Compania chineza Techart a prezentat un adaptor de montura ce permite utilizarea obiectivelor Leica M pe aparatele foto mirrorless Sony A7. Pana aici, nimic nou. Noutatea consta insa in modul in care functioneaza acest adaptor. Este primul din lume (confrom comunicatului companiei) care permite focalizarea automata cu obiectivele manual focus Leica. Asadar, practic, „transforma” obiectivele cu focus manual in unele cu focus automat, ca sa ma exprim mai simplu.

Adaptorul Techart montat pe un Sony A7 R II
Adaptorul Techart montat pe un Sony A7 R II

Adaptorul Techart nu este un simplu inel adaptor pentru montura. El include un chip si contacte electrice ce asigura comunicarea intre adaptor si aparat, dar si un mecanism care actioneaza inelul de focus („manual”) al obiectivului, asa cum ii „dicteaza” sistemul AF al aparatului.

Practic, noul adaptor permite aparatului sa focalizeze automat cu obiective care nu au fost niciodata prevazute cu motor de focus intern si, dupa cum puteti vedea in videoclipul urmator, face asta cu precizie si cu o viteza decenta.

Cum functioneaza? Iata:

Adaptorul de montura Techart va fi disponibil comercial incepand cu luna Martie, la un pret de aproximativ 350 USD. Il puteti precomanda de pe siteul producatorului, beneficiand si de transport gratuit, in perioada promotionala.

Exista, totusi, cateva limitari: sarcina utila maxima este de 700g, ceea ce inseamna ca nu vom putea utiliza obiective cu o greutate mai mare de atat, iar adaptorul focalizeaza doar cu obiective cu distanta focala fixa, monobloc (a caror intreg ansamblu optic se misca simultan). In plus, adaptorul nu permite focalizarea continua, asadar este limitata utilizarea lui pentru filmare. Adaptorul este compatibil doar cu aparatele Sony A7 II si A7R II.

Desi este primul adaptor care permite utilizarea focalizarii automate cu lentilele manual focus, este un pas mare si o veste excelenta pentru fotografi. Nu pot decat sa sper ca vor extinde gama de adaptoare si la alte obiective/monturi, astfel incat sa readuca in actualitate obiectivele clasice.

Diagrama tehnica a adaptorului de montura Techart
Diagrama tehnica a adaptorului de montura Techart

Intre timp, o alta veste buna din aceeasi categorie: producatorul asiatic Kipon a anuntat ca va lansa o gama de adaptoare de montura care vor permite utilizarea obiectivelor Canon EF pe aparatele foto mirorrless Sony A7, pastrand functionalitatea sistemului autofocus. Asadar, iata ca sistemul Sony se dezvolta (si altii, pe langa el)! Noul adaptor va fi disponibil comercial incepand cu luna Mai, la un pret de aproximativ 250 USD.

Se anunta vremuri interesante pentru utilizatorii Sony (si nu numai!).

3 COMENTARII

Lasă un răspuns