Sunt sigur ca te-ai intrebat sau ti-ai dorit, cel putin odata, sa afli unde apar fotografiile tale si cine le utilizeaza. Iata un truc simplu si rapid, care te ajuta sa afli cine si unde a folosit fotografiile tale, fie ca le-a achizitionat de pe siteurile de stock sau si le-a insusit fara drept (desi toti speram sa nu fie cazul, niciodata!). Un truc simplu, care este la indemana oricui, foarte util, dar care spre surprinderea mea nu este cunoscut de toti fotografii. Asadar, am pregatit un scurt tutorial video despre asta.

Cum afli unde au aparaut si cine a utilizat fotografiile tale, online?

  • Ai nevoie, in primul rand, de adresa URL a imaginii pe care doresti sa o cauti. Poate fi o imagine aflata in portofoliul de pe siteurile de stock, de pe Facebook sau din siteul/portofoliul propriu. Facem click dreapta pe imagine si alegem optiunea „Copy image address” (Chrome) / „Copy Image Location” (Firefox), pentru a salva adresa URL a imaginii.
  • Intram apoi pe Google Images si ignoram bara de cautare clasica. Aici trebuie sa observi, in stanga, un mic simbol de aparat foto. Acolo se intampla toata magia! Click pe el si, in caseta care apare, insereaza adresa URL a imaginii copiata anterior (Ctrl+V / Cmd+V).
  • Apoi, apasand butonul albastru „Cautati dupa Imagine” Google va analiza imaginea ta si o va „compara” cu baza lui de date. Apoi va returna rezultatele, printre ele fiind, de fapt, ceea ce cautam noi: locurile unde apare fotografia ta.

E simplu, nu?

Ti-am zis… doar cateva clickuri sunt suficiente! Dar, din pacate, am avut surpriza sa aflu ca nu toti fotografii cunosc acest simplu truc. Asadar, da vestea mai departe! 🙂

PRO tip: daca folosesti Google Chrome, la click dreapta pe imagine ai direct optiunea „Search Google for Image”, care face exact acest lucru, sarind peste pasul cu introducerea manuala a adresei in Google Images. Deci, e chiar si mai simplu, cu Chrome.

Asadar, acum ca sti cum sa faci, spor la cautat! Sunt sigur ca vei gasi rezultate cel putin interesante, care o sa te bucure!

Google: un truc simplu pentru fotografi
Google Images: un truc simplu pentru fotografi

4 COMENTARII

  1. Util articolul, e bine de stiut! Eu insa nu am aceasta optiune “Copy image address” (Chrome)! Folosesc windows 7 si vizualizez imaginile cu Irfanview.

    • Optiunea o regasesti in browserul web. De aceea am dat cele doua variante, pentru Chrome si Firefox. Asadar, trucul asta merge doar cu imaginile care sunt deja pe internet, pe siteul tau, pe Facebook etc, dar nu in IrfanVIew…

  2. Cum afli unde au aparaut sau apărut? și poți avea imaginea și pe pc și sa o încarci în google search, tot unde e aparatul foto. rezultatele nu sunt insa mereu exacte

Comments are closed.