Zilele acestea, Canon face senzatie pe internet cu fotografiile sale cu expunere multipla. Atat Canon 5D Mark III cat si Canon 1D X pot surprinde fotografii compuse din pana la 9 cadre individuale pe care le pot „combina” intr-o singura fotografie. Aceste imagini au facut deja inconjurul lumii, pentru ca prezinta sportivii intr-un mod cu totul diferit de felul in care percepe ochiul uman realitatea.

Copyright: Reuters / Mike Blake
Copyright: Reuters / Mike Blake

Astazi, cei de la Reuters au publicat un interviu cu fotograful Mike Blake, care prezinta modul in care a surprins imaginile utilizand cele mai noi DSLR-uri Canon. Interviul este aici.

Desi astfel de fotografii compuse pot fi realizate fara prea mare efort prin prelucrara pe calculator a cadrelor individuale (cateva clickuri bine plasate in Photoshop si fotografia e gata 🙂 ), sa le poti face „direct din aparat” nu este doar o noutate ci este si mai eficient si mai confortabil, mai ales pentru fotografii de presa care trebuie sa trimita instant imaginile catre publicatii.

Desi tehnica nu e de loc noua (si exista si alte DSLR-uri care pot face astfel expuneri multiple), nu pot sa nu remarc un lucru: in urma acestor imagini, expunerile multiple vor deveni un „trend” in fotografie. La fel cum sunt acum fotografiile panoramice, imaginile in miniatura sau filtrele Instagram. Apropo, deja anticipez momentul cand telefoanele se vor umple cu aplicatii care fac poze cu expunere multipla…. 🙂