Acum un an, cand am fost in vizita la Zeiss in Germania, nemtii au lansat in premiera o gama de obiective DSLR care imbina ambele lumi: foto si video, simultan. Despre obiectivele cu diafragma cu „declick”, denumite simplu Zeiss Milvus, v-am scris atunci impresiile mele aici, dar iata ca acum nemtii mai adauga trei focale in gama: ZEISS Milvus 2.8/15, Milvus 2.8/18 si Milvus 2/135. Astfel, gama Milvus cuprinde, incepand de astazi, noua obiective cu focale distincte.

Si, apropo de Zeiss, aruncati un ochi si pe articolul cu imagini din Muzeul Carl Zeiss Oberkochen, daca nu ati facut-o deja. Merita!

Gama Zeiss Milvus cuprinde acum 9 obiective
Gama Zeiss Milvus cuprinde acum 9 obiective

ZEISS Milvus 2.8/15

Probabil cel mai interesant obiectiv dintre cele trei, pentru „amatorii” de peisaje, noul Milvus 15mm f/2.8 are o formula optica tip DIstagon, ce include 15 lentile dispuse in 12 grupe, dintre acestea doua fiind de tip asferic. Accepta filtre pe filet cu diametrul de 95mm (da, este un obiectiv mare, si la propriu si la figurat!), iar corpul sau este construit in intregime din metal, fiind etanseizat impotriva intemperiilor, la fel ca si restul obiectivelor din gama.

Zeiss Milvus 15mm f/2.8
Zeiss Milvus 15mm f/2.8

ZEISS Milvus 2.8/18

Mai compact si mai usor decat obiectivul de 15mm, al doilea nou venit in gama are o formula optica noua (tot Distagon), cu o formula optica compusa din 14 elemente in 12 grupe. Ofera o distanta minima de focus de doar 25cm si are un unghi de cuprindere de 99,9°, atunci cand este montat pe un aparat cu senzor Full Frame. Zeiss afirma ca este ideal atat pentru fotografia de peisaj cat si pentru arhitectura, optica sa oferind un nivel minim de distorsiuni si culori neutre, naturale. Accepta filtre pe filet de 77mm si, la fel, corpul sau din metal este etanseizat impotriva intemperiilor.

Zeiss Milvus 18mm f/2.8
Zeiss Milvus 18mm f/2.8

ZEISS Milvus 2/135

Cu un unghi de cuprindere de 18,7°, distanta de focus minima de 80cm si un bokeh placut, „cremos”, oferit de deschiderea maxima a diafragmei f/2.8, noul teleobiectiv din gama Milvus se adreseaza in special portretistilor, care vor gasi formula optica noua, cu 11 elemente dispuse in 8 grupe, ideala pentru portrete de la distante medii. Sau, cel putin asa il lauda Zeiss. Dar, desigur, cunoscand gama Milvus inca de anul trecut, nu am motive sa ma indoiesc de asta. Revin cu impresii dupa ce il voi primi la teste.

Zeiss Milvus 135mm f/2.8
Zeiss Milvus 135mm f/2.8

Preturi si disponibilitate

Toate cele trei obiective noi vor fi disponibile comercial incepand cu luna Octombrie, pretuurile fiind urmatoarele:

  • Milvus 2.8/15 aprox. 2.699 Euro (fara TVA)
  • Milvus 2.8/18 aprox. 2.299 Euro (fara TVA)
  • Milvus 2.8/135 aprox. 2.199 Euro (fara TVA)

In Romania, preturile actualizate pentru gama Zeiss Milvus sunt aici.

Pentru fotografii sau cineastii ambitiosi, Zeiss ofera si un kit de trei obiective din gama Milvus (oricare, la alegere) cu un discount de 8% la pretul total.

Over and out!