Panasonic lanseaza un nou obiectiv revolutionar, LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH./POWER O.I.S. cu zoom operat electric, din noua gama premium de obiective “X” dedicate camerelor LUMIX G Micro System, compatibile cu standardul Micro Four Thirds System.

Desi are un zoom generos, noul obiectiv retractabil masoara doar 26,8mm în lungime si are o greutate de aproximativ 95g, oferind foarte multa mobilitate utilizatorilor. De remarcat, de asemenea, ca, în ciuda dimensiunilor reduse, obiectivul din seria “X” include 4 lentile asferice. Butonul pentru zoom aflat pe inelele obiectivului confera utilizatorului posibilitatea de a controla usor si rapid gradul de apropiere a subiectului, chiar si aunci când opereaza camera manual. Din acelasi buton se poate si focaliza manual.

Sunt chiar curios sa vad cum au implementat cei de la Panasonic butonul de zoom, mai bine zis functionalitatea lui, pentru ca pe un obiectiv atat de compact cred ca e destul de dificil sa focalizezi dintr-un singur buton, in modul servo. Pana la urma, cei care isi iau un aparat Micro 4/3 si-l iau si pentru posibilitatea de a utiliza obiective diferite pe acelasi body, dar si pentru caracteristicile care il diferentiaza de o compacta. Butonul de zoom de pe noul 14-42 seamana mai mult cu sistemul de zoom de la aparatele bridge, ceea ce poate fi „cu dus si intors” deoarece aceste sisteme de zoom numai precise nu sunt. In orice caz, se vede clar ca este un obiectiv dedicat celor care vor sa filmeze, mai mult decat fotografilor. Sa speram ca solutia implementata de Panasonic functioneaza mai bine decat la compacte/bridge si isi merita numele „Lumix X”. Sunt mai incantat de modul cum au implementat acest buton pe obiectivul prezentat mai jos, 45-175mm, care a pastrat totusi si inelul de zoom standard. Oricum, le asteptam la teste! 🙂

Obiectivul Panasonic LUMIX G 14-42mm
Obiectivul Panasonic LUMIX G 14-42mm

LUMIX G X VARIO PZ 45-175mm/F4.0-5.6 ASPH./POWER O.I.S. 

Panasonic anunta, totodata, noul obiectiv LUMIX G X VARIO PZ 45-175mm/F4.0-5.6 ASPH./POWER O.I.S. (H-PS45175), cu zoom operat electric, parte a seriei premium “X”, dedicate camerelor LUMIX G Micro System, compatibil cu standardul Micro Four Thirds

Utilizat pentru prima data în industrie, sistemul Multi-Actuator Floating Inner Focus, care controleaza separat 3 grupuri optice prin sisteme electrice individuale de actionare a lentilelor, permite reducerea dimensiunilor obiectivului si a greutatii acestuia. Totodata, performantele sunt îmbunatatite considerabil la nivel de rezolutie si contrast pe întregul interval de zoom 45-175mm (echivalent cu 90-350mm la o camera pe 35mm) fara a fi necesara modificarea lungimii totale.

Desi LUMIX G X VARIO PZ 45-175mm/F4.0-5.6 ASPH./POWER O.I.S. acopera un interval mare de zoom, de la standard la telefoto, obiectivul surpinde prin dimensiunile sale reduse: aproximativ 90.0 mm în lungime si 210g în greutate. De remarcat, de asemenea, ca obiectivul include doua lentile asferice, în ciuda dimensiunilor reduse. Butonul de zoom permite operarea sa mai facila chiar si atunci când subiectul din cadru se afla în miscare.

Noul obiectiv LUMIX G X VARIO PZ 45-175mm/F4.0-5.6 ASPH./POWER O.I.S. ofera un interval de zoom foarte versatil, 45-175 mm (echivalent la o camera pe 35 mm cu 90-350 mm). Obiectivul este capabil sa ofere contrast si rezolutie mari si la deschidere larga, fiind foarte potrivit pentru portrete. Mai mult, subiectul aflat la distanta mai mare (în cazul evenimentelor, întrecerilor sportive sau a fotografierii unor animale în natura) poate fi surprins foarte clar cu teleobiectivul.

Obiectivul Lumix G 45-175mm f/4-5.6
Obiectivul Lumix G 45-175mm f/4-5.6

Comments are closed.