Un alt mod de a analiza „competitia” dintre producatorii de echipamente foto-video: cotele de piata. Anual, in Japonia sunt acordate premiile BCN Awards, care publica un clasament al producatorilor din piata electro-IT, in functie de numarul de unitati vandute in anul ce tocmai s-a incheiat. Asadar iata care sunt cele mai bine cotate branduri din domeniul foto-video in Japonia, la inceputul anului 2015.

DSLR-urile Canon ii aduc companiei pozitia de lider, cu o cota de piata de 54%. Nikon isi adjudeca locul al doilea, cu 39% iar Ricoh/Pentax locul trei cu doar 4,5%. Daca vorbim de obiectivele pentru DSLR-uri, asa cum era de asteptat, Canon si Nikon au pozitii dominante, obtinand primele doua locuri in preferintele cumparatorilor japonezi. Mai interesant in aceasta categorie este locul al treilea, obiectivele Sigma fiind in topul preferintelor fotografilor japonezi in ceea ce priveste brandurile terte.

Canon domnia si in categoria compactelor, cu o cota de 28,7%, urmat de Nikon si … Casio. Canon se mentine pe locul I in categoria compactelor pentru al zecelea an consecutiv. In categoria aparatelor foto Mirrorless, Sony a depasit anul acesta Olympus in vanzari (care a ocupat locul I timp de trei ani!), adjudecand pozitia intai in clasament, cu o cota de piata de 34.3%. Olympus este pe locul al doilea, urmat de Panasonic. Dupa cum se poate vedea, in primele trei locuri nici nu putem vorbi de Canon sau Nikon, in categoria mirrorless, iar succesul Sony nu ne surprinde, date fiind aparatele lansate de acestia in ultimii doi ani (Sony A7R – review aici, A7S etc)

Cote de piata 2015 in Japonia: Canon domina piata foto, Sony detroneaza Olympus iar Nikon stagneaza
Cote de piata 2015 in Japonia: Canon domina piata foto, Sony detroneaza Olympus iar Nikon stagneaza

In categoria camere video Sony este lider, asa cum era de asteptat. Acestia au o cota de piata de 43%, urmati fiind de Panasonic si JVC.

Clasamentele si cotele de piata prezentate mai sus sunt valabile in Japonia. Ele au fost determinate in functie de volumul de vanzari obtinut de fiecare producator in cele mai mari magazine si lanturi de retail din Japonia, in 2014. Clasamentul complet poate fi gasit aici.

3 COMENTARII

  1. O fi Sony alpha bun, dar daca ne luam dupa numarul de obiective MFT, de la Oly, Pana si terti, parca e mai avantajos sa iti cumperi Oly sau Pana. Succesul unui aparat, A7, poate fi trecator, "coafura rezista"!

  2. Nu poate fi trecator Cristian Mihail Neacsu…..pentru ca asta este viitorul. DSLR USOR, USOR, USOR…..SE DUC.

Comments are closed.