Urmasul modelului Panasonic GX1 nu se va numi GX2, asa cum ne-am fi asteptat ci GX7, o denumire care ne indica inca de acum schimbarea de strategie pe care compania nipona o pregateste. Conform celor mai noi zvonuri, Panasonic GX7 va fi o camera compacta de sistem (mirrorless) cu un senzor nou, de 18 megapixeli, care va include un sistem de stabilizare integrat, o noutate in gama Panasonic. Mai mult decat atat, Panasonic GX7 se va lauda cu timpi minim de expunere de 1/8000 si functie de fotografiere in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda, performante care ne amintesc de noul Olympus E-P5 lansat luna trecuta. Pentru ca entuziastii sistemelor mirrorless sa astepte cu si mai mare interes lansarea lui GX7, zvonurile indica si un vizor electronic nou, cu sistem de rabatare verticala, pentru fotografii din unghiuri mai greu accesibile.

Daca aceste informatii vor deveni realitate in luna August, atunci cand se preconizeaza lansarea noului Panasonic GX7, se confirma zvonurile pe care le-am auzit in ultima perioada, care indica o schimbare de strategie in gama Panasonic: seria GX va deveni hi-end, alaturi de seria GH, dar orientata catre alt target. In plus, se pare ca designerii de la Panasonic vor utiliza conceptul de la LC1, primul DSLR cu senzor Four Thirds lansat de Panasonic in 2006, pentru a trasa principalele linii de design ale noului GX7. Designul lui Panasonic LC1 (foto jos) chiar s-ar potrivi conceptului mirrorless hi-end pe care se pare ca Panasonic vrea sa il implementeze in noul GX7.

Panasonic LC1, conceptul de design ce va sta la baza noului GX7
Panasonic LC1, conceptul de design ce va sta la baza noului GX7

Panasonic GX7, specificatii tehnice probabile:

 • Senzor CMOS de 18 megapixeli
 • Stabilizare integrata in body
 • Fotografiere in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda
 • ISO 200-25.600
 • Filmare Full HD cu setari manuale
 • Timp de expunere 1/8000 – 30s
 • Vizor electronic rabatabil vertical
 • Ecran LCD fix, 3 inch, 920.000 px
 • Patina pentru blitz extern, iesire HDMI si USB

Modelul actual, Panasonic GX1 a fost lansat in Noiembrie 2011 si inca se mai gaseste pe rafturile magazinelor la un pret de aproximativ 2.899 lei. Un mirrorless cu dimensiuni reduse, dar cu performante de top, GX1 se adreseaza fotografilor entuziasti si avansati, aflati in cautarea unei camere secundare, care sa le ofere flexibilitatea unui sistem mirrorless intr-un body compact. Am avut ocazia sa o testez pentru cateva zile si am ramas placut impresionat mai ales in ceea ce priveste dotarile vs. dimensiunile reduse. Din pacate, GX1 este o camera care a suferit la capitolul marketing, fapt pentru care nu a ajuns niciodata asa cum ar fi trebuit in atentia potentialilor cumparatori.

Panasonic GX7 ar trebui sa ajunga in magazine in luna septembrie, daca lansarea din august se va confirma. In orice caz, daca lista de specificatii tehnice va deveni realitate, s-ar putea sa asistam la o revigorare a gamei mirorless a producatorului nipon cu un model care se va dovedi foarte popular, probabil un raspuns direct la Olympus OM-D si care este cu siguranta asteptat de multi entuziasti care cauta o alternativa la OM-D, mai accesibila dar cu performante asemanatoare, intr-un body la fel de compact.

Panasonic GX1
Panasonic GX1

5 COMENTARII

 1. de fapt tu ascunzi aici o veste muuuult mai tare!!! in 9 zile Leica va anunta noua camera foto – mini M; si cum in ultimii 10 ani camerele compacte leica folosesc tehnica panasonic (si cele panasonic design Leica), deja stim cum va arata si ce va contine noua camera Leica. (si este o veste tare pentru ca pe internet multi presupun multe variante, dar nu se stie mare lucru despre specificatiile lui mini M); deci stirea ar trebui usor refacuta si super-promovata 😉

  • Nu nu nu, am scris deja de noul Leica M „Mini” de doua ori pana acum 🙂 Asteptam 11 iunie cu nerabdare! 😉

 2. Arata criminal si pare plin de performanta intr-un corp mic si cu senzor cu factor de crop 2x. Un body in genul celor de la Fuji. Rotita pt compensarea expunerii nu apare insa. Oricum, un nou rival demn de luat in atentie.

Comments are closed.