Panasonic a lansat modelul DMC-GX8, primul mirrorless din istoria companiei care integreaza un senzor Micro 4/3 ce ofera o rezolutie de peste 20 de megapixeli (20,3 mai exact). Panasonic GX8 poate filma la rezolutie 4K, vine cu un nou sistem de focalizare mai rapid si integreaza tehnologia Dual I.S., fiind primul mirrorless care utilizeaza atat stabilizarea interna (sensor-shift) cat si cea din obiective simultan, pentru a compensa vibratiile mai eficient.

Panasonic GX8

Panasonic GX8
Panasonic GX8

Panasonic GX8 inlocuieste modelul lansat acum 12 luni – Panasonic GX7 – si aduce o serie de imbunatatiri seminificative in gama producatorului nipon (si nu numai). Este primul mirrorless cu senzor Micro 4/3 care „sparge bariera de 20Mpx” si integreaza un senzor cu o rezolutie efectiva de 20,3 de megapixeli, senzor nou care poate utiliza nativ sensibilitati ISO de pana la 25.600 (dublu decat senzorul de 16Mpx utilizat de Panasonic pana acum). Senzorul are un obturator mecanic ce ofera timpi de expunere de minim 1/8000s si este grantat la peste 200.000 de cadre, dar aparatul poate inregistra fotografii si cu ajutorul unui obturator electronic, cu un timp minim de expunere de 1/16.000.

Panasonic DMC-GX8
Panasonic DMC-GX8

In ceea ce priveste functia de filmare, Panasonic GX8 inregistreaza secvente video la rezolutie 4K 30p (rezolutie efectiva 3840 x 2160px in format MPEG 4 / AVCHD) cu un bitrate maxim de 100Mb/s si Full HD 1080p la 60p. Lista de noutati este completata in premiera de sistemul dual de stabilizare intitulat sugestiv „Dual I.S.”. Acesta asigura o compensare mai eficienta a vibratiilor prin utilizarea simultana (!) a sistemului de stabilizare integrat in body-ul aparatului (sensor-shift) si a celui din obiectiv, atunci cand sunt utilizate obiectivele producatorului dotate cu I.S. Practic, conform comunicatului oficial Panasonic, noul sistem de stabilizare asigura un avantaj de aproape 4 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied, iar in timpul filmarii noul Panasonic GX8 activeaza sistemul de stabilizare 5-Axis HYBRID O.I.S. ce asigura o compensare continua a vibratiilor, in paralel cu sistemul AF si cel de masurare a expunerii active si ele permanent, in timpul inregistrarii.

Panasonic Lumix GX8
Panasonic Lumix GX8

Sistemul AF a fost si el imbunatatit, noul GX8 integrand un modul AF cu tehnologie DFD (Depth From Defocus) care permite inregistrarea unei succesiuni de cadre cu planuri de focus diferite, din care fotograful isi va putea alege ulterior cadrul favorit. Practic, Panasonic GX8 face acum ceva asemanator camerelor Lytro, in sensul ca permite inregistrarea uneor fotografii fara a avea grija focalizarii, alegerea imaginii cu focusul in zona dorita de fotograf fiind posibila ulterior.

Totusi, acest sistem de focus nou, format din 49 de puncte de focus, asigura avantaje si in cazul fotografierii clasice, cu focalizare inaintea declansarii: Panasonic se lauda ca noul sistem AF integrat in GX8 asigura clarul in mai putin de 0,07 secunde, comunicarea dintre camera si obiectiv fiind imbunatatita. Senzorul de focus al lui GX8 poate focaliza in intuneric aproape total, fiind sensibil la lumina pana la -3EV, o alta caracteristica notabila a noului aparat. Fotografierea in rafala este posibila cu un maxim de 12 cadre pe secundacu focus fix (prefocalizare) sau pana la 10 cadre pe secunda cu autofocus activ permanent in timpul rafalei si focus-traking (urmarirea dinamica a subiectului in cadru). Toate acestea sunt posibile si datorita noului sistem de procesare integrat in GX8, care include o unitate Venus Engine Quad Core!

In ceea ce priveste designul exterior, noul Panasonic GX8 are un body similar modelului anterior, construit din aliaj de magneziu (rezistent la praf, nisip si stropi de apa!), are ecran LCD mobil dar pastreaza si vizorul electronic rabatabil care a consacrat predecesorul sau. Este la fel de ‘customizabil’ in ceea ce priveste functiile de pe butoane, un capitol la care producatorul nipon a excelat cu fiecare generatie noua de aparate si integreaza tehnologia Wi-Fi si NFC pentru conectivitate extinsa. Astfel, Panasonic GX8 poate transfera rapit pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS fotografiile si filmele inregistrate, dar aplicatia gratuita oferita de producator permite si controlul camrei de la distanta, prin Wi-Fi, fotograful avand posibilitatea de a seta principalii parametrii de expunere si de imagine direct de pe smartphone.

Panasonic GX8 va ajunge in magazine incepand cu luna August, la un pret estimat de 1200 Euro pentru body. Va fi disponibil in doua culori (negru sau argintiu) si in mai multe variante de kituri cu obiective Panasonic.

Panasonic GX8 – specificatii tehnice pe scurt:

 • Aparat foto cu senzor si montura Micro 4/3
 • Rezolutie efectiva 20,3Mpx
 • ISO 200 – 25.600 (extins la ISO 100)
 • Fotografiere in format JPEg, RAW sau RAW+JPEG simultan
 • Filmare in format MPEG4 / AVCHD la rezolutie 4K 60p (3840 x 2160px) cu 100Mbps
 • Inregistrare sunet stereo (redare mono cu difuzorul integrat)
 • Procesor de imagine Venus Engine Quad Core
 • Sistem de focalizare cu 49 de puncte cu detectia contrastului (autofocus in 0,07 secunde)
 • Fotografiere in rafala cu pana la 12 fps (10fps cu autofocus)
 • Sistem de stabilizare integrat in senzor
 • Functie de stabilizare Dual I.S. (utilizarea simultana a stabilizarii din body si din obiectiv)
 • Wi-Fi 802.11b/g/n si NFC (cu control de la distanta)
 • Iesire video prin HDMI
 • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC
 • Ecran LCD rabatabil de 3 inch
 • Vizor electronic rabatabil cu 1,4Mpx
 • Acumulator Li-Ion cu autonomie de aprox. 350 de cadre
 • Greutate: 487 g
 • Dimensiuni: 133 x 78 x 63 mm
Panasonic GX8 - primul mirrorless Micro 43 cu senzor de 20mpx
Panasonic GX8 – primul mirrorless Micro 43 cu senzor de 20mpx
Panasonic Lumix DMC-GX8
Panasonic Lumix DMC-GX8