea stanga.

"Where To Go" de Botizan Diana
"Where To Go" de Botizan Diana

Cine a spus ca fotografia citadina trebuie sa surprinda neaparat strada? La fel de bine putem surprinde atmosfera unui oras fotografiand elementele mai putin evidente la prima vedere: aici, subiectul fotografiei intr-o gara (sau statie de metrou), trenul fiind un simbol des utilizat in fotografie pentru a reprezenta trecerea timpului.

Felicitari inca o data tuturor participantilor si va asteptam si la urmatoarele editii ale concursurilor de fotografie organizate de Clubul Foto! Pentru luna Iulie, tema este1 An de Fotografie„! Multumim echipei F64 pentru suportul acrodat!

 

6 COMENTARII

  1. nu zic ca nu i buna fotografia cistigatoare,ba din contra.dar totusi mi se pare un pic neloiala jurizarea si poate subiectiv faptul ca la concursuri participa si membri fondatori,moderatori sau alti membri din staff ul acestui site.parerea mea.

  2. dintr cele selectionate, as fi ales: loc 1: CENTRUL VECHI, locul 2: DECEMBRIE-TIMISOARA ceea ce ar fi exprimat mult mai bine tema ! felicitari castigatorilor!

  3. orice preocupare artistica este binevenita in viata noastra a tuturor cu sau fara premiu ; ne ofera un plus de frumos , sa ne felicitam cu totii si sa mergem mai departe………….

Comments are closed.