Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 USD este unul din cele mai populare obiective ale brandului nipon. Este un teleobiectiv care se lauda cu performante deosebite la un pret foarte atractiv (1.398 lei). Cat de bine se descurca in practica? Aflam in review-ul pe care vi l-am pregatit astazi!

Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD

Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD
Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD

In acest review am utilizat un Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD montat pe un body Canon 550D.

Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD – specificatii tehnice, pe scurt:

  • Monturi Disponibile: Canon/Nikon/sony
  • Tip Montura: Metal
  • Tip Focalizare: Autofocus – USD
  • Diafragma maxima: f/4-5.6
  • Nr Lamele Diafragma: 9
  • Filet Filtru: 62mm
  • Distanta Focus: 1.5m
  • Raport Marire: 1:4
  • Unghi Cuprindere: 34°21′-8°15′
  • Stabilizare Imagine: DA
  • Compatibil Full Frame: DA
  • Constructie: 17 elemente in 12 grupuri
  • Parasolar Inclus: DA
  • Greutate: 765g
  • Alte Specificatii: IF, LD, VC, Di, USD, SP

Legenda: Abrevierile Tamron

  • XR – lentila extra refractive index, reduce aberatiile
  • LD – element low dispersion, reduce aberatiile cromatice
  • Di II – reprezinta seria de obiective special concepute pt aparatele digitale cu senzor in format APS-C
  • SP – super performance – seria profesionala de la Tamron
  • IF – internal focus (focalizare interna, lentila frontala nu se extinde / roteste la actionarea motorului de focus)
  • PZD – Piezo drive, motor de autofocus rapid si silentios
  • VC – Vibration Compensation, mecanism de stabilizare a imaginii

Primele impresii

Primele impresii sunt pozitive: chiar daca obiectivul este acoperit cu plastic la exterior (insa de buna calitate), are montura metalica, este un produs bine inchegat, care nu are joc si este suficient de voluminous incat sa se balanseze bine chiar si cu DSLR-urile mai voluminoase si mai grele. O bila alba importanta (in aceasta categorie): obiectivul are scala de distante pentru asistarea focalizarii manuale. Iar in ceea ce priveste focalizarea automata, obiectivul este echipat cu un motor USD (UltraSonic Drive) silentios si suficient de rapid.

Fotografii de actiune: sistemul de focalizare „USD”

Am testat obiectivul Tamron 70-300mm la Show-ul aviatic de pe Lacul Morii, unde am urmarit in primul rand viteza de focus si modul de lucru al motorul AF USD.  Cum aeronavele evoluau destul de repede, am ales focalizarea Servo (focus continuu). Rezultatele au fost bune dar se putea si mai bine: marele dezavantaj al lui Tamron 70-300 USD este lipsa unui limitator de focus (intalnit la obiectivele mai scumpe) care sa scurteze “plaja de lucru” a motorului de focalizare si sa asigure astfel o punere la punct mai rapida, la distante mari. De exemplu am intalnit situatii in care am focalizat pe avionul “A” dar cand a aparut avionul “B” din directia opusa, mutand obiectivul spre el, am ratat un cadru datorita sistemului de focus care a baleat din nou toata plaja de distante pana sa realizeze punerea la punct. Totusi, exceptand aceste situatii – sa le zicem – exteme, focalizarea se descurca bine si este suficient de rapida si precisa chiar si pentru cei pretentiosi.

Calitate optica

In schimb, calitatea optica este una buna, pentru ca vorbim despre un obiectiv din gama SP (Super Performance de la Tamron) care s-a remarcat si in trecut datorita calitatii imaginilor reproduse (atentie insa ca vorbim si despre un obiectiv  de buget…). Stabilizarea de imagine se descurcurca foarte bine. La distante focale mari se simte cum stabilizarea de imagine functioneaza si ofera fotografii „fara blur”, cu un avantaj de pana la 3 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied.

Crop 100%:

1/1600, F/5.6, 300mm, ISO 400

1/1000, F/5.6, 300mm, ISO 100

1/1000, F/5.6, 200mm, ISO 100

Pentru ca este destul de voluminos, obiectivul Tamron 70-300mm are totusi si un dezavantaj: lipsa unui colier de trepied face ca manevrarea si balansul atunci cand montam aparatul pe trepied sa fie mai dificil…

Am testat obiectivul si la potrete iar rezultatele au fost satisfacatoare. Avem de-a face cu un sharpness constant, pe aproape intreaga suprafata a cadrului, iar culorile sunt bine redate. Acutanta (sharpness-ul) este constanta pe aproape intreaga plaja focala, doar la capatul tele (300mm) putand fi observata o usoara reducere a sharp-ului si a contrastului.

Un portret realizat cu Tamron 70-300mm la 300mm f/5.6 (a se observa bokehul):

Concluzii:

Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD reprezinta o surpriza in categoria teleobiectivelor entry-level. Calitatea optica foarte buna si constructia solida il recomanda chiar si pentru cei pretentiosi, iar sistemul de focalizare USD, chiar daca nu este cel mai rapid din gama, trece aproape orice test cu brio. Alaturi de caracteristicile tehnice, principalul atuu al obiectivului testat astazi este pretul. Astfel, Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD isi adjudeca un loc fruntas pe podiumul obiectivelor cu cel mai bun raport calitate/pret in categoria „buget”.

Tamron 70-300mm f/4-5.6 USD este disponibil pentru aparate cu montura Canon, Nikon sau Sony.

Nota: 8,5/10

Bile albe:

  • Calitate optica buna
  • Aberatii cromatice reduse
  • Distorsiuni bine controlate
  • Bokeh placut (diafragma cu 9 lamele)
  • Stabilizare de imagine eficienta
  • Raport calitate/pret foarte bun
  • Parasolar livrat in cutie, alaturi de obiectiv

Bile negre

  • Diafragma inchisa (f/4-5.6)
  • Este mai voluminos decat alte obiective similare
  • Focalizare mai lenta decat alte sisteme similare (Canon USM de exemplu)

Bonus: super-zoom sau teleobiectiv dedicat?

Inca din primele zile de teste am intalnit doi fotografi entuziasti care ne-au intrebat in ce masura merita achizitia lui Tamron 70-300mm in comparatie cu deja consacratul super-zoom Tamron 18-270mm f/3-5.6.3 Di II PZD. O intrebare care, pentru a-i formula un raspuns bine documentat, impune realizarea unei comparatii destul de ‘incomode’ pentru un fotograf avansat – este posibil sa pui fata in fata un super-zoom cu un teleobiectiv dedicat? Ei bine, adevarul este ca datorita pretului apropiat (1.599 lei vs. 1.398 lei) si a versatilitatii obiectivului super-zoom, credem ca cei doi fotografi nu sunt singurii care isi pun aceasta intrebare…

Tamron 18-270mm (stanga) vs. Tamron 70-300mm USD (dreapta)
Tamron 18-270mm (stanga) vs. Tamron 70-300mm USD (dreapta)

Am avut ocazia sa testam de mai multe ori obiectivul super-zoom Tamron 18-270mm (vedeti articolele de aici, aici si aici dar si comparatia aceasta). Surprinzator, diferenta majora dintre cele doua obiective este data de distanta focala, nu de calitatea optica (erati poate tentati sa credeti ca un super-zoom nu va face fata unei comparatii cu un obiectiv tele dedicat). Tamron 18-270mm este chiar in avantaj, fiind mai versatil, putandu-se realiza cu usurinta peisaje, fotografii de arhitectura sau portrete cu unghi mare de cuprindere (in cadru ambiental) sau detalii indepartate Totusi, obiectivul Tamron 70-300mm are o acutanta mai buna (sharpness), chiar daca, de multe ori, doar un ochi experimentat va observa diferenta. In plus, calitatea constructiei este mai buna, la fel si bokehul oferit de diafragma cu 9 lamele (vs. 7 la 18-270mm).

In redactia Clubului Foto am avut parte de cateva discutii ‘aprinse’ despre avantajele si dezavantajele celor doua obiective. Pentru fotografii entuziasti, alegerea este cu siguranta dificila. Pe de o parte, obiectivul 70-300mm este o alegere foarte buna (mai ales pentru pretul sau) dar nu elimina necesitatea de a detine cel putin un al doilea obiecitv pentru focale wide. Aici il gasim favorit pe Tamron 18-270mm, un obiectiv care s-a dovedit de ficare data capabil, foarte bun pentru vacante, calatorii sau pentru cei care nu vor sa transporte o suita intreaga de obiective in geanta foto. Cei care au deja un obiectiv bun pe plaja focala 18-70mm vor fi placut surprinsi de performantele lui Tamron 70-300mm, care are un raport calitate/pret excelent si isi vor completa astfel trusa foto cu un obiectiv de calitate cu pret rezonabil. Cei care detin doar obiectivul de kit 18-55mm ar putea alege de la inceput obiectivul 18-270mm, pentru versatilitatea sa si pentru plusul de calitate fata de obiectivul de kit standard.

Fotografii: Stefan Chiric

Text: Stefan Chiric, Calin Stan

28 COMENTARII

  1. Multe obiective pt DX sunt compatibile pe FX dar vor functiona in mod crop.
    Este un obiectiv din gama lor Di II, care sunt exclusive pe DX.

  2. Desi nu sunt un fan al obiectivelor third party, acest obiectiv m-a impresionat si pe mine. Este de departe preferatul meu desi, intradevar, nu este foarte luminos si implicit nu e foarte util pe lumina deficitara. Am mai auzit ca pe Canon e cam lent insa pe Nikon nu mi s-a parut deranjant deloc. L-am recomandat oricui m-a intrebat si o voi face in continuare. La pretul sau, consider ca este cel mai bun tele din piata. Mai bun decat omologul Nikon dupa umila mea parere.

  3. Detin unul pe Canon 500D. Am avut de ales intre acesta si Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS. L-am cumparat la recomandarea lui Calin.

  4. da, intr-adevar alegerea perfecta pt profesionistii detinatori de camere foto Dx, trecerea ideala de la kitul (18-55mm) la un obiectiv cu adevarat performant in ceea ce priveste fotografiatul de la distanta(stai in fund si-o dai la …zoom:)

    • Daniela, te afli in eroare grava. Este alegerea ideala pentru AMATORII detinatori de camere cu senzori crop. Profesionistii isi iau Luri sau Nuri. A avea o camera mare si neagra nu inseamna ca esti profesionist, ci doar posesor de camera mare si neagra.

      • Ba tache chiorul, ce aroganta ai in tine. Ce te face ba sa crezi ca profesionistii lucreaza numai cu FF-uri ? Bati campii rau de tot bai baiatule. Sunt apsc-uri din clase medii si pro, care au destula calitate incat sa satisfaca si cel mai figurant profesionist. Faptul ca un apsc nu are claritare, calitate, detalii, culori, sau ce mai vrei tu, este doar o gogomania in mintea ta.

  5. Sunt un posesor fericit de Tamron SP 70-300mm USD VC F4.0-5.6. L-am achizitionat de la F64 dupa indelungi review-uri si comparatii cu alternativele de la Sigma si Canon. Sigma era mai slab, Canon era la fel de bun ca optica (un strop mai bun la viteza AF), dar era cu vreo 6-7 sute lei mai scump. Tamron a fost alegerea ideala, mai ales ca a fost premiat cu EISA Award. Stabilizarea optica este fantastica. Preferam mai luminos, sa zic ca as fi dat focala de la 200 la 300mm pe un F2.8, la acelasi pret, dar atunci ar fi fost ideal si nu se poate asa ceva. Deocamdata. E un pic soft pe la 135mm si mai soft la 300mm cu diafragma deschisa total. De la F8, imaginea devine mai bogata in contrast. Evit sa-l folosesc la 300mm. In rest, foarte multumit de constructia sa, optica si la pretul sau nu are rival.

  6. Beznos rau .. la naiba sa tragi la 300 mm cu f5,6 pai doar pina la ora 17.00 vara daca ai noroc si asta pe la iso 2000 ca de nu prea merge cu 1/320s minim 🙁

  7. Alex Cirtan este un obiectiv perfect compatibil pe orice body Full Frame. Testat de mine pe 5D mark II si 5D mark III. Pe mark III focaliza mult mai rapid si mai precis decat pe 60D-ul meu. Nu este un obiectiv dedicat APS-C/DX !

  8. Posed acest obiectiv, cu montura Canon EOS, si il folosesc pe un EOS 60D. La inceput rata cam multe cadre, incepuse sa ma enerveze, l-am trimis la calibrat (fiind in garantie la F64 Studio), s-a intors la fel, apoi am rezolvat altfel povestea. Rateaza cadre in special la subiecti mai mici in cadru, la potrete, close-up si chiar macro cu lentila Raynox DCR-250, pe el, se descurca excelent. Stabilizarea de imagine este eficienta.

    Comparativ cu alte 70-300mm, Canon cu IS e mai scump cu 1000 lei degeaba, optic e mai slab, iar IS-ul e inferior. Singurul plus al lui Canon e AF-ul ceva mai rapid, si nu in ultimul rand mai precis, mai putine rateuri.
    Mie imi rateaza mai mult la 300mm, cred ca e o problema comuna la acest model, facand focus manual in live-view si marind cadrul la +2, este extraordinar de sharp. Sigma e sub la toate capitolele, inclusiv stabilizare, Nikon-ul parca e mai sharp pe 300mm.
    E bunicel, pacat de AF-ul asta, si pacat de incompetenta din Romania, garantia e doar marketing, cum trimiti la calibrat, asa-ti vine :).

    Am vrut sa-l vand, deoarece il tin mai mult pentru macro (cu acel Raynox), si close-up, dar pentru 900 lei m-am hotarat pe ultima suta de metrii sa-l tin. Alt tele mai bun in acesti bani, nu exista.
    Postez mai jos cateva fotografii cu el… desi probabil il stiti majoritatea 🙂

  9. Inca deliberez intre Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR si Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD Nikon-f. Mi-ati putea oferi cateva sugestii legate de cele doua? Nikon-ul este intr-adevar mai generos la distanta focala iar Tamron-ul este mai luminos (un pic). Pe mine ma intereseaza in primul rand calitatea imaginii (tehnic ma intereseaza focalizare, stabilizare, sharpness – cei de la lenshero.com considera ca Nikon-ul este mai bun la stabilizarea imaginii si ar avea motorul de focalizare mai silentios – nu neaparat mai bun). Avand in vedere ca la pret sunt la fel, ce mi-ati recomanda? Si care ar fi argumentele? Multumesc!

    • Salutare. Dintre cele doua eu as lua Tamronul. Nikon 55-300 este doar un alt obiectiv de kit, cu o constructie mediocra si optica pe masura. Tamron 70-300, in schimb, este peste 55-300 din toate punctele de vedere: constructie, optica, diafragma, sistem de focus USD etc.

  10. Paul, eu am facut comparatie intre Nikon 70-300 VR II si Tamron. Fizic, le-am probat pe ambele. Din toate pdv, Tamron e mult mai bun. Stabilizarea e mai eficienta la Tamron, e mai sharp. Plus culorile sunt mai placute. Oricand as alege Tamron-ul din nou, fara a sta pe ganduri. Plus ca e compatibil FF. Bine, si Nikon e. Are o constructie buna, nu am avut nicio problema cu el pana acum. Are totusi un mic inconvenient: butoanele sunt ceva mai proeminente, daca nu esti atent poti sa dai peste ele si ori dezactivezi AF ori dezactivezi stabilizarea si poti rata un cadru. Repet, un inconvenient minor.

  11. Inca ceva: tu mentionezi 55-300. Nu l-am probat, eu am zis doar de 70-300 Nikon. 55-300 are avantajul plajei focale 55-70 ce e binevenita daca nu ai alt obiectiv ce o acopera. Sincer ma indoiesc ca Nikon are stabilizarea mai buna. Tamron are pe 3 axe, practic "ingheata" imaginea. Esti din Bucuresti, mergi la f64 si probeaza-le. Fa cateva fotografii, mergi acasa si compara-le. Recomand Faststone, e free si poti compara pana la 4 fotografii simultan. Tu vei alege. Eu raman cu Tamron (pe asta il si am de fapt :))
    Un ultim aspect: daca le testezi de pe trepied, sa dezactivezi stabilizarea! Se pare ca dau in balarii astfel…

  12. Multumesc pentru raspuns! Si eu inclinam mai mult spre Tamron dar am zis sa aflu o parere mai avizata, mai ales din partea cuiva care a folosit cele doua marci si le-a comparta concret. Apreciez argumentele si sugestiile. Imi sunt utile.

  13. oricum in spatele articolelor sunt adevarate politici de marketing … … e simplu … vrei calitate si ai posibilitati financiare tinzi catre 5dmark III si lentile clasa L . pana ajungi sa detii monopol financiar asupra bugetului cred ca poti scoate rezultate bune si cu obiectivele non canon atat timp cat le cunosti imita

Comments are closed.