Cei de la Samsung si-au dat probabil seama ca nu pot sa comercializeze aparatele foto utilizatorilor avansati fara a le oferi o gama de obiective care sa se ridice la inaltimea asteptarilor lor. Pana la urma, un DSLR sau Mirrorless oricat de bun, nu poate exista fara o gama cat mai variata de obiective de calitate. Asadar, in urma cu cateva zile gigantul korean a facut pasul cel mare si a anuntat o noua serie de obiective in catalogul sau, gama premium „S”. Primul model: Samsung S 16-50mm f/2.0-2.8 OIS, un obiectiv destinat aparatelor foto mirroless cu senzori APS-C.

Samsung 16-50mm f/2.0-2.8 S OIS
Samsung 16-50mm f/2.0-2.8 S OIS

Dotat cu stabilizare de imagine integrata, diafragma maxima f/2.0 la 16mm (24mm echivalent) si f/2.8 la 50mm (75mm echivalent), noul obiectiv face parte din gama ‘Pro’ a companiei, atat prin calitatea optica oferita dar si prin cea a constructiei. Obiectivul este construit la exterior din metal si ofera protectie impotriva stropilor de apa si a prafului, asemenea obiectivelor din gama de varf de la ceilalti producatori.  Noul obiectiv va fi comercializat in kit cu cel mai nou mirrorless Samsung NX30 dar si separat. Pretul si disponibilitatea urmeaza a fi anuntate ulterior.

Totodata, Samsung a prezentat si o alternativa la obiectivul standard de kit, noul Samsung EZ 16-50mm f/3.5-5.6 OIS cu zoom motorizat, retractabil (compact), un obiectiv destinat a fi comercializat in kit cu mirrorless-urile din gama entry si mid-level de la Samsung.

Samsung EZ 16-50mm OIS
Samsung EZ 16-50mm OIS

Pe langa faptul ca este „inca un obiectiv de kit”, noul model are meritul de a oferi o distanta focala echivalenta de 24mm atunci cand este utilizat pe un aparat foto cu senzor APS-C, cu 4mm mai ‘wide’ decat obiectivele de kit standard 18-55mm.

Poate ca era si timpul ca producatorii sa inceapa sa ofere obiective de kit cu focala de 24mm (echivalenta), mult mai utila decat cea de 28mm cu care ne-am obisnuit. Primul pas a fost facut de Fujifilm, vara trecuta, odata cu lansarea obiectivului Fujinon XC 16-50mm f/3.5-5.6 despre care am vorbit aici (unde puteti vedea inclusiv ce diferenta este dintre 16 si 18mm la capatul wide). Acum a urmat Samsung si probabil nu peste mult timp vom vedea si alti producatori lansand obiective similare de kit…

Lasă un răspuns