Samsung NX 300 – primul aparat foto 3D al companiei si primul promovat de un atlet de renume international – Usain Bolt.

Asa scriau, in linii mari, articolele de acum o luna dupa lansarea oficiala a lui NX300 in Romania. Bine, reclama-reclama, dar pentru ce? Chiar se ridica NX300 la nivelul asteptarilor? Am testat in iarna modelul anterior, NX210, iar acum am primit nu unul ci doua aparate NX300 si doua obiective pentru teste. Am avut aproape o luna la dispozitie cele doua camere, asadar, avem toate conditiile pentru a ne face o idee obiectiva despre ce inseamna cel mai nou aparat foto mirrorless al producatorului coreean. Sa incepem!

Samsung NX300

Test Samsung NX300
Test Samsung NX300

Specificatii tehnice, pe scurt:

  • Senzor CMOS APS-C 20.3 megapixeli
  • ISO 100-25600
  • Procesor de imagine  DRIMe IV
  • Moduri de fotografiere: P/A/S/M si Smart Auto & i-Depth
  • Conectivitate Wi-Fi (compatibil cu orice smartphone sau tableta cu Android / smart-TV)
  • Functie de inreigstrare foto/video 3D (cu obiectivul Samsung 45mm 2D/3D)
  • Stabilizare optica a imaginii (doar pentru foto/video 2D)
  • Ecranul AMOLED de 84 mm (3.31”), touch, pivotant
  • Stocare pe carduri: SD, SDHC, SDXC, UHS-1 (max 64GB)
  • Format foto: JPEG, RAW (5472×3648)
  • Format video: MP4 (Video: MPEG4, AVC/H.264, Audio: AAC)
  • Dimensiuni: 122 x 63.7 x 40.7mm
  • Greutate: 280g (fara obiectiv si acumulator)

Cu Samsung NX300 si obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6, mod Prioritate de Diafragma, F/5.6, 1/400, ISO 100

Crop 100%:

Constructie si utilizare

Bodyul este din aluminiu iar designul exterior simplu (minimalist, am putea spune…) aminteste in linii mari de seriile anterioare NX si ofera o senzatie de soliditate in utilizare. Construit in jurul unui senzor CMOS APS-C de 20 de megapixeli si a noului procesor de imagine DRIMe IV, Samsung NX300 promite atingerea unor performante sporite in ceea ce priveste calitatea imaginilor si a filmelor Full HD inregistrate.

Samsung NX300 este primul aparat foto mirrorless al companiei coreene care este dotat cu un ecran LCD touch (AMOLED cu diagonala de 3.3 inch). Ecranul este rabatabil, se vede bine, are contrast si culori excelente, asa cum ne-am obisnuit de la modelele anterioare din gama mirrorless (Samsung NX20, NX210). Acum insa, operarea camerei se poate face direct prin atingerea ecranului (3.3 inch, multi-touch) iar accesul la functii si in meniu este mai rapid acum.

Fata de modelul anterior, NX210, principala diferenta o face ecranul LCD rabatabil cu functie multi-touch prezent acum pe NX300. Constructia camerei, calitatea materialelor si butoanelor este asemanatoare, dar experienta de utilizare data de un ecran LCD touch este cu totul alta.

Samsung NX300 este primul aparat foto din gama Samsung care se lauda cu performante excelente atat in ceea ce priveste fotografierea in rafala (8.6fps) dar si viteza si sistemul de focus compus acum din nu mai putin de 106 puncte de focalizare. NX300 are si patina pentru blitz extern si port pentru accesorii dar si un conector HDMI si unul pentru microfon.

Din punct de vedere al utilizarii, ce nu imi place de nici o culoare la NX300 este pozitia butonului pentru inregistrare video. L-am atins de cel ptin 2-3 ori pe zi, din greseala, inregistrand cateva secunde de film „in gol”, pentru ca e pozitionat exact acolo unde este mini-gripul pentru degetul mare al mainii drepte. Probabil fotografii cu maini mai mici nu vor avea aceasta problema, dar ceilalti vor avea cardurile pline de secvente video scurte, random, datorita apasarii eronate a butonului respectiv. Mai logica era plasarea lui in partea de sus a camerei, undeva langa butonul pentru WiFi…

Wireless?

Din punct de vedere al conectivitatii, Samsung NX300 continua in aceeasi directie cu care ne-am obisinuit de la Samsung NX20 (testat de noi aici) si ofera conectivitate wireless integrata ce permite transferul rapid al fotografiilor si al filmelor pe orice dispozitiv compatibil. De la vizualizarea imaginilor pe o tableta, smartphone, LCD TV Samsung (chiar si 3D!) si pana la trimiterea fotografiilor pe retelele sociale sau chiar si prin email, direct din meniul aparatului, Samsung NX300 abunda in optiuni de conectivitate.

Este una din cele mai fun functii ale acestui aparat, mai ales daca aveti un smartphone Samsung (sau o tableta a aceluias producator). Veti gasi in Google Play aplicatia Samsung Smart Camera pe care o puteti descarca si instala gratuit, iar prin simpla „atingere” a smartphone-ului de aparatul foto, cele doua dispozitive se vor conecta automat (utilizand NFC & WiFi) si toate fotografiile realizate cu NX300 vor fi salvate automat, in timp real, pe smartphone-ul din geanta sau din buzunar. Exista chiar si un buton dedicat pentru activarea si dezactivarea conexiunii WiFi (aflat in partea de sus a aparatului, langa rotita de selectie).

Samsung NX300 – meniul si optiunile de conectare WiFi

Mai mult decat atat, veti putea utiliza smartphoneul pentru a declansa de la distanta aparatul, folosind ecranul telefonului ca vizor al aparatului. Din pacate aceasta functie are o singura limitare: raza de actiune este de maxim 10m, in linie dreapta, dar suficienta pentru a face poze de grup, cu apartul pus pe trepied si pentru a folosi smartphone-ul ca telecomanda (indicand aparatului chiar si zona de focalizare!).

Meniurile

Meniul este acelasi ca si la NX20 si NX210, dar a fost adaptat acum pentru ecranul touch. Utilizarea acestuia este intuitiva (are chiar un learning-curve mai rapid decat la alte sisteme mirorlress) si seamana destul de mult cu meniurile clasice ale aparatelor foto DSLR. Pictogramele mari, colorate si sugestive iti reamintesc totusi ca tii in mana un aparat foto fabricat de singurul producator de ecrane AMOLED de pe piata, Samsung. Astfel, experienta utilizarii lui NX300 este una cat se poate de facila si usor de invatat, gratie meniului simplu, cu functie „Help” integrata si a pictogramelor sugestive.

Cateva imagini cu meniul lui Samsung NX300:

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Samsung NX300 utilizeaza practic senzorul CMOS al lui NX20, imbunatatit pe alocuri din algoritmii software. Asadar, ce spuneam despre NX20 este valabil si la NX300. Din acest punct de vedere NX300 face un mare pas inainte fata de modelul precedent, NX210 si ofera o calitate a imaginilor mult mai buna, mai ales la valori ISO mari.

Senzorul este capabil sa redea cadre de calitate, bogate in detalii si texturi fine si des astazi nu mai este o noutate ca un aparat foto sa se descurce onorabl la ISO 1600, NX300 utilizeaza un senzor de dimensiuni APSC si trece cu brio testul nostru de studio. Sensibilitatea ISO urca pana la 25.600, acolo unde zgomotul de imagine este deja foarte vizibil, dupa cum puteti vedea si in imaginile de mai jos.

iso-100

Image 1 of 9

Gama dinamica este buna, desi nu exceleaza, iar algoritmii de procesare a imaginilor reusesc sa mentina un nivel scazut zgomotului de imagine pastrand totodata detaliile din fotografii, chiar si pana la ISO 1600. La ISO 3200 zgomotul de imagine devine vizibil, dar totusi fotografiile trase la aceasta valoare pot fi in continuare utilizate pentru a fi afisate pe monitor. La ISO 6400 si 12.800 deja putem vorbi de un zgomot de imagine foarte pronuntat.

In ceea ce priveste redarea culorilor, Samsung NX300 se descurca foarte bine la acest capitol, producand imagini echilibrate, cu un balans de culoare si contrast bun. Culorile sunt vii si placute.

Sistemul Autofocus functioneaza mai rapid si mai precis decat cel al modelului anterior (criticat dealtfel pentru acest aspect). Acum este clar o imbunatatire, iar asocierea lui NX300 cu atletul Usain Bolt nu este intamplatoare. Sistemul AF are o viteza mai mult decat satisfacatoare, chiar si in conditii de iluminare slaba.

Samsung NX300 – imagini de test

Imagini surprinse cu Samsung NX300 si obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 OS:

Crop 100%

Fotografii 3D?

Obiectivul Samsung 45mm 3D
Obiectivul Samsung 45mm 3D

Am amintit inca de la inceput faptul ca NX300 este primul aparat foto Samsung capabil sa inregistreze imagini 3D. Poate face asta cu obiecitvul Samsung F/1.8 45mm 3D, care poate fi achizitionat separat.

Este un obiectiv cu focala fixa, care actioneaza ca un obiectiv normal de 45mm atunci cand este utilizat pentru imagini 2D, dar poate face imagini 3D prin comutarea unui buton aflat pe carcasa. Samsung NX300 este capabil sa filmeze sau sa inregistreze imagini statice 3D, care pot fi vizualizate foarte bine pe LCD TV-urile Samsung compatibile cu acest format. Simultan cu imaginea 3D (fisier .MPO) aparatul va salva si o imagine standard, 2D, cu extensia JPG. In felul acesta este mai usor sa selectionati ulterior fotografiile….

Totusi, o mare bila neagra este faptul ca in momentul comutarii obiectivului in modul 3D diafragma se inchide automat pana la f/6 iar focala (perceputa) se dubleaza. Practic unghiul de cuprindere al obiectivului va fi unul foarte stramt, de aproximativ 90mm, care il recomanda pentru utilizarea in exterior, fara a putea surprinde cadre largi 3D. Inchiderea diafragmei la f/6 inseamna ca nu veti putea utiliza obiectivul 3D decat in conditii de iluminare foarte bune, in nici un caz noaptea sau in interioare.

Puteti descarca de aici o arhiva (format ZIP, 21MB) cu cinci imagini 3D inregistrate pentru acest review cu Samsung NX300.

Asadar, desi inregistreaza imagini 3D de calitate, utilitatea acestei functii este restransa datorita limitarilor obiectivului. Si la aproape 1800 de lei cat costa Samsung 45mm f/1.8 2D/3D nu stiu daca merita….

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Samsung NX300 este alimentat de la un acumulator tip Lithium-Ion BP1130 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 250 de cadre. In practica poate face si mai multe, dar activarea functiei WiFi va reduce drastic autonomia. Ca de obicei, recomandarea noastra este inca un acumulator de rezerva….

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).

Din punct de vedere al conectivitatii, Samsung NX300 are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI. De asemenea, la conectivitate am putea mentiona si patina pentru blitz extern. NX300 iese in evidenta, cu adevarat, datorita conectivitatii wireless integrate care permite transferul fotografiilor pe orice dispozitiv compatibil (LCD TV, tableta, smartphone cu Android) sau chiar trimiterea imaginilor prin email direct din meniul aparatului. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Optional se poate conecta si un modul GPS extern, disponibil ca accesoriu tot de la Samsung.

Samsung NX300 cantareste  280g (fara obiectiv si acumulator) si are urmatoarele dimensiuni: 122 x 63.7 x 40.7mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul (cu fir), blitzul pentru patina, manualul de utilizare in limba Romana, certificatul de garantie si un CD cu Adobe Lightroom 4, licenta oferita de Samsung gratuit (un bonus pe care alti producatri de camere nu il ofera!!).

Pret

In momentul publicarii acestui test, Samsung NX300 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.500 de lei. Click aici pentru pret actualizat.

Este un pret destul de piperat chiar si pentru un mirrorless din aceasta categorie, daca ne gandim ca NX20 costa 4200 de lei si ofera din start mai multe dotari. Daca totusi ne gandim ca vine si cu o licenta Adobe Lightroom in pachet, atunci pretul incepe sa se justifice mai mult…

Concluzii

Samsung NX300 demonstreaza, inca o data, faptul se pot face fotografii reusite foarte simplu, cu aparatul foto potrivit. Nu trebuie sa fi expert ca sa utilizezi un NX300, dar rezultatele sunt mult mai bune decat cele oferite de orice compact sau bridge (cu exceptia zoom-ului, bineinteles). Pe de alta parte, NX300 nu este aparatul care sa se adreseze profesionistilor, iar acestia vor observa primii lipsa vizorului sau butoanele putine de pe body. Lor li se adreseaza NX20.

Asadar, NX300 este exact ce se vrea a fi: un aparat mirorless de calitate, din clasa mid-level, care se adreseaza cu precadere utilizatorilor amatori sau entuziasti, care vor sa faca fotografii mai bune, cu un aparat mai versatil, fara a trece la DSLR. Si, daca se intampla sa fie si fani ai brandului (sau sa detina deja un smarthone, un TV sau o tableta cu care NX300 se poate interconecta), atunci lor le recomand fara retineri un NX300.

Samsung NX300 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.500 de lei. Click aici pentru pret actualizat.

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Focalizare rapida
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
  • Mod „Auto” versatil
  • Constructie solida (din aluminiu)
  • Ecran OLED rabatabil, multi-touch
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • Compatibil cu cu standardul Samsung AllShare
  • Functie de inreigstrare foto/video 3D (cu obiectivul Samsung 45mm 2D/3D)
  • Patina pentru blitz extern
  • Butoanele pentru functii pozitionate pentru a fi usor de accesat

Bile negre:

  • Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
  • Lipsa butoanelor cu functie programabila
  • Lipsa vizorului electronic
  • Zoom lent pe fotografii
  • Butonul pentru video poate fi atins mult prea usor
  • Nu are blitz incorporat (dar in cutie veti gasi un mini-blitz pentru patina!)
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Pretul destul de piperat

Toate imaginile din test:

16 COMENTARII

    • Sony NEX 5T. Si nu neaparat din cauza aparatului in sine (body-ul), pentru ca sunt destul de similare, dar Sony are avantajul unei game mai variate de obiective si accesorii disponibile.

  1. Ca si profesionist, ce ai alege intre samsung nx300 si sony A5000? ( luand te rog si in considerare ca nu cred ca voi schimba ceva la el)

  2. Imi poti spune ce imi recomanzi intre Samsung NX2000 si Samsung NX300 ? Doresc sa achizitionez unul dintre aceste doua modele dar nu prea vad in specificatii diferentele decat ca NX300 poate face fotografii 3D si body-ul pare ca este construit din materiale mai bune decat NX200.
    Astept cu mare interes un raspuns din partea ta. Multumesc!

      • Multumesc Calin pentru raspuns.
        Si o ultima intrebare, am vazut ca ai scris si despre lansarea lui NX3000, imi poti spune diferentele intre NX300 si NX3000? Ma refer daca merita NX3000 mai mult decat NX300 ? Dpdv al pretului diferenta este destul de mica intre ele.
        Multumesc!

  3. Imi poate recomanda cineva un blitz cu pret decent,compatibil cu nx300?

  4. Nu prea reusesc sa gasesc functia aia, de declansare de pe telefon..Sincer…Practic, Wi-Fi este doar pentru partajare fisiere…

Comments are closed.