Sony RX1
Sony RX1

Sony Japonia a anuntat astazi, printr-un comunicat de presa, ca va modifica doi dintre parametrii primului compact cu senzor Full-Frame, modelul Sony RX1. Daca imi amintesc eu bine, este pentru prima data in ultimii ani cand un producator de aparate modifica radical specificatiile tehnice ale unui model deja anuntat (dar care nu a ajuns inca in magazine)…

Astfel, timpul minim de expunere va fi acum de 1/4000 in loc de 1/2000, dar aceasta valoare va putea fi utilizata doar de la f/5.6 in sus. La f/2.0 va putea fi utilizata valoarea 1/2000 iar la f/2.8 cel mai scurt timp de expunere va fi de 1/3200. O limitare similara am intalnit (si am discutat atunci) si la Fuji X100.

O alta noutate este legata de sistemul de focalizare automata. Sony a modificat selectorul de langa obiectiv, acum fiind doar 3 optiuni disponibile: AF/DMF (Direct Manual Focus)/MF. Decizia a fost motivata prin clarificarea modului de functionare al sistemului AF in timpul fotografierii/filmarii: AF-S (Single) va fi disponibil doar pentru fotografii, comutarea in modul AF-C (Continuu) facandu-se automat odata cu activarea functiei de filmare.

Ca urmare a acestor modificari, Sony dovedeste ca asculta criticile venite din partea comunitatii foto cu scopul de a produce un aparat mai bun. Intr-un fel mi se pare si normal, la ce pret va avea Rx1…

Comunicatul Sony este aici (tradus cu Google Translate).

Sony RX1
Sony RX1 (inainte de modificari)

5 COMENTARII

  1. Eu as vrea sa vad mai multe compacte/bridge-uri cu APS-C asa cum e batranul Sony DSC-R1. Cred ca alea ar da lovitura pe piata in acest moment (cu toate ca, n-au loc de aparatele mirrorless…), un FF compact nu si-ar permite multi (RX1 costa cat body unui DSLR FF…). Orice ar stii el sa faca, as fi vrut o plaja focala variabila, nu focala fixa cum are acesta. Un 24-70mm sa zicem, era suficient, sau 24-105mm, ceva de genul asta, incat sa fie util in mai multe domenii de utilizare ca street photos, peisaje, portrete, ceva macro macar 1:3, 1:4… . Oricum, e un pas inainte!

  2. Asta cu zoom-ul e discutabila… de exemplu, la fel pot sa ma intreb si despre Fuji: care a fost logica din spatele modelului X100, un aparat similar pana la urma cu RX1 (ca target, nu ca senzor!) si tot cu obiectiv cu focala fixa? La fel si seria DP1 si DP2 de la Sigma… tot cu obiective fixe. Au si astea targetul lor. Desi, atunci cand am vrut un aparat compact pe care sa il pot lua cu mine nu am putut sa iau X100 tocmai din acest motiv: am vrut o plaja focala mai versatila!!! Si atunci am ales X10… dar asta e alta poveste…

  3. nu obiectivul ma deranjeaza.pretul este o problema.la banii aia o sa cumpar un FF.daca era in jur de 4000 – 5000 lei ,poate ma orientam catre rx1.oricum,o sa fie o camera excelenta !!!!

  4. Focala care o mentionezi tu pentru un senzor APS-C, n-ar mai rezulta intr-un aparat prea compact. In plus, 24-70, nu e o focala prea folosita pentru senzori APS-C, ci mai mult pentru full frame, si se intelege de ce din start. 35mm pe FF, e focala standard si apreciata de fotografi inca de pe vremuri clasice… La fel ca X100, obiectivul fix, are avantajele sale. Primul si cel mai important ar fi calitatea imaginii. Restul fac parte de greutatea de-a implementa un zoom de aceeasi calitate care sa pastreze diafragma generoasa si dimensiunile reduse. // Aparatul are rolul sau… daca ne gandim ca cel care doreste o compacta mirrorless FF, are de ales intre Leica si Sony RX1, pretul e grozav si se justifica. Pentru noi insa, ni se pare imens. 2000 de dolari e compacta Leica X2 care e mult inferioara. (desi, eu recunosc, daca as avea 2800 de dolari pentru un back-up sau o camera pentru street/travel, RX1 ar fi alegerea mea)

  5. Ziceam de 24-70mm pe acest RX1: "Un 24-70mm sa zicem, era suficient, sau 24-105mm, ceva de genul asta, incat sa fie util in mai multe domenii de utilizare ca street photos, peisaje, portrete, ceva macro macar 1:3, 1:4… . Oricum, e un pas inainte!" …sunt constient ca obiectivele fixe ofera o calitate superioara, dar fiind vorba de un prim compact cu senzor FF era mai bun un "zum", fiind mai accesibil oricui daca tot au bagat pretul asta. Chiar daca nu pastrau diafragma. La acest pret, mai pun putin si prefer sa iau kit-ul Fuji X-Pro1 cu cele trei obiective fixe, in felul asta acopar toate domeniile pe care eu le abordez de fel. Iar un FF pentru amatori/entuziasti e pur moft. De banii astia iti faci o trusa frumoasa (aparat, blitz si 2-3 obiective), pe DSLR APS-C.

Lasă un răspuns