Kodak Alaris, companie care a preluat o parte din portofoliul Eastman Kodak ca urmare a procesului de restructurare si evitare a falimentului, a anuntat ca va continua productia si vanzarea filmelor Kodak argentice, pentru ca cererea acestor produse pe piata este considerabila. In timp ce compania Eastman Kodak isi va concentra eforturile in zona de print profesional, noua companie Koddak Alaris isi va dedica activitatea consumatorilor finali.

Lars Fiedler, director de marketing in cadrul noii companii, a declarat ca utilizatorii filmelor foto Kodak pot sta linistiti. Nu exista planuri pentru a inceta productia dar, in acelasi timp, nu trebuie sa ne asteptam la inovatii in acest domeniu. Compania va lansa noi produse intr-un domeniu conex, oferind solutii de print portabile, pentru ‘noua generatie’ de utilizatori.

Asadar, iata ca mai vin si vesti bune de la Kodak. Sa incheiem cu o intrebare: cand ati fotografiat ultima data pe film?

Kodak Porta 160
Kodak Porta 160

6 COMENTARII

 1. da, asa e…insa pretul per pelicula s-a dublat. in comparatie cu pelicula fuji, care incearca sa tina preturile la un nivel acceptabil, iar calitatea peliculelor nu mai e aceasi ca din anii 90' sau 2000, de pelicule konica, agfa, sau cele inteligente "APS" sau dus demult.

 2. Ultima data am fotografiat pe film… acum 28 de ani!!! Eram in clasa XIIa si mai foloseam Zenit E si filme Azomures(21 DIN, 24 DIN), hartie fotografica Azo BN 117 (raster), BN 113 (mata), BN 119 (cristal), dar si filme/hartie rusesti (21 si 15 DIN), la nimereala. Chiar si un film ORWO expirat de vreo 5 ani si care a mers perfect. Toate alb-negru. Developare filme si marite pe hartie in camera obscura ocazionala(!) din camara. Aaaalte vremuri! Acum toata „placerea” e redusa la 2 butoane: la aparatul foto, si celalalt la imprimanta… 🙁

 3. Pentru romani, este foarte greu sa fotografiezi pe film. Sunt costuri foarte mari (daca doresti filme si solutii de calitate).

  Ultima data am fotografiat pe film in liceu, filme alb-negru, pe care le developam acasa. Mi-e dor de acele vremuri, mi-e dor de Smena 6, aparatul bunicului meu, mi-e dor de Zenit 12 Pro, aparatul unui prieten de familie, la acele vremuri fotografiam cu tabelul de setari pe hartie, nu le stiam ca acum (in liceu), il gasisem intr-o carte imprumutata de la biblioteca.
  Cu Smena am tras primul film in clasa I, intr-o excursie la Straja, mi-a pus bunica-miu setarile, nu stiam eu cu ce se mananca fotografia. Intamplator a fost ca, mai am si acum pe undeva 6 fotografii din acel film, ma rog, 6 au fost bune de pastrat ca amintiri, doar pe alea le-am scos pe hartie la un laborator.
  Frumoase vremuri!

  Tinerii de azi care, la 13 ani primesc cadou de la parinti un DSLR APS-C mid-level cu obiectiv scump, sau mai rau, Full Frame, nu vor stii cu adevarat ce inseamna fotografia, nu vor stii sentimentul ala care banuie prin tine cand astepti nerabdator sa vezi negativul. Se dau mari la cunoscuti ca au o scula mare si neagra –> "profesionista", pe care o folosesc in Full Auto (desteapta, zic ei).

  Sper din tot suflet sa nu pice filmul, orice ar aparea in lumea digitala, sa mearga in paralel cu filmul. Inca nu s-a ajuns la performanta de a egala clasicul film, si probabil nici in urmatorii ani.
  Cat despre Kodak, tot respectul, dar asa cum spune cineva mai jos, filmele de calitate au cam disparut, azi, sunt rare, si costa enorm de mult.

 4. am un zeiss ikon din 1937 si are lentila murdara. as vrea sa o curat dar eu nu ma pricep. ma puteti ajuta cu un sfat? stiti pe cineva care se ocupa cu asa ceva? multumesc anticipat! scuze de offtopic!

 5. Buna ziua,
  Dupa parerea mea, filmul nu a murit. El traieste la fel cum traieste radioul pe langa mp3.
  Chiar se fotografiaza intens pe film, exista chiar comunitati fotografice cu acest specific. Eu sunt unul dintre cei are mai foloses filmul, iar ultimele filme pe care le-am developat au fost acum o saptamana, printre care si un Kodak Portra 400.

Lasă un răspuns