Am fost aseara la lansarea in Romania a celui mai nou DSLR Full Frame de la Canon, 5D Mark IV. Un DSLR ce a fost lansat oficial international acum nici doua saptamani, dar despre care nu am reusit sa scriu la momentul respectiv fiind plecat in Grecia. Si, poate a fost mai bine asa: l-am privit ieri fara a avea o imagine prea bine conturata (deja) despre el. Iata care sunt primele impresii si concluzii.

Canon 5D IV in Romania
Canon 5D IV in Romania

Canon 5D Mark IV, este un aparat proiectat parca special pentru fotografie de eveniment si fotojurnalism (acolo unde, oricum, actualul 5d3 este ‘rege’  –  fiind cel mai popular aparat cu care s-au realizat fotografiile castigatoare la World Press Photo, anul acesta). Un aparat robust, etanseizat impotriva intemperiilor si care dispune atat de un sistem AF performant si rapid dar si o rafala de 7cps, suficienta chiar si pentru pretentiosi.

Integrarea receptorului GPS si a conectivității wireless reprezinta un bonus bine-venit, indiferent de categoria fotografilor din care faceti parte. Intr-o lume integrata, dictata de conectivitate si consumul de media in real time, posibilitatea de a transfera rapid imaginile realizate pe un smartphone sau pe o tableta (si, de acolo, pe blog, Facebook sau direct in redacție) nu mai e de mult un moft ci o necesitate, iar eu vad asta in fiecare zi. Asadar, o aditie binevenita printre dotarile noului mid-range Full Frame nipon, alaturi de plusul de rezoluție, care ar putea fi primul aspect ce iese in evidenta la un astfel de aparat.

Nici cei care filmeaza cu DSLR-ul nu au fost neglijati, iar asa cum Canon 5D2 a dat tonul in industrie prin integrarea inregistrarii Full HD, dupa doar doua generații, noul 5D Mark IV face un mare pas inainte, fiind capabil sa inregistreze secvente video la rezolutie 4K, Motion JPEG. Chiar daca face asta cu un regretabil factor de crop 1.65x, caracteristica tehnica ce va pune in dificultate ‘videograferii’ ce prefera obiectivele grandangulare…

Canon 5D Mark IV
Canon 5D Mark IV

O inovație pe care noul Canon 5D Mark IV o are ‘sub capota’  este asa numitul feature ‘Dual Pixel AF RAW’.  Daca de Dual Pixel am mai auzit la Canon (tehnologia integrata in senzor pentru autofocus mai rapid si mai precis, full time, in live vew si vide), noul DP AF RAW permite ajustarea planului de focus DUPA ce am înregistrat imaginea in format RAW. Adica in timpul postprocesarii. Nu e Lytro, fiind mai degraba o microajustare a planului de focu pentru a ‘salva’  acele cateva cadre cu focus imperfect (din diferite motive), dar clar e o functie pe care vreau sa o testez aprofundat si pe care nu am avut cum sa o incerc aseara, la eveniment.

Acesta este, pe scurt, noul Canon 5D Mark IV. Un aparat bun, robust, performant, un update incremental, care desi nu integreaza nici o tehnologie cu adevarat revolutionara – Canon preferand sa joace cartea safe – va influenta cu siguranta fotografia din urmatorii 3-4 ani, asa cum au facut-o si modelele anterioare care au purtat sigla 5D. Un aparat pe care abia astept sa il primesc pentru un review detaliat si despre care sa va pot vorbi mai pe larg, dupa o experienta aprofundata.

In Romania, Canon 5D Mark IV costa 17.699 lei si il gasiti aici.

Specificatii tehnice pe scurt:

 • Aparat foto DSLR cu senzor Full Frame
 • Rezolutie 30.4 megapixeli, senzor CMOS (36 x 24 mm)
 • Profunzime de culoare: 14 bit (RAW)
 • Inregistrare video: 4K 4096 x 2160 (29.97p, 24p, 23.98p), 1920 x 1080 (59.94p, 29.97p, 24p, 23.98p)
 • Focalizare: Dual Pixel CMOS AF, AF cu 61 puncte High-Density Reticular II
 • ISO: 100-32000 (extins 50-102400)
 • Fotografiere in rafala: max. 7 fps
 • Wi-Fi
 • GPS
 • NFC
 • Ecran LCD 3.2 inch, TFT touch screen, 1.6Mpx
 • Stocare: 2 sloturi, CompactFlash si SD/SDHC/SDXC (UHS-I)
 • Dimensiuni: 151 x 116 x 76 mm
 • Greutate: 890gr
Canon 5D IV in Romania
Canon 5D IV in Romania

Lasă un răspuns