Sony a lansat a treia versiune a deja-celebrului aparat foto compact avansat Sony RX100. Denumit simplu, in acelasi stil ca si predecesorul sau, Sony RX100 III vine cu o serie de imbunatatiri importante, semn ca specialistii Sony au ascultat “criticile” care i-au fost aduse generatiei anterioare si au imbunatati produsul in punctele esentiale. De exemplu, obiectivul ofera acum o distanta focala echivalenta de 24mm la capatul wide, este mai „luminos” (f/2.8 la 70mm) si include si un filtru ND optic (3x). Dar, de departe cea mai interesanta imbunatatire este adusa de noul vizor electronic rabatabil! S0ny RX100 III include procesorul de imagine Bionz X, acelasi de pe Sony A7 si se lauda si cu capacitatea de a inregistra fotografii in rafala cu pana la 10 cadre pe secunda, la rezolutie maxima! Asadar, noul RX100 M3 are toate atuurile pentru a deveni favoritul nostru in categoria aparatelor foto compacte performante, fiind mai mult decat o “simpla” actualizare a generatiei anterioare! Sa vedem cum se descurca!

Sony RX100 III se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.899 lei aici.

Sony RX100 III - cel mai performant compact revine cu forte proaspete
Sony RX100 III – cel mai performant compact revine cu forte proaspete

Sony RX100 III – specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor CMOS EXMOR de 1 inch (factor crop 2.7x)
  • Rezolutie 20,2 de megapixeli
  • Obiectiv Carl Zeiss Vario Sonar T*
  • Distanta focala echivalenta 24-70mm
  • Diafragma f/1.8-2.8
  • Vizor electronic cu 1,44 milioane de pixeli
  • Stabilizare optica integrata in obiectiv
  • Fotografiere in rafala cu pana la 10 fps la rezolutie maxima, 20.2MP
  • Blitz pop-up integrat
  • Procesor Bionz X (acelasi de pe Sony A7 / A7R)
  • ISO 100-12.800
  • Moduri Auto, P/A/S/M, Scene presetate, Panorama
  • Filmare Full HD 1080 30p
  • Conectivitate Wi-Fi si  NFC
  • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC

Cu Sony RX100 II:

Sony RX100 III vs. II

Principalele imbunatatiri aduse de noua generatie RX100 III sunt urmatoarele (diferentele majore fata de RX100 II):

  • aparitia vizorului electronic (pop-up)
  • obiectivul 24-70mm cu luminozitate mai buna f/1.8-2.8 (in locul celui 28-100 f/1.8-4.9)
  • integrarea filtrului ND 3X
  • integrarea procesorului Bionz X
  • ecranul LCD este acum rabatabil pe verticala (inclusiv pentru auto-portrete)

 

Constructie si utilizare

La prima vedere, exteriorul lui Sony RX100 III seamana destul de mult cu cel al generatiei anterioare. Totusi, cei cu spirit de observatie vor observa lipsa patinei pentru blitz extern. O decizie ciudata a celor de la Sony? Nu chiar! Patina pentru blitz extern a fost exclusa de pe carcasa noului RX100 III pentru a face loc blitzului integrat. Bine, bine – veti zice – dar si modelul anterior avea blitz integrat! Corect, dar mai e ceva: noul RX100 III include acum un vizor electronic… „ascuns”. El se poate activa la nevoie cu un buton aflat pe partea stanga a carcasei si arata ca in imaginea de mai  jos:

Asadar, specialistii Sony au renuntat la patina pentru blitz extern – destul de incomod de utilizat cu un aparat atat de compact – si au introdus un vizor electronic pop-up. E mic, asadar cum se vede? Ei bine, vizorul este foarte inteligent construit: are un sistem optic in fata mini-ecranului LCD integrat care face ca imaginea sa se vada mare si clara, iar corectorul de dioptrie (da, are si asa ceva!) ii va ajuta cu siguranta pe cei care poarta ochelari. Vizorul electronic se vede bine, nu are lag sesizabil iar rezolutia inalta va permite chiar sa incercati sa focalizati manual, daca vreti sa experimentati si aceasta functie a lui RX100 III (pentru care aparatul are si sistemul de asistare a focalizarii numit Peaking Focus).

Iata cum se vede si ce informatii afiseaza vizorul electronic pop-up al lui Sony RX100 III:

Asa se vede vizorul lui Sony RX100 III
Asa se vede vizorul lui Sony RX100 III

In rest, Sony RX100 III nu difera foarte mult la exterior fata de modelul anterior, RX100 II (review aici). Are ecran LCD rabatabil, care acum se poate intoarce si pentru a inregistra auto-portrete (fanii selfie-urilor vor fi cu adevarat multumiti, acum!), iar butoanele desi sunt mici (proportionale cu dimensiunile reduse ale aparatului, am putea spune), se apasa usor si comod, fara prea mari probleme chiar si pentru cei cu maini relativ mari.

 Ecranul LCD rabatabil, in pozitie pentru auto-portrete (selfie-uri):

In plus, in jurul obiectivului se regaseste un inel care poate fi invartit pentru a seta diferiti parametrii ai expunerii. El poate fi programat sa execute urmatoarele functii: controlul diafragmei, al timpului de expunere, al sensibilitatii ISO sau al zoom-ului. Foarte util pentru acces rapid la parametrii mai sus mentionati, dar si pentru a contribui la feeling-ul de aparat „profesional”, cu un mod de utilizare similar DSLR-urilor sau aparatelor foto mirrorless (si ma refer aici strict la alegerea diafragmei de pe inelul „de pe obiectiv”). Bine, nu trebuie neglijata nici carcasa lui Sony RX100 III, daca tot am amintit de feeling-ul de aparat PRO, carcasa metalica (aluminiu) contribuind la impresia generala de rezistenta si robustete a micului aparat.

Accesul la card si acumulator se face in mod clasic, prin acelasi loc, aflat in partea de jos a aparatului. Tot acolo se gaseste si filetul pentru montarea lui pe trepied (mascat in imaginea de mai jos de capacul acumulatorului).

Toate imaginile cu Sony RX100 III din test:

Meniurile

Meniul lui Sony RX100 III este similar aparatelor din gama Sony Alpha. Ceea ce e bine, deoarece include o multime de functii la care alte aparate foto compacte (undeori si mirrorless-uri sau DSLR-uri) pot doar sa … „viseze”. Iata cateva din functiile care mi-au atras atentia in mod deosebit in meniul lui Sony RX100 3:

  • Peaking Focus si Zebra  – pentru asistarea focalizarii manuale
  • Wi-Fi – trimiterea fotografiilor pe un smartphone sau pe o tableta se face acum foarte usor, gratie conectivitatii Wireless integrate a lui Sony RX100 M3 si a optiunilor de configurare simple din meniu. Aplicatia Play Memories disponibila gratuit pentru Android si iOS permite accesarea rapida a imaginilor de pe camera, direct de pe mobil (inclusiv Remote Shooting). In plus, in viitor e posibil ca Sony sa dezvolte si alte aplicatii care vor putea fi descarcate si instalate direct in camera.
  • Soft Skin Efect – Pentru portrete cu o piele mai… fina (glumind, am putea spune ca e un mic „Photoshop” integrat, pentru corectarea automata a ridurilor, cutelor etc 🙂 )
  • Auto Object Framing – fotografiati o persoana, iar aparatul va alege automat cea mai ‘potrivita’ incadrare pentru situatia respectiva de fotografiere (cel putin conform algoritmilor Sony).
  • Auto HDR  – imaginile HDR (multi-cadru) pot fi inregistrate automat datorita functiei pe care o gasiti in meniul principal (ajungem imediat la exemple concrete, putin mai jos)
  • La fel si imaginile Panoramice (180 sau 360º), pe verticala sau orizontala.
  • O multime de scene si efecte: doua moduri Auto (standard si Inteligent Auto – pentru fotografii de noapte) si peste 16 scene presetate, pentru situatii diverse, cum ar fi fotografierea in interior, la o petrecere, surprinderea focurilor de artificii sau a imaginilor din timpul competitiilor sportive.
  • Efecte speciale (live): peste 8 filtre „artistice” sunt disponibile in meniu, iar efectul acestora poate fi previzualizat live, inainte de a declansa. Amintim doar cateva: Miniatura, Pop Color, Desaturare selectiva (pe rosu, albastru, galben sau verde), Toy Camera etc. In plus, multe din aceste efecte pot fi personalizate, cu ajutorul unor slidere care apar pe ecran. Cateva exemple de imagini inregistrate cu efectele disponibile in meniul lui A5100 gasiti mai jos.

Imagini cu Meniul lui Sony RX100 III:

 

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

La acest capitol, concluziile sunt asemanatoare cu cele de la Sony RX100 II. Calitatea imaginilor a fost imbunatatita sensibil (mai ales la valori ISO ridicate, desi chiar si RX100 II se tinea foarte bine la acest capitol), iar sistemul AF a fost si el imbunatatit in punctele esentiale, mai ales pentru a tine pasul cu sistemul de fotografiere in rafala cu 10fps (pentru urmarirea subiectelor aflate in miscare). Viteza de focalizare nu exceleaza dar este suficient de mare pentru un compact, iar precizia focusului este foarte buna, in toate testele mele RX100 III nu a ratat focusul nici unui cadru.

Intarzierea la declansare este aproape insesizabila, aspect pe care l-am apreciat inca de la prima generatie, RX100.

Colorimetrul integrat reuseste sa seteze automat temperatura de culoare optima, chiar si seara sau noaptea, atunci cand in cadru se afla surse de lumina diferite.

Sistemul integrat de masurare a expunerii functioneaza mai bine decat la generatia anterioara, tendinta de a supraexpune pe care am observat-o la RX100 fiind corectata acum.

In plus, numarul mare de scene presetate si moduri de nopate permit chiar si fotografilor incepatori sa obtina imagini reusite, cel putin din punct de vedere tehnic. Filtrele “art” (monochrome, sepia, old photo, toy camera, vivid etc) sunt completate de cateva moduri de fotografiere foarte utile, cum ar fi functia pentru inregistrarea imaginilor panoramice sau posibilitatea de a surprinde imagini HDR multi-cadru, fara a apela la un program de prelucrare a fotografiilor pe laptop/pc.

 

HDR si D-Range Optimizer

Doua functii foarte utile si foarte importante cu care se lauda A5100 sunt D-Range Optimizer si Auto HDR. Prima, activa implicit, optimizeaza in mod automat nivelul de detalii in imaginile cu contrast puternic, astfel incat fotografiile sa fie echilibrate. D-Range Optimizer poate fi totusi ajustat de catre utilizator, pentru a creste (sau a scadea) puterea efectului. Pe de alta parte, RX100 III poate face si cadre HDR direct din aparat, inregistrand 3 imagini consecutive, cu expuneri diferite, pe care le suprapune intr-un singur cadru, final. Si aici poate fi ajustata latitudinea de expunere a HDR-ului (de la +/- 1EV pana la 5EV). Iata un exemplu pentru a va face o idee despre cele doua functii despre care am vorbit acum:

D-Range Optimizer:

Functia HDR:

Alte imagini HDR:

 

Fotografii de noapte

Sony RX100 M3 vine cu un obiectiv nou, mai luminos (cu f/2.8 la 70mm in loc de f/4.5 la generatia anterioara) ceea ce ii ofera un avantaj real atunci cand facem fotografii de noapte. In plus, senzorul CMOS BSI se descurca excelent la valor ISO mari, as ca aproape nu mai trebuie sa ne facem griji in privinta zgomotului de imagine atunci cand surprinde cadre in low-light (semn ca procesorul de imagine de ultima generatie, BIONZ X, preluat de pe Sony A7 isi face treaba cu brio!). Iata cateva exemple, care vorbesc de la sine:

ISO 2500 CROP 100%:

 

Fotografii panoramice

Sony au fost primii care au introdus functia de inregistrare a imaginilor panoramice automate pe aparatele lor foto. Nici Sony RX100 III nu face exceptie, acesta putand inregistra imagini panoramice normale si „extinse” (cu unghi de cuprindere mai larg, 180 sau 360º, pe verticala sau orizontala), asa cum puteti vedea din exemplele urmatoare:

 

Filtre si efecte speciale

Sony RX100 III, daca vreti, un mic „artist” care va poate ajuta sa dati frau liber imaginatiei, fotografiind cu filtre precum Black and White Poster, Water Color, Desaturare selectiva (pe Rosu, verde, albastru sau galben), Ilustration, Soft Key, Miniature sau chiar Retro Photo si HDR Painting. Iata cateva exemple cu aproape toate aceste filtre:

Miniatura:

Ilustration:

Retro Photo:

Desaturare selectiva:

Black and White:

HDR Painting:

Toate imagiile cu filtre si efecte speciale inregistrate cu Sony RX100 III si selectionate pentru acest articol:

Wi-Fi + NFC

Fotografiile inregistrate cu RX100 III pot fi transferate wireless pe un smartphone sau pe o tableta cu iOS sau Android, gratie conexiunii Wi-Fi integrate dar si a aplicatiei Play Memories disponibila in Apple Store / Google Play gratuit. Setarea conexiunii Wi-Fi se face automat daca dispuneti de un smartphone sau o tableta compatibila cu standardul NFC, ceea ce face transferul extrem de simplu si rapid. Totodata, Sony RX100 III poate fi controlat de la distanta (remote shooting), prin Wi-Fi, cu aceeasi aplicatie.

Cum filmeaza… ?

Sony RX100 M3 inregistreaza video Full HD 50/25p la 30MB/s, cu sunet stereo, stabilizare si zoom activ in timpul filmarii. Iata cateva exemple, inregistrate Full HD 1080 50p:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Sony RX100 III este alimentat de la un acumulator Litiu-Ion NP-BX1 care, in practica, ii ofera aparatului o autonomie de aproximativ 200 de cadre (asa s-a comportat in testul nostru, in ciuda specificatiilor producatrorului care indica 350 de cadre la o singura incarcare a acumulatorului)
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (60, 50, 30, 24 fps) cu sunet Stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264) sau AVCHD. Fisierele sunt stocate pe carduri de tip: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo.
  • Conectivitate: Aparatul are un conector USB 2.0 si una HDMI. Nu are senzor IR pentru o telecomanda wireless sau conector pentru telecomanda pe fir.
  • Wirelesss: RX100 III are Wi-Fi si NFC integrat, aplicatie Sony Play Memories gratuita, disponibila in Apple Store / Google Play (permite transferul fotografiilor si remote shooting)
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
  • Greutate si dimensiuni: Cantareste 290 de grame (cu tot cu baterie si card) si are urmatoarele dimensiuni: 101.6 x 58.1 x 41.0mm

Ce se gaseste in cutie?

In cutia lui Sony RX100 III se gasesc manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul dar si un cablu USB.

Pret

Sony RX100 III se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.899 lei aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Imbunatatit in punctele esentiale, Sony RX100 III isi consolideaza pozitia de varf de gama in categoria aparatelor foto compacte „premium”. Marea surpriza a noului model o reprezinta, cu siguranta, vizorul electronic integrat (pop-up), care se vede bine si si-a dovedit utilitatea in anumite situatii. Au renuntat in schimb la patina pentru blitz extern, un feature care nu cred ca va deranja multi fotografi, tinand cont de categoria de aprate din care face parte noul RX100 III. In rest, este acelasi aparat pe care l-am apreciat si pana acum, ce ofera o calitate a imaginilor remarcabila, inclusiv la valori ISO mari si un obiectiv care desi are o plaja focala destul de scurta (24-70mm, echivalent aprox. 3x zoom), ofera o optica de invidiat si o luminozitate foarte buna, astfel incat sa puteti pune baza pe RX100 III oricand si cam in orice conditii. Noul compact Sony este, cu siguranta, un aparat pe care il recomand fara retineri, singurul impediment fiind – poate – pretul actual destul de ridicat. In rest, primeste recomandarea mea in aceasta categorie.

Sony RX100 III se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 3.899 lei aici.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

ALTERNATIVE:

Citeste testele noastre:

Bile albe:

  • calitatea imaginilor foarte buna, pana la ISO 3200 inclusiv
  • optica de calitate (Carl Zeiss)
  • obiectiv grandangular, 24-70mm cu luminozitate mai buna f/1.8-2.8
  • functii personalizabile
  • dimensiuni reduse
  • inregistrare JPEG / RAW
  • filmare Full HD 1080p AVCHD/MPEG4
  • functie night shot, panorama, auto HDR
  • filtru ND 3x integrat
  • multe filtre si efecte artistice
  • timp de pornire scurt
  • intarziere la declansare insesizabila
  • ecran LCD cu rezolutie mare, rabatabil pe verticala
  • patina pentru blitz extern

Bile negre:

  • lipsa patinei pt blitz extern
  • zoom destul de lent
  • lipsa unei rotite pentru compensarea expunerii
  • blitzul pare destul de fragil
  • incarcare prin USB (desi se poate achizitiona un incarcator extern)
  • autonomia destul de redusa (aprox 200 cadre)

 

 Toate imaginile cu Sony RX100 III selectionate pentru acest test:

3 COMENTARII

  1. Arata chiar foarte bine, are doar doua defecte, plaja focala cam scurta, 24-70mm, era bun un 24-100 / 24-120mm (echivalent), si pretul foarte mare! Autonomia nu o vad bila neagra, majoritatea compactelor o au de aproximativ 200 cadre. Iei 2-3 acumulatori de rezerva si aia e.

    Daca era maxim 2300-2400 lei, poate ca avea pretul corect. Si celelalte compacte sunt destul de scumpe, pentru un aparat foto limitat. De banii astia iei un DSLR cu 2-3 obiective, si chiar un blitz extern, daca stii unde sa cauti, si de udne sa le iei, sau daca le prinzi la o promotie ceva.

    Review bun si pertinent, ca intotdeauna! 🙂

Comments are closed.