Desi „razboiul megapixelilor” si – mai nou – „cursa pentru cucerirea spatiului” cu valori ISO „astronomice” e departe de a se fi terminat, o alta companie investeste in cercetare pentru a dezvolta senzori de imagine cu o gama dinamica mai larga. Panasonic a anuntat dezvoltarea unui senzor de imagine CMOS, cu celule fotoconductoare organice, capabil sa inregistreze imagini avand o gama dinamica de 100 de ori mai larga decat senzorii CMOS conventionali actuali.

Senzor Micro 4/3 Panasonic
Senzor Micro 4/3 Panasonic

Tendintele producatorilor actuali sunt destul de clare, daca ne uitam la lansarile din ultimii ani: au incetinit dezvoltarea senzorilor cu rezolutii din ce in ce mai mari dar acum se pune accentul pe valori ISO din ce in ce mai ridicate (Nikon D5 cu al sau ISO 3 milioane, ar putea fi un bun exemplu in acest sens). Totusi, exista ceva ce fotografii isi doresc de mult: o gama dinamica mai larga, care sa permita inregistrarea unor imagini cu detalii mai bine definite atat in zonele de lumina cat si de contrast puternic. Iata ca Panasonic lucreaza la un nou senzor CMOS, organic, care sa imbunatateasca exact asta: o gama dinamica de 100 de ori mai larga (123dB) decat ceea ce ofera senzorii conventionali actuali.

Atuul noului tip de senzor CMOS: inregistrarea unui cadru cu gama dinamica extinsa, dintr-o singura expunere
Atuul noului tip de senzor CMOS: inregistrarea unui cadru cu gama dinamica extinsa, dintr-o singura expunere

Cum reuseste Panasonic sa faca asta?

Conform comunicatului de presa, pe care il gasiti integral aici, senzorul OPF CMOS permite controlul „incarcarii” fotodiodelor cu lumina si realizarea conversiei foto-electrice independent. Utilizand aceasta metoda, noul senzor poate previne supra-expunerea cadrelor in zone cu luminozitate crescuta si subexpunerea in zonele intunecate, pastrand detaliile echilibrat. Practic, ceea ce se obtinea pana acum cu expuneri consecutive (HDR) se poate face acum intr-o singura expunere, senzorul fiind capabil sa inregistreze diferit lumina incidenta. Un fel de „HDR dintr-un singur cadru”, realizat la nivelul senzorului.

Tehnologia senzorului OPF CMOS Panasonic
Tehnologia senzorului OPF CMOS Panasonic

Cel mai probabil, noii senzori sunt inca in lucru si vor mai trece unul sau doi ani pana cand ii vom vedea integrati in aparatele foto Panasonic. Cert este ca tehnologia nu sta pe loc si ne asteapta vremuri interesante!

Lasă un răspuns