Acum e oficial: dupa ce saptamana trecuta cei de la Canon au anuntat lucrul la senzorul CMOS de 240MPx, un al doilea comunicat al companiei anunta dezvoltarea gamei Canon EOS 8K si, totodata, proiectarea primului aparat foto DSLR cu senzor de 120MPx.

image
Noile produse Canon aflate in faza de proiectare. (imagine cu titlu de prezentare)

Asadar, ce anticipam in articolul de aici e pe cale sa devina realitate: Canon va lansa, in viitorul nu foarte îndepărtat, un DSLR cu senzor Full Frame CMOS cu rezolutie peste 100MPx. Deocamdata comunicatul Canon nu spune nimic despre data de lansare sau despre pretul acestui nou DSLR. Cert este ca cei de la Canon trebuie sa rezolve mai intai cateva probleme importante in proiectarea DSLR-ului de 120MPx.

In primul rand, un astfel de senzor va avea o densitate foarte mare a pixelilor si fotocelule foarte mici. Este foarte important sa aiba si o gama dinamica decenta si sa poata fotografia la valori ISO ridicate, nu doar sa ofere o rezoluție mare.

In al doilea rand, sistemul mecanic al obturatorului si cel care asigura rabatarea oglinzii trebuie sa fie si ele actualizate. La o asemenea rezolutie pana si cea mai mica vibratie a aparatului se va vedea pe imagini (sub forma unor imagini ‘miscate’). Asadar, odata cu noul DSLR, Canon va proiecta si un nou obturator.

image
Canon 5Ds - DSLR-ul cu senzor de 50Mpx

In al treilea rand, o asemenea rezolutie va avea ca rezultat direct inregistrarea unor fisiere RAW de peste 150MB, ceea ce inseamna si un procesor mai performant, capabil sa scrie pe card fisiere de o asemenea marime rapid, dar și spatii de stocare si sisteme cu putere de calcul mai mare pe care fotografii vor fi nevoiti sa le detina, pentru a lucra cu fisierele noului DSLR.

In al patrulea rand, un astfel de senzor necesita obiective cu acutanta extrem de buna, pentru a reproduce detaliile la maxim. In acest sens, acelasi comunicat al niponilor ne spune ca din cele 96 de obiective Canon EF disponibile acum pe piata, 60 vor fi compatibile cu noul DSLR, in termeni de rezolutie.

Asadar, pana cand Canon ne va oferi mai multe detalii despre aparat, nu ne ramane decat sa facem speculatii. Cert este ca aceasta este directia spre care se îndreaptă aparatele foto DSLR actuale, iar „batalia megapixelilor” este departe de a se fi încheiat.

1 COMENTARIU

  1. Oricat am vrea noi un senzor de 8 sau 10 megapixeli, cu tehnologia din fotocelulele actuale, n-o sa vedem. Incet, incet, o sa trecem si noi pe body-uri peste 20-30 megapixeli, in viitorul apropiat. Asta este… pana la urma pot accepta asa ceva, dar nu mi-as dori sa vad fotografia 3D, DSLR-uri care nu pot salva decat fisiere 3D. Personal urasc tot ce tine de aceasta tehnologie, nu-mi place! 🙂

Comments are closed.