Compania Panasonic a anuntat astazi disponibilitatea unei actualizari de firmware pentru aparatele LUMIX DMC-GX8, DMC-G7 si DMC-FZ300 (review), update care va integra functionalitatea „Post Focus” prezentata in premiera in luna iulie. Astfel, cele trei aparate vor permite fotografilor sa aleaga punctul de focus dupa inregistrarea fotografiilor. Actualizarea va fi disponibila incepand cu data de 25 Noiembrie.

Panasonic Post Focus - fotografiaza acum si alege zona de focus mai tarziu
Panasonic Post Focus – fotografiaza acum si alege zona de focus mai tarziu

Conceptul „Post Focus” – fotografiaza acum si stabileste punctul de focus ulterior – nu este nou. Cei care sunt la curent cu tehnologiile foto isi amintesc, probabil, de camerele Lytro. Ei bine, Panasonic introduce acum in aparatele sale o functionalitate asemanatoare, dar implementata diferit. Camerele Panasonic compatibile cu aceasta functie vor inregistra un set de cadre consecutive, la rezolutie 4K, cu plan de focus diferit de la un cadru la altul. Ulterior, din meniul aparatului, fotograful va putea alege cadrul care are planul de focus dorit.

Functia Post Focus (post-focalizare) combina tehnologia de focalizare automata de mare viteza si precizie – Panasonic DFD (Depth From Defocus) si tehnologia Panasonic 4K Photo (posibila datorita ultimei generatii de procesoare Venus Engine). Imaginile sunt inregistrate in rafala, cu 30cps, in timp ce planul de focus este ajustat automat, in maxim 49 de zone ale unui cadru, la diverse distante. Practic, cei de la Panasonic combina functia „4K Photo” cu un fel de „4K focus shift”, modul de inregistrare fiind similar si bazandu-se tot pe capacitatea camerei de a inregistra scurte secvente la rezolutie 4K.

Aceasta functie poate fi utilizata cu succes doar pentru subiecte statice (deoarece inregistrarea cadrelor se face consecutiv, orice miscare a subiectului in cadru rezultand in imagini cu focus diferit si subiect aflat in alte zone ale cadrului), dar are avantajul de a oferi imagini la o rezolutie mai mare si de o calitate mai buna decat varianta oferita de sistemul similar dezvoltat de alte companii.

Firmwareul actualizat, pentru cele trei camere, va fi disponibil pentru download incepand cu ora 3:00 in data de 25 Noiembrie, pe siteul Panasonic.

Conceptul Post Focus by Panasonic este exemplificat foarte bine in videoclipul de mai jos: