In anul 1972, Polaroid a lansat prima camera foto ‘instant’ care nu necesita proceduri chimice de developare realizate de utilizator. La momentul respectiv, camera a revolutionat modul in care utilizatorii neprofesionisti surprindeau imagini. Polaroid SX-70 a devenit atat de popular incat publicatia Time Magazine i-a acordat titlul de „cel mai reusit gadget al tuturor timpurilor”. Luna trecuta s-au implinit 41 de ani de cand Edwin Land, fondatorul Polaroid, a prezentat camera publicului.

Cu aceasta ocazie, o reclama din anii ’70 care prezinta camera Polaroid SX-70 poate fi vizionata pe internet:

VEZI SI: Reclame TV vechi – Polaroid

In momentul lansarii, in anul 1972, compania Polaroid a sustinut ca modelul SX-70 include peste 20.000 de inovatii tehnice. O cifra poate exagerata, dar mare chiar si dupa standardele actuale. Camera si-a facut rapid aparitia pe copertile a doua publicatii importante, TIME si LIFE Magazine si, in ciuda pretului ridicat (180 USD, adica aproximativ 900 USD astazi), compania Polaroid a reusit sa vanda un numar record de camere SX-70 pana la mijlocul anului 1974: peste 700,000.

Polaroid SX70
Polaroid SX70

De atunci, camerele Polaroid au fost produse in diverse forme si modele, din ce in ce mai performante si mai usor de utilizat. Doar principiile de baza au ramas aceleasi. Fotografia „instant” si-a facut aparitia mai intai „pe hartie”, iar in prezent, camerele Polaroid au fost inlocuite cu succes de alte gadgeturi. Acum, cand aplicatii foto precum Instagram se bucura de un numar din ce in ce mai mare de utilizatori, care incearca sa ‘recreeze’ imagini cu aspect ‘vintage’, am putea spune ca aparatele Polaroid au revenit, dar intr-o alta forma….

Pentru nostalgici, hartia Polaroid se mai comercializeaza si astazi, chiar daca nu mai este fabricata de compania care a inventat-o. La fel si aparatele: Polaroid 300, ultima camera din seria aparatelor foto ‘instant’, se gaseste aici.

Mai mult decat atat, atat Fujifilm cat si compania Impossible Project au anuntat recent aparte foto sau accesorii proiectate special pentru nostalgicii fotografiilor ‘instant’. Fuji a lansat modelul Instax Mini 90, un aparat foto ‘instant’ cu design retro (care aminteste de seria Fuji X) si care va fi disponibil in magazine la un pret aproximativ de 200 USD (incepand din 2014):

Fuji Instax Mini 90

Fujifilm Instax Mini 90
Fujifilm Instax Mini 90

Impossible Project a anuntat Instant Lab, un adaptor foto pentru iPhone, care permite tiparirea oricarei imagini surprinse cu telefonul mobil pe hartie foto tip Polaroid. Totul dureaza doar cateva secunde si imaginea ajunge pe hartie printr-un procedeu clasic: proiectie.

Impossible Project Instant Lab
Impossible Project Instant Lab

Pe aceeasi tema: Reclame TV vechi – Polaroid

Lasă un răspuns