Compania rusa Rostec, a anuntat acum cateva zile intentia de a relansa brandul de aparate foto Zenit pe piata. Conform informatiilor aparute in presa, rusii considera brandul lor la fel de puternic ca si Leica, dorind sa lanseze un competitor direct pentru camerele produse de nemti. Chestia asta suna a film SF, poate, dar planurile rusilor se pare ca sunt cat se poate de reale.

Zenit E
Zenit E

Compania, controlata de stat, detine uzinele Krasnogorsky Zavod din orasul cu acelasi nume, aflat langa Moscova. Aici s-au fabricat, pana acum ceva ani, celebrele aparate foto si obiective cunoscute la noi sub brandul Zenit, dar si aparatele Zorki si Krasnogorsk.Primul aparat foto cu film Zenit a fost lansat in 1953, iar de atunci si pana in 1990, s-au fabricat milioane de unitati. Insusi celebrul Zenit E, modelul cu cel mai mare succes pe piata, s-a comercializat in peste 12 milioane de unitati, in Rusia si in afara ei.

Comunicatul rusilor suna cam asa:

State Corporation „Rostec” intends to revive the brand „Zenith” cameras

„Rostec” plans to revive the brand of camera „Zenit”. On Monday at a press breakfast in Moscow, said the director of „Rostec” Communications and Strategic Studies Vasily Brovko. „This is a very high demand product, we want to make it a luxury device, by analogy with the Leica», – noted Brovko. In „Rostec” includes Krasnogorsk Mechanical Plant, which in Soviet times produced the most popular cameras in the USSR „Zenith”.

Ramane de vazut in ce masura planurile companiei Rostec vor deveni realitate sau nu si ce inseamna, din punctul lor de vedere, relansarea brandului Zenit si producerea unor aparate care sa se bata „de la egal la egal” cu celebrele Leica. E clar ca rusii ar avea tehnologia necesara pentru a face asa ceva, dar mi-e destul de greu sa cred ca vor avea succes, cel putin in afara Rusiei. Poate, cel mult, nostalgicii brandului sa fie incantati de noile aparate. Sa speram totusi ca vor lansa niste modele cu adevarat performante, nu doar niste remake-uri similare celor pe care le comercializeaza Lomography (multe din ele fabricate tot la rusi).

Via PhotoRumors.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.