Sony a anuntat acum cateva momente noul modul foto pentru smartphone, Sony QX1. Acesta se deosebeste de modelele lansate anul trecut (review aici) prin faptul ca integreaza un senzor CMOS APS-C si are montura Sony E standard, ceea ce inseamna ca permite utilizarea oricarui obiectiv din gama existenta. Sony QX1 se conecteaza la smartphone prin intermediul conexiunii Wi-Fi, cu ajutoul sistemului NFC pentru setarea mai rapida a conexiuni, iar fotografiile de 20MP sunt inregistrate pe cardul de memorie Micro SD pentru care exista un slot in modul. Practic, veti utiliza smartphone-ul pe post de „ecran” pentru camera foto integrata in modulul inteligent, avand astfel un aparat foto cu senzor APS-C mai compact si mai usor de transportat. Ramane problema conectivitatii (si, mai ales, a timpului petrecut conectand mobilul la smartphone), asa cum spuneam si in reviewul de acum aproape un an, dar asta nu inseamna ca noul modul nu este inovativ si nu il asteptam cu nerabdare in teste.

Sony QX1
Sony QX1

Tot astazi, Sony a anuntat si modulul QX30, care integreaza un senzor conventional de 1/2.3 inch si rezolutie 20MP, cu un obiectiv cu focala 24-720mm si stabilizare optica integrata. Acest modul vine sa inlocuiasca modelele QX10 si QX100 lansate anul trecut, aducand un plus de „zoom” pentru smartphone-urile actuale.

Ambele module se conecteaza prin Wi-Fi + NFC la smartphone si permit fotografierea atat in format RAW cat si JPEG, iar pentru cei care prefera sa inregistreze si scurte secvente video, cele doua modele lansate azi de Sony permit inregistrarea video la rezolutie Full HD 1080 30p (modelul QX30 cu senzor de 1/2.3 inch permite chiar Full HD 60p).

Deocamdata nu avem nici un fel de informatii oficiale de la Sony Romania, asadar nu putem decat sa va oferim informatii estimative despre pret si disponibilitate. Conform Dpreview.com, SOny QX1 va ajunge in magazine in luna Noiembrie la un pret aproximativ de 399 Euro iar Sony QX30 va ajunge pe rafturi mai devreme, in Octombrie, la un pret estimativ de 350 de Euro.

Sony QX1
Sony QX1
Sony QX1
Sony QX1
Sony QX1 senzor APSC pentru smartphone
Sony QX1 senzor APSC pentru smartphone

3 COMENTARII

  1. Toate camerele foto de acest gen, sunt pur fita, lasand inovatia celor de la Sony. Nu vad un fotograf, fie el amator, sau profesionist, care sa dea atatia bani, pentru a-si transforma smarphone-ul intr-un aparat foto. La acest pret gaseste compacte suficient de bune, Mirrorless-uri, si chiar unele DSLR-uri, in ofertele magazinelor.
    Deja nu mai vorbim de un telefon mobil, cu o camera foto-video, performanta. Aici discutam de doua accesorii diferite, telefonul, si aparatul foto care depinde de telefon. E o combinatie destul de aiurea…

    Accesoriile astea de la Sony, sunt pentru acei oameni care vor sa fie diferiti de vecinul, colegul, si prietenul.

  2. Aparatul Sony QX1 poate fi extrem de util in microscopie sau astronomie prin atasarea la un microscop sau telescop (cu formarea imaginii pe monitorul unui laptop sau tableta).

Comments are closed.