Senzorul Foveon se reinventeaza. Odata cu el Sigma pregateste relansarea gamei de compacte din seria „DP”, cu obiectiv fix si senzor Foveon. Astazi, compania nipona a prezentat noul DP2 Quattro, cu un senzor nou, de 29,4 megapixeli si un design cel putin inedit. Se pare ca specialistii Sigma au reproiectat senzorul Foveon pentru a-l imbunatatii mai ales in ceea ce priveste nivelul zgomotului de imagine la valori ISO ridicate, pentru care a primit cele mai multe critici, dar si pentru a imbunatatii viteza si experienta de utilizare a aparatului.

Sigma DP2 Quattro
Sigma DP2 Quattro

Noul senzor integrat in gama DP2 Quattro este proiectat tot prin suprapunerea a trei straturi de fotodiode (cate unul pentru fiecare din cele trei culori RGB), dar acum fotodiodele pentru verde si rosu au o suprafata mai mare. Sigma reuseste acest lucru datorita structurii diferite a fiecarui strat de fotodiode. Astfel, primul strat (albastru) are 19,9 milioane de fotodiode, iar urmatoarele doua cate 4,9 MP fiecare. Astfel, compania spera ca noul senzor va fi mai sensibil la lumina, reducand astfel zgomotul de imagine la valori ISO ridicate. Structura noului senzor Foveon este reprezentata mai jos si o puteti compara cu structura modelului DP2 anterior, aici.

Sigma Quattro - structura noului senzor Foveon
Sigma Quattro – structura noului senzor Foveon

Din punct de vedere al constructiei, senzorul Foveon este cel mai apropiat de filmul argentic. Filmul este conceput din trei straturi, fiecare sensibil la alta radiatie luminoasa (RGB). La fel, senzorul Foveon este conceput din trei straturi, fiecare strat avand fotodiode sensibile la o anumita lungime de unda a luminii.

Noul senzor va fi integrat in gama DP Quattro, care va include atat modelul Sigma DP2 Quattro lansat astazi (cu obiectiv fix de 45mm) dar si modelele DP1 si DP3, cu obiective fixe de 28 si respectiv 75mm (echivalent). Pe langa designul atipic, care a caracterizat si gama anterioara DP Merril dar care acum pare mai reusit, Sigma promite si o experienta in utilizare mai buna, camera fiind mai rapida datorita noului procesor si al voluului mai redus de date pe care senzorul il ofera (noul senzor are o rezolutie totala de 29,4 megapixeli, fata de 45MP cat avea modelul anterior). In plus, Sigma DP2 Quattro aparat vine cu un acumulator nou, deci putem spera si la o autonomie imbunatatita.

Deocamdata Sigma nu a oferit detalii despre pretul sau disponibilitatea noului aparat.

Sigma DP2 Quattro cu noul senzor Foveon
Sigma DP2 Quattro cu noul senzor Foveon

1 COMENTARIU

  1. Arata ciudat, indiferent ce senzor are in el, e ciudat! Cine vrea performante Sigma, sa cumpere DSLR-urile lor, alea merita, compactele, nu! Cele 3 compacte din seria DP, au dezamagit la ISO si constructie/ergonomie, pentru pretul lor.

Lasă un răspuns